[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
both never tried no comment
didnt see fulla in ect
對chrome我無聽好耐, 事後上網睇下review都係話好差
搞到宜家心思思想買對新
定位準就ok啦
dac 定 amp?
dac + amp其實好少有得夾黎試
Schiit Magni 3 加 modi 3
唔知夠唔夠推800s
入門黎講sony 隻1am2 抵唔抵屌,同價位有冇邊隻可以試埋用黑磚推。
magni 推力應該夠,好唔好聽要試過先知
好似唔多巴打用大罪headphone,幫推
同價位有hd6xx,k7xx, dt990等等記唔曬,可以睇post頭
hkavpe day 1
個展繼續喇叭多,又係一日完
不過今年多d野啱聽,比上兩年進步

headphone方面有mr speaker aeon, ether 2, Empyrean 同kingsound

水原希子巴打可以留意返, 有k240 mk2試

先講 mr speaker 個檔 setup
Acer notebook -> lehmann audio Linear usb -> empyrean

Acer notebook -> lehmann audio Linear usb -> 最近出有幾隻釘腳食住部機有current gain mode個部amp (唔記得名) -> ether 2

Empyrean 夾 Linear唔錯,高頻有一定通透,不過bass分析力唔夠,有dd濛。呢個應該係lehmann linear本身聲底,亦可以話empyrean夠transperent,唔特別改個source聲。睇黎empyrean又係d 一闊三大野

ether 2個效果唔太好,想做到高頻好通透咁,但係過左龍變得有d尖。檔主話ether 2未煲,呢點可能有影響。
真係要帶埋set野去試
Kingsound...
利申貨左金
今次試Kingsound野準備充足:dpx1 -> wireworld micro solstice -> Stax srm-D10 -> KS-H4
好在檔主唔介意我用Stax amp野試機
KS-H4聲偏暗,而且bass重。不過bass重得黎分析力唔夠,會疊到其他頻斷
不過呢個setup比我上年試好好多,起碼高頻唔會乾同怪
靜電有嘅空氣感佢大致做到,高頻始終唔夠l300 limited順,有d位例如尺八聲會「溫」。人聲比Stax遠同少少空洞。我會形容係SR 003重bass差版。

跟住換一換set up: dpx1 -> 自制 wireworld Nano-Silver Eclipse -> KS M-10
bass分析力好左,冇咁疊

KS-H4唔係冇優點,機身輕,記憶海綿ear pad戴耐左好舒服,同HD700個舒服有得比;headphone可以平放,容易收藏;定位好好,應該好啱打fps

同檔主討論返上面d缺點,佢話其實所有headphone都係今朝新開盒而出廠冇煲過,煲返百零個鐘會好聽。基於小弟想係office用靜電headphone同放毒,所以決定駁一鋪信Kingsound一次,訂咗對KS-H4細力煲返百零個鐘,大約2星期到有貨

祝我好運

至於K240 mk2,音場大,定位以價錢黎講好。雖然tone balance同人聲唔啱我,但係幾抵玩
不過我都係鍾意hd58x多d
所以我一直想搵返部好portable amp用黎出去試機
睇黎hd800s/ sr 009s打機有得諗
利申試過用L500打機
想當年係hd800 加 waves nx 加 sonarworks 打機睇戲😂

用Weiss?
waves nx,plugin黎架。雖然weiss plugin 我都有用,XDD,但係係做野用
k240 mk2同k240s係咪唔同?

k240s係錄音室用,好多時睇新聞影電台節目都見到
k240 mk2係平民版
唔肯定差幾遠,不過k240 mk2 唔錯 for the price,可以去試下(雖然hkavpe要入場費 $60,不過肯定有先,係3樓耳機區行到最盡頭,師徒夾帶個檔口)
我指係有得試only,應該冇k240 mk2現售
睇落似私伙機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞