[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
前Post:https://lihkg.com/thread/1058416/page/1

魔法師一直於我們身邊, 與科學文明一樣有著數之不盡的職業: 咒術師, 解咒師, 結界師, 魂俱使...在香港最高魔法師組織 北斗會館 的運轉下, 他們於自己的崗位上維持著世界的運作。

解咒師- 專門負責解開魔法, 詛咒, 使魔法無效法的特殊職業, 主要活動範圍是醫院或作為保鑣。與使用正常魔法手段的解咒師不同, 駐瑪嘉烈醫院急症室七號房的沈默然醫生使用名為「反瑪那」的法門, 針對構成所有魔法「瑪那」魔力進行互相抵消, 能瞬間瓦解一切魔法與詛咒。

而然--

萬物的崩壞, 腐朽, 都是一個漸漸的侵蝕過程。直到某一日突然警覺, 抬頭一看, 四周只剩下悲劇與哀歌。天下間有一個為為心魔的詛咒, 無人能解, 無人能除, 因為可以對抗心魔的, 除了自己外別無他法, 而方法很可能是同歸於盡, 避免自己罪孽再堆疊成山。

Trivisa--三毒: 佛教中把人類罪惡總結成三個原因, 三個原罪, 三個「不善根」。

其為貪也, 嗔也, 痴也。

《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

終篇.開幕

耶又有文

又死人添
出埋佢唔

出啦梗係
我都好似養大左個女咁
愈講愈覺得會全世界Bad Ending
點解先
莫非......

你就係養大個女然後個啲鬼父?

其實有冇人覺得男主角死女主角一定要死呢件事好邪

BTW我都覺
結局男主死>死前解契約>女主無事>自由地孤獨生存落去

解約, 千雪即死
結局男主死>死前解契約>女主無事>自由地孤獨生存落去
解除左女主唔係都要死咩
如果用第二個契約改變/覆蓋千雪比火燒死嘅因果關係咁行唔行得通

我, 唔知 GOOD END唔可以強求
係咪一個, 廿七, 八歲既女仔, 著短裙, 帶皮手套, 平胸既紮馬尾女仔?

次次出場都有講
唔通係奏唔見左/消失左
唔通係知道左啲對沈醫生不利既野

唔知呢
職業等文師 報到

你個名叫千千雪嗲...
多謝大家閱讀, 每晚凌晨出文, 最遲三點, 3000~4000字

一星期停文一日, 多數會預告講定, 今星期係4月24日停文

個故進度黎到80%, 5月尾/六月頭會完, 希望大家鐘意

暫定2個續作, 同一世界觀, 唔知人物有冇命回歸

第二個故係獵戶座天文台, 其實呢個故最先諗既係呢個組織

第三舍故暫名轉世戰爭, 講既係活佛轉世

2020 2021年頭差唔多時間開始連載第二/第三
2019年下半年既故會係方舟故既前傳, 方舟爭奪戰

最後附上Link2條
作者FB:https://www.facebook.com/vantablackstory/
作者IG (日常用): https://www.instagram.com/vantablackstory/

最後多謝大家一直支持, 只要有人睇我就會出文, 希望大家多多正皮留言留ICON推POST, 我會一個個回一個個J, 特別係意見評價, 多謝支持
古sir
報到小先鋒
古sir我好鐘意佢
古sir邊個殺左你
我要同你報仇
究竟係咩人殺得死你呀
古sir send訊息俾醫生話搵到Jean 第2日就死咗...
面前係呢個假 定佢俾人呃過去殺咗
古sir send訊息俾醫生話搵到Jean 第2日就死咗...
面前呢個假 定佢俾人呃過去殺咗
今日無啦?
正皮
新post 留名
新po正評
古Sir
醫生啲FD全部咁高質 但係都一下就走左兩件
古sir
佢地咁勁到底點死
淨返千雪一個都叫good end你係咪金仔啲fd黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞