[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
好慘嘅貓貓
出現了!
追左兩日終於追到live 個故好正
會長休息時不忙睇晴晴換衫
身外化身就係要保護最着緊嘅人

大家都明嘅
唔知會長係個故入面係唔係都算重要嘅角色呢
唔係嘅話都幾搞笑 我最鐘意嘅人物係個配角
如果有會長做主角既文就正
吃驚的人何止我們! 殺生天尊目瞪口呆, 但馬上又鼓動魔力, 瑪那沸騰, 混天綾被強風吹走, 甚至連停泊在外面送薄餅的外賣電單車都吹翻在地上!

「好啊, 一箭雙雕!!」

趕上了-!!

但是, 動作更快的卻是古太! 古太以我生平前所未見過的神速, 甚至使我產生瞬間移動的錯覺! 她飛身撲在晴晴面前, 張開雙臂, 臉再不再是悲傷或是空洞, 而是咬牙切齒的決意與燃燒的鬥志, 即使眼前是完全不了解的魔法, 即使是未知的敵人--

也要保護自己的女兒!

「全部--死啦!!」

接著, 只能稱為是奇蹟。

「砰!!隆!!」

古太面前拉起強力魔盾, 單獨的魔盾玲瓏地包裹古太與晴晴,卻不是由我們任何魔法師施法, 而是因為她的強烈意志操縱了瑪那, 如即將淹死之人突然掌握了泳術一樣!!

「所謂魔法, 就係實現願望既能力; 瑪那, 就係人類精神干涉現實既媒介.....如果我地既意志同決心咩都改變唔到, 呢個世界未免太可悲。」 初初進入魔法社會的我被這樣教導。

強力的魔盾展現了終極的守護力量, 魔球強烈爆炸, 大堂門口被炸成廢墟, 鋼筋玻璃地板飛散一地,
但是在抱著必死決心的古太面前卻是風平浪靜, 她閉上眼側臉, 明顯怕得不行, 但是還是死死的舉起雙手大字形地站在晴晴面前!

「隆...」爆炸散去。

「嗄..?」她明顯不明白自己為甚麼還沒死, 但全身虛脫的古太馬上跪下,「晴晴...快D走...呢度..」

「呢度...交俾我地。古太, 晴..晴。」

千雪與我早已站在二人面前, 而且我們面前的魔盾沒有用過, 因為所有法術都被古太無意識的施法完全擋下。

「你地係沈醫生..千雪?」

千雪倒不知為甚麼感動得哭起來:「係.係! 我地今次點都唔會俾你地有事!」

「佢係..你地又係..」

果然還是會這樣呢, 魔法師的親屬是最難隱瞞。

「我地係魔法師, 而佢----」我放出風力, 吹散硝煙與粉塵, 「只係貪婪既化身, 用一堆藉口合理化自己對權力渴望既人渣。」

濃煙散去, 火舌已被吹熄, 空中一個人影飄身, 殺生天尊的「外殼」閃動了幾下, 似乎像要褪去, 但馬上穩定了下來, 殺生天尊的魔王身影與施子雄重疊, 接著虛構出來的殺生天尊卻更加穩固如侵蝕向施子雄的初心, 最終把他取代掉一樣。

失去了初心, 只剩下的便只有心魔罷了。

「吾名為.....殺生天尊。」

終於, 在他出手想殺害古太與晴晴的開始, 他就真真正正的成為了殺生天尊。

「咆哮啦! 反瑪那啊!!」

我念動咒語, 鼓動反瑪那掃蕩所有魔法, 反瑪那席捲視野內一切, 沒法懸停迴避魔法的殺生天尊以體術輕盈的著地:「你真係想出全力? 沈醫生。」

「你唔使旨意用千雪黎要要脅我。」在反瑪那的包圍下, 他只能以體內傳送門的魔力施法, 多多少少只減弱威力與速度, 「因為你真正既對手, 係佢。」

我指著的, 當然是晴晴。

「打唔贏, 準備走。」千雪壓下聲線道, 「會長, 你有冇咩辦法拖住佢?」

一但施子雄使出如在赤徑時的全力, 我們可沒辦法打贏。

「我..? 咩拖..? 媽咪....」晴晴一臉迷茫。

你給我來玩這一套啊會長?!

鍾鈴連忙道:「會長唔係度, 佢雖然係晴晴體內, 但係只係類似暗示或者臨時附體咁! 主人格都係晴晴!」

「咁岩岩神話重現係咩事?!晴晴?!你知唔知自己做左咩?!」

「我? 我好攰....唔想彩你..」她嘟起嘴道, 與古太一樣馬上也是筋疲力盡! 那只是危險時的應急附身, 用完後會長的意識又回到沉睡中了?!

「好...反正我係..我係施..唔係..我係殺生天尊! 只要將你地通通解決, 我先可以完成我既大業!! 只有我先有決心同勇氣去完成既大業!!」

這傢伙, 還在說服自己!

「沈醫生!! 天壇大佛個邊發生瑪那蒸發!! 瑪那值係一秒之前變成零!! 所有瑪那都被消耗晒!!」

這傢伙, 打算把整住紀律部隊宿舍鏟平嗎?!

「走唔切! 我地走唔出範圍! 千雪!」

我張開光盾, 光線交織成六角形的屏障, 接著一道又一道屏障連接, 巨大的城牆展現, 十二重, 廿四重, 卅六......無數張魔盾, 魔穹, 魔罩把我們一行人圍住, 千雪也是在使出自己的全力召喚防禦, 準備接下...殺生天尊的一擊!

對..那是殺生天尊, 不是我認識的蒙面獅子俠!!

「古太, 晴晴, 呢邊!伏低!!」鐘鈴一把將使出了自己不能使用的魔法而軟癱的二人拖進保安櫃檯中作掩體, 我用盡最後一點魔力對櫃檯施展強化魔法!

「大家! 幫下我地!!」

鐘鈴對不知甚麼東西求助, 然後室內所有能搬動的東西都飛起來, 一些擲向殺生天尊, 一些堆砌在櫃檯旁變成巨大的掩體--

「天壇大佛, 瑪那蒸發! 紀律部隊宿舍! 瑪那蒸發!到底....好! 我知點做!!」耳邊的溫可柔道。

天壇大佛的魔力變成殺生天尊雙手間正燃燒著的魔球, 即使我與千雪合力把這兒所有瑪那抹消掉也有這威力?!

接著---

「轟隆----砰!!」

飛向我們的魔球把路徑上一切掀飛, 剛剛已經被炸開的地板直接變成飛灰! 其威力之大, 好像要把一切都要焚燬似的! 閃爍電光的紫黑色球體代表著的是殺生天尊追求的單純破壞....施子雄, 這就是你追求理想的手段嗎?!

六角形光盾之牆拼合而成的巨壁與魔球互撼, 交接之處閃爍刺眼的光芒, 為防冷箭我不能把光盾陣收起集中與魔球對抗, 只能繼續這樣欄住整個大堂! 大樓晃動, 地面震盪, 鐘鈴緊抱住二人, 一但這兒輸掉的話, 就是全軍覆沒了!!

「隆....」盾牆外, 魔球不斷突進, 強光照得我與殺生天尊的臉一光一暗, 我只有擔憂, 她卻是勝卷在握的笑容。

「放心, 阿然--」千雪走到我面前, 舉起手印, 「我唔會令你失望--魔盾! 收束--!!」

所有由千雪召出的魔盾沙一聲從所有方位集中到光盾之牆與魔球交戰的地方, 相比起廣寬的光盾之牆, 單點的普通魔盾防禦力更強---

「咚....沙....」魔球力量盡耗, 消散在空中。

「點會....白千雪竟然...」

千雪揮動雙手, 強化魔法貫徹四肢的她道:「而且我仲未用盡全力哦?!」

因為我用盡了全力啊!

我站在原地不敢動, 怕被殺生天尊發現我連半步也動不了, 施法消耗的是精神力, 我現在隨時也可能昏死過去或者睡著...

「你地到底有幾希望香港沉淪, 使唔使同我作對到咁既地步!」

千雪道:「你唔使再扮偉大! 你想點都好, 傷及無辜我已經唔會放過你, 你敢掂古太同晴晴一條寒毛, 我都要同你死過!!」

「好啊, 就黎睇下你係沈醫生身上訓練出既防禦, 同我既決心相比邊一邊更強!」

只剩下千雪一人能交戰了嗎?

「觀察到紀律部隊宿舍魔力濃度上升, 係施法完成後既反饋現象! 你地點呀沈醫生, 千雪!」

而然, 遠方傳來警車與消防車的聲音---

「嘁....」殺生天尊看看後方的藍白閃光, 「你地再搞事既, 下次我唔會再手下留情。」

到現在我們還不知道那是真還是假, 是硬要挫我們氣勢還是殺生天尊身上, 始終還帶有一點點施子雄的元素在。

一陣怪風吹過, 殺生天尊消失於視野中, 下次見面..就會決戰之時吧?

「大家冇事呀嘛?」千雪走向二人。

「我有..千雪。」

站不住的我向後倒--

「阿然!」千雪一把托住我, 「點..點解既! 你..你你唔好有事! 阿然, 阿然!」

累死了...

「先離開呢度, 唔係等陣北斗會館既人黎善後我地都好煩。千雪...頭先做得好好。」

千雪又再成長了呢。

這個姿態才是我理想中的助手, 我不需要跟在我背後唯唯諾諾的跟屁蟲, 我要的...或者只要是千雪, 怎樣也好。

「我....我頭先其實好驚囉, 好在..好在阿然係度..」

「好啦..肉麻野遲D先, 我地離開呢度。喂, 會長! 出黎未呀!?」被千雪扶起的我對晴晴問道, 她倒是一臉不安的躲在媽媽背後。

「佢依加就好似個時個傅嘉琪咁, 只按本能行動, 有事佢先會暫時施法保護晴晴。」

「下?! 但Jean依加冇左奏, 無得好似個時咁打爆佢令佢...」

「放心啦, 等陣我做返召魂儀式就可以, 而且晴晴係度, 即係對佢黎講係親近既人, 應該唔會太難。」

這樣會長的魂魄與肉體都回到我們手上。

恐怕, 要解釋的問題不少吧。而且我們的時間不多了。

而然我們那時還沒有參透出施子雄說話中無意間的弦外之音。
點知會長唔想返去個肉身到
施子雄 潛意識上留左力?
剩番個少少善良意識
終於睇到live

好正
母愛
你地到底有幾希望香港沉淪, 使唔使同我作對到咁既地步
汗毛
大興 必要大治
大治 必先大亂

Somehow認同施子雄
好人要比奸人更奸

郭奉孝 黑暗兵法
先亂後治

樓主個微笑小黃頭仲未出現
今日諗好左結局, 因為角色自主行動既產生既真結局

死淨可柔同姜氏遺孀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞