[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
好甜
兩方面既甜
再屌
其實......今晚定聽晚先係星期四?
屌定先嘅野
今晚有文
晚= 我訓之前
聽朝繼續屌
在我們都躺在醫院的時候, 殺生天尊揭露了自己的真面目。

就在北斗會館大堂的掛牆電視上--

「.....梵蒂岡神聖教皇圖書館已經派出調查人員到聖母院殘骸調查, 暫時未知起火原因有冇涉及魔法行為。依加我地交俾Carol報告未來瑪那走向預測。」

那個在臨時注冊考了個滿分, 身穿白袍和眼鏡, 還帶點稚氣的Carol走到鏡頭中:「因為佛誕開始接近, 華人地區以及佛教文化圈地區既瑪那值正步向平穩, 西貢結界觀察到長期失控既.......沙..沙..瑪..沙沙....空間....沙沙沙沙...---%^&*()」

在大堂的魔法師馬上注意到不對勁。

接著, 那個女人的畫面, 取代了獵戶座的瑪那報告畫面。

「北斗會館....」

誰? --- 現場所有人都問著這問題。

「搞咩...」Kelly心知不妙, 這電視頻道可不是一般人能動手腳的!

「....我想同你地講一個故事。」

畫面上的女人不慌不忙, 沒想到北斗會館會受到這種程度科技入侵!! 她這樣慢條斯理, 似乎是不怕頻道控制權被搶回來!

「1981年, 有個蘇蝦, 係溫莎公爵大廈頂樓擺酒。」女人坐到某張沙發上, 「有兩個狐仙, 發現左呢個蘇蝦即將命不久矣。」

「熄機! 熄機!」

「唔準熄!!」同樣在場的施子雄喝道, 「來者不善! 睇下佢咩料!」

「....個個年代, 要殺一個蘇蝦既原因好簡單, 只係因為佢係女嬰。」

.....所有人對著這畫面, 卻不知怎樣回應。

「係蘇蝦俾人扔落井浸死前, 狐仙唔忍心, 佢地做左個假既調包, 再同父母講佢地下一胎再係咁既話, 就會攞佢地命。之後...兩位狐仙帶走左個蘇蝦, 打算保護佢, 養大成人。」

「但係!!」她冷不勝防的大喝一聲, 「我地偉大, 光明, 正確既北斗會館唔係咁諗.....佢地話狐妖嬰屍身上無血, 係因為狐狸精吸晒, 而唔係因為個個係假既嬰身, 只係類似魔偶咁既野。佢地搵到左出動既..理由。定係話---係藉口?」

她語帶憤怒:「我地偉大, 光明, 正確既北斗會館話, 狐仙恐懼蘇蝦既父母, 吸蘇蝦血, 所以要將佢地討伐!!...最後..佢地當然成功左, 兩位救左我既狐仙, 被伐魔隊打到魂飛魄散, 剩低既四個就打回原形, 放生台灣。」

這是當年狐仙事件的真相?

「但係..佢地殺少左一個人, 佢地殺少左我..我同殺生石一樣, 係狐仙留低既殺手鐧, 我苦學咁多年, 就係為左今日, 北斗會館, 你地以正義自居, 你地踐踏所有修練既生靈, 不問因由, 大開殺戒, 你地既逼害, 由我--- 殺生天尊黎終結!!!」

「有病啊條友..」

「中二癌呀..」

「 唔知點解我諗起封神榜同我和彊屍有個約會~」

「殺生天尊呢個名好old school得黎 有種tvb劇嘅日本人奸角或者邪教教主feel。」

那時, 大家都當殺生天尊在開玩笑。

直到她舉起了右手。

掌中拉住的是頭髮--接著是前額, 眼睛, 鼻子, 上唇....

「嚇!」

「嘩!!」

「呢只係開始...只係警告。」殺生天尊道, 「首先係你地既最強魂俱, 然後就係佢, 之後, 就到你地每一個人, 北斗會館, 我殺天生尊正式向你地--宣!戰!!」

那是 國際魔法與巫術理事會亞洲總幹事的臉孔!!在近寫的大頭鏡頭下, 沒人分得出他是生是死, 但看來受了不少苦, 然後---

臉下面, 沒有身體!!只有頸子的斷口!!

「呀!!」眾人尖叫!

「砰!」施子雄放出風切, 把電視砍成了兩半! 隨著砰一聲電視被他斬成兩半, 有液晶流出, 有帶著酸味的白煙升起, 所有人深陷震驚之中, 而第一個行動的還是施子雄!

他取出手機道:「伐魔隊第一分隊, 同所有分隊隊長10分鐘內集合, 搵人通知獵戶座天文台。」

----------------------------

「你點睇, 阿然。」 曉兒說完一大輪後, 一口氣喝掉了半杯凍啡, 「 我睇返錄影, 真係好恐怖。」

真的有必要我還在回味昨晚與千雪的..過程時, 告訴我這樣血腥的事嗎?!

「我..無眼睇。」

「下?」

「殺生天尊講得其實無錯, 個時千雪佢, 你都知道, 伐魔隊一定唔理三七二十一強行分離妖力, 而完全唔理千雪, 殺生天尊講既野, 唔係無可能。」

「但..」曉兒好像好煩惱。

「講真, 曉兒, 呢件事唔關我地事, 伐魔隊會搞架啦。」我突然變得不想插手, 雖說為古sir復仇很重要, 但那女人直接這樣宣戰, 她的對手可是拳打獵巫者, 腳踢梅會長的施子雄, 基本上就是自取滅亡, 這仇施子雄會幫我們報。

那麼我只要好好守護千雪就行了。

我把最後一口炒蛋送進千雪口中, 壓掉昨晚類似這畫面的回憶, 然後帶上口罩免得嚇到醫院餐廳的其他人道:「急症室以外既事, 唔關我事。子雄又唔會唔夠打, 再唔夠既就問會長攞佢d玩具, 一言不合就一聖劍劈過去, 佢之前同我講世界上無樣係聖劍劈一下解決唔到, 如果有, 就再劈一下.....」

「阿然。咁樣好咩?」千雪小鳥依人的問我道, 不, 她是用我醫生袍在抹嘴!

「好, 點解唔好。」我感到自己好像變了, 「如果有危險, 千雪, 我同你去歐洲, 再唔係你係咪話想去睇天空之鏡?」

「嗯...」千雪卻沒回應。大概是想起我之前以萬咒目錄痛虐史醫生時的畫面吧。

「但我覺得唔妥呀, 阿然。」曉兒道。

「我覺得幾合理呀。」

「就係太合理。」曉兒道, 入侵方式, 一黎就講自己動機, 成魔理由, 你唔覺好似d小說奸角咁解釋來龍去脈咩?」

「小說? 咁一定冇人睇, 開第三個Post連100正評都冇個種。」

「嗯...總之, 就係一切都好戲劇化, 好順理成章, 我先覺得古怪。」

「...曉兒, 你想做乜野。」

「我要去查下, 到底呢個殺生天尊係....」

定身!

定身- 被解開!

起舞吧, 反瑪那!

定身!

好, 定住了。

「曉兒, 唔好去。」

「你..嗚..」全身動彈不得的曉兒道。

「古Sir..佢個時都係咁同我講, 佢覺得有唔妥, 然後..然後就..」

「...」

我解開定身咒:「總之, 唔好去。」

「你知我唔係咁易說服既人黎, 專業人士就要堅持專業判斷!」

「你由北斗會館個班人去搞啦。」我左手在空中一揮解開定身, 右手繼續牽住千雪, 「關我地咩事啫。」

說不需要解咒師的, 可是他們呀?

那麼, 如殺生天尊說, 由偉大, 光明, 正確的伐魔隊去對付就好。

我是職業魔法師--

---這同時代表我只是打份工-- 魔法師只是我的職業, 由魔法師之前, 我是千雪的男朋友, 她的保護者。

對付恐怖份子, 不是醫生的工作。

「我最怕, 係萬一殺生天尊係岩。」曉兒說道, 「到時, 就係香港魔法界既末日。如果無左北斗會館, 邊個會管理我地呢班魔法師? 」

大灣區? 一帶一路? 還是直接變成中華魔法聯會的一個地方分部?

「你諗下佢啦, 阿然, 祝你早日康復。」

說罷, 曉兒揚長而去, 只剩下我與千雪坐在醫院餐廳的卡位中。

..煩死了。

「阿然。」

「千雪, 放心, 佢地點樣唔關我事, 我唔會離開你。」

「....講大話。」

「下?哎呀?!」

千雪輕敲我額角:「帶住口罩我都睇得出你講緊大話!」

「無呀。」我別過臉去, 把黑色的口罩再拉上一點。

「阿然, 你係咪覺得真係真問題?」

我想起了古Sir說過, 但一切都順理成章時, 一點小小的錯誤, 瑕疵就會被人無視過去....這是僥倖心理作崇。

但這點小破綻背後, 可能就是真正黑幕。

而且, 愈想愈覺得這不是小瑕疵, 而是大漏洞。

「最後..佢地當然成功左, 兩位救左我既狐仙, 被伐魔隊打到魂飛魄散, 剩低既四個就打回原形, 放生台灣」-- 殺生天尊這樣說。

卻沒有說身為第七隻的Kelly。
補充資料:

於婦人的夢中,說該夫婦沒有向他敬酒,要殺了小孩,一下子就把小孩咬死。婦人驚醒後發現嬰兒面色發青,而且已經沒有呼吸了,夫婦見狀馬上把嬰兒送到醫院,送到醫院後證實嬰兒為突發性死亡,有傳嬰兒全身的血被吸干,事件至今仍眾說紛紜。

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/culture/6p54lkq.html

-------------------

這位寵妃根本不是什麼美女,而是一隻白面金毛九尾狐,在陰陽法訣前玉藻前暴露出白面金毛九尾狐的本體,她日夜吸精,為了將其取而代之,竊國的陰謀東窗事發,玉藻前從宮中逃亡。

但玉藻前死後,其屍變化為巨大的毒石,散發出的毒氣殺死了附近的動物。村人後來稱之為『殺生石』

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%8E%89%E8%97%BB%E5%89%8D

------------------------
又有
正解
之前寫少左佢依加決定寫夠佢
我都覺

大約呢個位 刻印左係世人認知中既因果律就一世
喂呀
THX 幫推
小說? 咁一定冇人睇, 開第三個Post連100正評都冇個種。

「嗯...總之, 就係一切都好戲劇化, 好順理成章, 我先覺得古怪。」

人黎呀 快d比正評呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞