[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
唔再殺唔代表殺過既當無殺過
我咩都睇唔到
THX
最後建議好似幾好?
BTW 講緊既係施子雄為求目標, 只要佢認為係正確, 連朋友都可以殺得落手, 同埋依加佢為左達成目標任何人都會犧牲, 都會落手, 講緊係佢本性係個咁狼既人
知太多
寫個時已經預左佢死, 所以一定都講佢查緊
同埋我覺我守紀律, 以紀律限制自己既古SIR同咩手段都會用既施子雄係一種對照黎
唔係啦, 佢咩都做得出, 同埋講過就算古Sir唔死, 施子雄遲早會對付千雪同阿然, 因為佢地最後可能出黎阻頭阻勢
我諗聽話既人唔會少
有時都想寫下輕鬆故
睡眠左拍鍵盤唔著MON, 禁開機制直接熄機無晒WTF
平日其實係公司用GMAIL打再SEND俾自己
但今日多野做時間無乜儲唔到文
今個POST應該完唔到

結局你預6月1/2 個周末, 多謝一路上支持
咁施子雄都幾孤獨
始終是自己地頭, 辦起事來就是爽快!我們躍上Uber, 直駛向獵戶座天文台, 現在施子雄已經神擋弒神的地步, 即使司機是無辜者下一秒被天上飛過來的流星轟飛也不是甚麼出奇的事, 以防萬一我施加了多重保護與隱匿咒語.....結果並沒有意外, 我收起魔盾與咒語和千雪下車, 然後向天文台方向跑去。

在熱夜的暖風中, 獵戶座天文台一如以往的在山丘的最高處俯視我們, 我與千雪在破碎的樹影間穿過小徑, 又回到了這兒。

「吱-」自動門打開, 冷氣瀉出, 我與千雪內進, 接待處的職員早已認得我們只是斜眼看看沒作反應。

「黎左啦?」推著輪椅的副台長出來道, 「仲以為你地有咩事, 原來去左搵台長。」

千雪躬身道:「全..全靠康台長幫手。」

「放心啦, 佢好快會叫你地還人情, 而且...你地要見既人唔係我。」

「嗯?」

穿過堪天室, 在交誼龐中是熟悉的背影---

「千雪..阿然!!」

Jean一把抱住我, 我道:「Jean..呃..」

「呀, 呀, 千雪, 對唔住..」

千雪道:「嘁! 唔..唔緊要啦。」

不, 她明明生氣了吧?

我連忙輕撫千雪瀏海牽起她, 她才撇撇嘴的摟住我手臂不作聲, 我道:「你又係度既..咁個日之後點樣?」

「...會長救左我。」Jean低頭道, 「其實件事幾無腦下, 就係會長同我分頭走, 施子雄得一個, 佢既分身同魔偶都唔係我對手, 似乎會長對佢更有價值, 所以去左追佢, 我既魔鏈係樹林之間好敏銳, 可以捲住樹枝向前蕩, 所以我好快就借樹林逃離左。」

「咁..咁咪好..」

但她為甚麼這表情?

「佢似乎遷怒到俾武器既狗哥同郭融身上, 佢先係話我係北斗會館既叛徒, 而佢兩個就係同我勾結, 所以...佢兩個已經...」

「點樣..」

「伐魔隊, 將佢地就地處決左。」Jean 只是說出了結果。

「....」

我與千雪良久沒作聲。

雖說那二人有點為利是圖, 但在我因保護千雪而反抗伐魔隊而被捕的時候二人還是和古Sir來幫我, 當年作為獵巫者的時期二人也是我的同事之一, 郭融與狗哥還挺恩愛的, 而且即使有點煩人但和二人喝酒還有點意思..

施子雄....!!

「依加任何人, 即使被視為潛在威脅都好, 佢都會落手..而且唔會理後果, 郭融同狗哥個次, 附近既屋受到波及, 有人受傷送院, 有人燒傷要換皮...佢地已經痴晒線..佢真係仲係我地識個個施子雄?」

剛剛見識過他們的做法。

我搖頭道:「個個子雄, 已經死左, 有冇聯絡曉兒同宋皇臺?」 當時這二人也插手事件, 萬一連他們也..

「有, 曉兒出左國, 依加係加德滿都, 之後會去達蘭薩拉, 宋皇臺我地聯絡唔到, 無人聯絡到, 不過佢係潛艇又識郁, 我諗問題都唔會大。」

「咁都好D。」

接下來應該如何辦?

「我地依加都算係逃犯, 你地路上有冇咩事?」

「有少少, 但千雪係度就無問題。」

風雨飄搖的日子呢。

「總之, 呢段日子我都係度, 伐魔隊同北斗會館既魔法師都唔敢入黎攞人, 我諗你兩個都係唔會出去。」

我看看角落堆成小山丘的杯麵,她說留在這兒的意思就是字面意思, Jean這段日子連戶外也沒有離開, 只是困在堪天室旁邊的小小交誼廳!?

「Jean, 你冇事呀嘛?」

「我? 我無呀, 我好好呀。」她笑著拍我肩膊道。

「咁樣..奏呢?」

「......」她的手捉住我的上臂, 沒有說話。

「Jean..」千雪也憂心忡忡的問道。

「如果我個日有奏,咁樣我, 你, 千雪, 會長聯手, 有冇可能打得贏?」

Jean她..

「唔係你既錯, Jean.」

她沒有回話, 漸漸發紫的雙唇在微抖著。

「千雪, 睇住佢。」我掏出香煙, 感覺大腦快要停轉似的。在交誼室的一角有一個小陽台, 我拉開趟門, 熱氣撲面而來, 我點燃香煙深吸一口, 再悠長地呼出, 二手煙在初夏的天空中消失, 我的煩悶卻沒有絲減退。

施子雄已經變成了這樣的一個人。

還是說他本來就是一個這樣的人?

還是說, 這樣還算是人嗎?

「屌-!!」我一手把煙蒂扔出陽台。

「多謝1500蚊. 碌卡定現金俾?」康台長魔杖一揮, 煙蒂飛回我手中。

「..無聊.」我乖乖把煙蒂塞到煙蒂箱中。

「點呀, 心情好d未?」

我搖頭道:「完全無。」

可能自責的不只Jean一人。

「發洩完就黎會議室, 要開會。溫可柔都返左黎。」

「....」

「點呀, 有咩諗唔明就交俾我地諗, 反正要動腦既野一向我地負責。」

我苦笑搖頭:「呢個問題, 我諗你都諗唔明。」

「下? 你挑我機?!」康台長拉拉羊咩鬚道。

「點解施子雄會變成咁。」

「.....」

這次換成康台長的沉默。

「唉。」接著, 他傾天嘆氣, 「我活著既日子唔短, 但係呢個問題我都唔明...似乎人生天就會有自己既心魔, 無人擺脫到。」

「我地每個人可能變成佢咁?」

「..的確係。」

「我想像唔到我或者千雪會變到咁恐佈。」

康台長卻說:「如果千雪被人威脅住呢?殺佢既人既屋企人就係你面前呢?」

...也許不是沒可能。

誰也逃不過心魔這一詛咒嗎。

「即使係我都唔敢講, 施子雄佢本身唔係咩魔法既名門之後, 亦唔係天才, 佢做到伐魔隊隊長靠既係強大既意志同奮鬥, 而呢一份執著用係作惡之上, 結果就係咁。」

不惜一切, 視人命與無辜者如無物, 這也是另一種的執著吧。

更糟的是現在的他似乎拉攏了其他魔法師, 那些來襲擊我們的魔法師早已知道了他的計劃, 但還是這樣支持著他, 這樣下去北斗會館與獵戶座天文台之間的內戰會在現代再一次爆發吧。

得了結此事。

參加會議的人不多, 多了一項臨時議程就是為了阻止魔法曝光, 受魔法界控制的傳媒會發放某天后婚變, 老公與電視台姐仔偷食的片段, 現代的善後技巧不是令人看不到魔法事件, 而是用更大的話題轉移大眾注意力, 那片段將會造成社會現象級的熱議, 即使有看到千雪施法的漏網之魚也沒法在網上說甚麼, 畢竟大家也只會去聊八封新聞, 這招是我們從政府身上學回來的, 香港人的注意力模式其實相當好控制。

接著是正式會議。

「首先係香港既現況, 大家都認為施子雄係好人, 知道佢真面目既, 只有呢度既咁多位。」

說的, 自然是我, 千雪, 說話的溫可柔,副台長, 康台長, 與Jean。

「我..咁樣..Sorry, 有少少緊張。」溫可柔拿起杯子喝水, 康台長向她點點頭作鼓勵, 她才收復好心情--

「依加Jean, 沈醫生, 千雪都被北斗會館列為叛徒, 係殺生天尊既殘黨, 所以恐怕三位行動唔易, 而北斗會館都略略估到我地正庇護緊你地, 天文台都無辦法守太耐, 恐怕一星期後就職典禮之後, 佢地就會強攻呢邊。一般伐魔隊員, 幾個獵巫者都可以應付, 但係按觀察, 施子雄體內唔知點解好似有無限魔力一樣...」

我道:「唔需要等一星期, 個日之前我地就要解決佢。個日佢就會開殺戒, 所有人都會死, 過左個日就係佢既勝利。」

「我諗唔易。」溫可柔顯示出幾張相片, 「施子雄最近多左D 保鑣, 出入都有保護, 而且我地仲未知佢無限魔力既秘密。」

身懷蓋世魔力的施子雄要保鑣?!

「阿然..個個人係..」

千雪抖著的手指向投影屏,站於施子雄身邊不知是助理還是保鑣的人堆中, 有一個熟悉的臉孔--

--白錦雲, 千雪的哥哥。

那些不是保鏢, 而是人盾。

真卑鄙!

「呀, 關於呢點, 無限魔力既原理其實同我地一樣...」康台長站出去解釋道, 早已知道的我與千雪自然沒在聽, 溫可柔就馬上抽出筆記猛抄。

「阿然..點解我大佬會係個度架..佢..佢..」

千雪自然是在明知故問, 她只是沒法接受吧。

「如果你唔想既, 都係我黎啦, 千雪。」

「咪傻, 你仲有傷, 但我大佬...阿然, 我好怕。」

「呢種人, 被施子雄巴結到其實一D都唔出奇。」

「唔好咁啦阿然,大佬佢...」

不過千雪除了我外, 世界上唯一的親人也只剩下那垃圾了吧。

如果那個不是白錦雲, 而是我姐姐, 恐怕我也會動搖。所以即使我如何不喜歡那個傢伙, 但是我還是會體諒千雪的感受。

我沒有回話, 只是靜靜的牽起千雪的手, 使她能安心。
今日好早

其實好耐之前已經想講作者你保重身體唔好成日咁夜訓

我好似就來煩過人地老母
課金大爆死以下開放樓主助養計劃
佢眼中早就得返自己 可恨之人必有可憐之處
有人關心幾好呀
今日咁早係咪會加碼?
唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞