[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
係, 點解會唔係
多謝巴打支持!! 想大家投入D, 同埋發現魔法神秘真係離我地唔遠, 希望大家睇得開心
其實係專利黎
BTW報左FBI
日日出
咦我記得我冇咩點開支線架Wor... 我好著重原整性, 最唔鐘意有生之年系列
除左自己冇人想出書 遲下先算啦, 有寄過俾出版社既...繼續寫啦, 寫好每個故就係我做到最多既野
不了
THX
Batman
五月尾, 六月頭左右完, 依加大約85%左右
唔係佢係葬禮點會出場
我都覺, 等陣, 有人拍門...
讀唔讀都可以變怪人
開門, FBI
WELCOME BACK
OK
等出文期間追緊你之前個末日故
都好正
施子雄一定係奸角!
蒙面獅子俠
究竟天尊真身係邊個
本來我以為簡介會只是用小會議室, 在白板上畫畫地圖甚麼的, 卻沒想到獵戶座天文台直接借出了大講堂, 就好超級血狼月時的那樣子。巨大的講堂好像大學的演講廳, 梯式的座位在我們入座時已經坐了五, 六十人, 不說還以為來上甚麼講座。

可柔似乎也在工作一員之列,幻人被召喚出來在佈置著場地, 我說聘用可柔也太方便了吧, 出一人份量的錢就能有幾倍人力?!

我與千雪幾乎最後才進場, 一如以往我還是帶著口罩, 穿過人群靜靜的坐在最後方, 不過我既然是說「幾乎」, 當然有人比我們晚。

「醫生哥哥~~」

「......」我不安地轉頭望向右面, 千雪也警惕地探頭望向我右面, 只見一個大約十三, 四歲的女生帶著鴨舌帽, T恤短褲的坐在我右面, 先捉住我的手!

「你..你係?」

千雪道:「阿然...」

「千雪?! 等陣, 我唔識條靚妹架?!」

「哎呀~~ 醫生哥哥好衰架, 又唔認人, 明明已經同人咩過架啦~~」

誰啊你?!別胡說!!

等等, 這樣的童顏, 卻這樣的巨乳, 身上有魔力反應...

「會長, 我估唔到你有扮女人既嗜好...」

「..嘁, 咁都睇得出呀? 咪叫我會長, 我係姜小俠, 會長依加係北斗會館打緊機。」她..掏出手機玩起了卡牌遊戲。

老實說我對這玩法開始有點厭倦了, 你這傢伙需要連樣子也改變嗎?! 再說你這童顏巨乳現實世界根本不可能, 一看就知道是會長的個人喜好! 我要帶晴晴去保護啦?!

「會長你黎搞咩...」

「咁我都落場架嘛, 喂, 你咩表情先。」

「你可唔可以變返本身個樣...」

「嘻嘻, 做咩呀, 某種喜好突然覺醒左呀?」 ''她'' 摟向我, 我一手抽開, 沒空理這小學雞。

他...她撇撇嘴道:「你都識話我親自落場唔太好, 咁我自然要變身一下啦。定你想我變成千雪個樣?」

「求下你千其唔好。」

會場燈光暗下來, 施子雄與幾個人走出來:「大家靜少少, 我地依加開始。」

開始了。

按獵戶座天文台的分析, 殺生天尊的大概位置在於西貢結界的某處, 因為在全香港都沒有觀察到與總幹事戰鬥時發生的瑪那波動, 另外即使沒法觀察到瑪那流向與分佈, 西貢結界內的瑪那濃度也在爬升, 與結界外因佛誕而漸降的走向成相反, 所以幾乎肯定殺生天尊以西貢結界為掩護。

天文台的職員報告完觀測結果, 接著施子雄發言。

「只要我地一行動, 殺生天尊就會知道, 所以一戰就要了結, 以下係事前準備。同大家介紹, 呢位係賈先生, 係...政府既人。」

一位身著西裝, 有著鷹鼻, 面色蒼白的人在台上站起來點點頭。

「賈先生會係政府同北斗會館既接頭人, 佢會叫警察設下路障, 係行動其間避免有車駛向山上或者接近西貢結界, 每個路障都會有咒術師同伐魔隊當值, 檢查出入既車以及為無辜車輛施保護咒。政府新聞處亦會發通告話西貢既異動係山火演習同搜尋失蹤者。」

這傢伙絕不是甚麼好人, 看到那三白眼後我馬上這樣判斷這人。不過能周旋在北斗會館與政府之間, 好人是做不到這事吧。

「事前準備仲有呢樣。」

施子雄手一揮, 一個格網加諸到投影片的西貢地圖上, 接著空中出現一群紅點貼到不同角落--

「西貢既唔同村落仲有人住, 事前咒術師, 風水師按你地負責既編隊去村落度施放保護咒, 以防傷及無辜, 另外紅點地方係風水結界點, 識飛既人會空投風水法器去穩定瑪那同破碎既空間, 但效果應該唔大, 大家注意要行大路, 唔好亂入山林, 一但係西貢結界迷失即使係我地都唔一定搵得返你。」

「之後係結界師, 你地要負責.....」

簡介會的簡字我覺得可以略掉了, 施子雄構想出了超大型的掃蕩計劃, 在我們完成了事前準備後, 結界師會在出入境口岸拉起臨時結界, 然後將保護香港的大結界收圈, 收至包裹著西貢。接著每一個小隊從各象限開始掃蕩, 從所有方向開始巡邏, 那麼在各隊會合之前--

--必然會遇上殺生天尊。

「....如果有問題既話...」

「阿然, 完啦, 起身啦。」

「嗯? 嗯...千雪俾訓多五分鐘...」

簡介會, 這到底那兒簡, 光是說各隊巡邏路線也說了整整一小時。

會場燈光亮起--

「行動化號:牧野, 如果冇問題既倒數12小時開始。」

獵戶座天文台的頻道馬上開始了「牧野行動 11:59:54」的倒數-----來吧, 殺生天尊!

按照計畫, 我與千雪屬於咒術師中的解咒師, 而我擅長防禦魔法, 千雪就是近身格鬥, 所以我們參與的部分就是到村落佈下防禦, 為了節省互相了解的時間而提高效率, 所有隊伍都是熟人為一隊, 我們隊伍就是我, 千雪, 曉兒, 與以姜小俠報名的會長, 負責事先的村莊防禦。

「太好, 輕輕鬆鬆, 我地仲可以食埋豆腐花。」

「你到底係去食豆腐花定捉殺生天尊呀。」我看著打開"西貢鄉村本土隱世超邪惡美食指南"網頁的會長問道。

「咩Wor....」別給我擺出小孩子的無辜眼神!

還有12小時嗎...

「咁我地聽朝11點集合? 如果我地負責既村係呢幾條友, 行呢條路應該唔會誤入結界, 如果通體用強化魔法既話, 應該可能6點前佈完防禦魔法。」

千雪問道:「點解唔用傳送門? 上次會長唔係都用過咩?」

「千雪, 傳送門有好多副作用, 所有傳送魔法都會扭曲附近既空間, 物品會消失,重現, 空間結構變得唔穩定, 施法者產生巨大負荷...唔可以亂用, 如果門既對面係殺生天尊本人咁點算?」

「哦..咁行下山都好既..」

約好了明天的集合時間地點後, 我與千雪沒有馬上回家。既然已經在這件事上插了手, 那麼就要問清問楚, 雖說已經夜深, 不過---

果然還在。

「解咒師。」我與千雪一出現, Kelly就看到了我們, 不愧是她呢, 「咁夜上黎?」

以防萬一, 她雙眼閃爍金光, 鑑定我們的身份。

「今次黎搵你。」

「哦...」Kelly眉毛一揚, 再次見魔眼掃視我們, 「有咩貴幹。」

「關於殺生天尊既事。」

「...我估到你地會黎,始終除左你地無咩人知道我既事。」Kelly認真的說道, 「我地都想同你地傾傾。」

說罷Kelly全身閃動一下光芒, 一個與她的打扮一模一樣的分身影子脫離出身體, 兩個Kelly同時活動, 說話--

「看門既責任我係唔會放棄, 但如果只係傾計既, 我既分身都做到, 我地既意識係相通既。」

聽罷, 微微吃驚靠向我的千雪鬆一口氣。

按Kelly所說, 坐在門口看守的那個才是正身, 現在我們身邊的才是分身, 但我還是是覺得心底毛毛的...這個分身就這樣看雖說一模一樣, 因為意識共享連小動作語氣也是一模一樣, 但分身的魔力似正身弱, 也有點蒼白無血色。

我們與Kelly走回這邊大堂的小小辦公室中, 繞過通通下了班空無一人的辦公室到了茶水間。

「飲唔飲野?」

「唔啦, 聽日又要早起身。」

「牧野行動....」Kelly泡了一杯茶自己呷了一口, 她就是以這種方式來以一人之力來完成24小時無間斷連班嗎?

「你點睇? Kelly, 殺生天尊講既野。」千雪問道。

「......」她沉默。

隔開吧, 低語。

「完全就係鳩Up.」Kelly由結論說起, 「姐姐佢地.....狐仙被討伐既時候我都在場, 佢地殺個BB個時我地都在場, 根本無咩預先做個假既救走, 個對夫婦事後係北斗會館幫助下都再次有仔女, 佢地亦係好人, 到依加我地都仲有聯絡, 根本無咩殺生石, 殺生天尊。」

和我的猜想一模一樣呀。

「但..咁你唔同佢地講? 牧野行動聽日就會開始..」

Kelly搖頭道:「只靠9up, 殺唔到總幹事。」

我們三人沉默, 這也是事實。

不理殺生天尊的動機是甚麼, 總幹事的首級可是全北斗會館也看到, 奏被封印也是事實, 而且我們還不知道奏還是否存在, 如果在全是瑪那亂流的西貢結界中, 魂具消滅也沒這樣易觀測到吧。

「唔理動機係咩, 先捉住佢再講?」

Kelly點點頭:「我希望係活捉, 我倒想睇下係咩人咁了解我地既事, 始終佢講既野全部係假既, 但涉及到狐仙.....有D介懷。300年黎, 我都係第一次遇到咁既事。」

「獲獲新鮮獲獲甘呀狐仙小姐。」

Kelly微笑道:「你地聽日都會去?」

「嗯, 我地負責幫D村放防禦魔法, 之後守住某個點就係...Sorry, 施隊長話冇黎聽既人唔講得。」

「得架啦, 我明既。」Kelly道, 「...小心D。」

殺生天尊只是在胡說八道。

但總幹事的首級卻是事實擺在眼前。

那麼, 明天抓殺生天尊出來揍到她說為止就是了, 雖說理應不是我們小隊會遇上的事。

距離牧野行動展開: 9小時37分。
早左

會加更?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞