[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
一星期停一日幾好呀,作者都有自己嘅嘢要做㗎嘛,抖夠諗夠再繼續出文
停一日其實都好擔心你
慢工出細貨!
加油!
慢慢嚟啦樓主 等唔係問題 最緊要有好文睇
多謝大家
又三點了
巴打有心
寫唔到就唔夾硬寫

btw千雪唔係有車牌咩
用魔力變啲人做喪屍
施子雄set既陷阱
如果世界修正力可以將界石以內嘅野拉入去 咁點解唔會將歐亞大陸中間嘅野拉哂去香港
即使淨係將屬於香港嘅拉返香港 咁即係中間嘅香港人/香港魔法師都會拉哂返去?
e個故真心高汁 用香港議題係寫魔幻故

btw, 主角完美體現左咩叫自私左膠
開口埋口話要報仇,其實全部都係私人感情, 古sir, 可柔,Jean, 千雪,獵巫fd, 個個都係主角既fd

一講到話邊個做apac 總幹事就話:只要唔係xxx 或者 xxx 我就冇所謂!
完全係港女d討厭政治 tone

基本上主角咁勁咁醒,但就冇考慮過如果中華take over左北斗會點,對香港魔法師同香港人會有幾大幾深遠既影響,仲要有引渡條例,分分鐘隨時改規則用傳送魔法捉人都得,用風水陣搶香港既瑪那返大陸又得

到時會死既點止上面嗰幾個既人,仲要魔法本身可以話係屈機既軍事力量

而主角就死攬住個道德光環,
同時自己講一套做一套,施子雄為求目的不擇手段,咁主角之前為左搵黑手而出萬咒目錄虐待人又好符合佢既道德觀???
自己救條女同報仇就得,其他唔識既人命就當係屎

屌如果我係北斗d人,見到自己地頭就黎玩完,見到個有勇有謀有實力既革命烈士企出黎,我都實幫拖
sor 我認真左
施子雄係衰喺策略唔夠完善,但見到主角真係燥左
我都覺殺生天尊呢啲大事都唔主動幫手 淨係掛住同條女瘋狂扑野完美體現各家自掃門前雪 事不關己 理鬼得你嘅港豬心態
竟然會在這兒再次回想起這問題嗎!

「千雪! 小心佢地臨時用到魔法! 你解咒, 我截住D巴士!」

千雪在巴士內與那傢伙扭打成一團, 因為巴士空間窄狹, 平日她大開大合的招式使不出來, 但靠著強化魔法她還是在佔上風! 她百忙中點點頭, 馬上以她為中心反瑪那湧出, 五人身上的所有魔法效果被解除, 但同時巴士馬上失控!

「嘿..啊...」我運起魔力, 巴士下的重力上升, 失去動力的車子馬上巨大的擠壓聲, 車體變形, 速度也慢了下來!

「無啦無啦架46!」後面的其中一人叫道, 即使看到魔法也是最關心巴士嗎?

巴士發出怪聲, 整個區域中的重力上升, 但因為巴士的質量與動量都相當大, 而且通通在移動, 還要避免影響車中的人, 一時間剎停五架巴士真的需要點時間!

「隆---」終於--在五架巴士互相把對方撞成廢鐵與把車中的人壓成肉醬前, 巴士停下, 但已經是體無完膚, 扭成廢鐵, 連一塊完整的玻璃也看不見。

「千雪!」我叫喚她的名字。

她一手拖著其中一人, 一手如撕包裝一樣輕易的撕掉巴士的門下車道:「好在! 好在我壓得住佢地身上既魔力!」

千雪已經能使用這樣強力的反瑪那了呢。

「做得好。」我手一揮, 其餘失去知覺的四人飛向我們, 輕輕飄落地上:「佢地恐怕被強化左魔法能力。」

「有冇咁既可能..?」

我搖頭道:「無聽過, 但強化魔法可以強化肌肉, 如果係竅既話, 唔係絕無可能....」

竅就是魔法理論上的一個人體器官, 我們可以使用魔法就是靠竅, 而竅也能成為通道使靈魂出入, 不過你叫我們解剖屍體拿出「竅」給你看看也沒人做到, 所以才說是理論上存在的一個器官, 即使是魔法師也不是無所不知的, 我們還在研究這世界, 與科學家一樣。

但現在有一個更大的問題。

這東西無疑是施子雄搞出來的, 但是他也應該深知這程度的攻擊沒可能殺得死我與千雪, 為甚麼他要這樣做?

一想到他的城府與深謀, 我就不禁不斷猜想他的動機。

熊會長真的在這兒?恐怕..只是陷阱。

而陷阱內容, 自然不可能只是用巴士輾過來這樣簡單, 這程度恐怕連溫可柔也殺不死。

「千雪, 警戒附近, 張開魔盾, 靠晒你。....好, 至於你地幾條友, 聽住。」

交換吧, 夢境。

我把七人的現實與夢鏡交換掉, 使他們認為這兒發生的事認為只是一場怪夢, 而我就在夢中道:「依加即刻離開呢度, 有宗教信仰既就Keep住念經, 你手上呢條手環唔係我俾你, 而係你一直帶住, 自己上IG Shop買既。」

我一邊說一邊為七人套上黑曜石手環, 一邊叮嚀道, 這算是...外診服務吧。

那五人醒來, 接著七個都中了交換現實的魔法而神智不清, 但還是乖乖的離開現場,那麼接下來就是魔法師的事--

「施子雄!!」我對著空氣吼道, 「出黎!!」

「出黎--出..黎..出.....黎.....出..........」回音在空曠的車廠中回響, 但阻隔聲音的魔法邊陲是在辦公大樓那兒, 整個車場中還是能互相聽見。

不理他在玩甚麼, 直接進正題, 別再給我裝神弄鬼!

「...佢唔係度。」巴士的玻璃碎浮起, 凝聚成人形, 接著開口說話, 「今日係呢度搞事既, 係殺生天尊。」

「車...」那傢伙在附近吧, 他的魔偶是近距離控制的類型。

「定係..蒙面獅子俠會好D?」玻璃碎變形, 接著變色, 低象素版面的蒙面獅子俠活現眼前,「阿然..點解你唔幫我, 明明你都覺得我係岩。定係你覺得姓熊個肥佬做總幹事會好過我? 大家都知道佢背後係咩人操縱緊佢。」

我白眼一翻:「反正你同佢都唔係好人選。」

「咁你點? 含淚支持? 定兩害取其輕呀!!」玻璃碎的低清施子雄喝道。

「....我..」但我還是沒法認同他這種斷六親, 弒友殺人的手法!

「萬物皆有代價。」低清施子雄道, 「抗爭同魔法一樣, 如果我地咩都唔付出, 就咩都改變唔到。阿然, 我到依加都希望你可以加入我個邊。」

千雪沒說話, 她的表情相當複雜, 恐怕也在掙扎。

「我的確害死左好多人, 但係你反對我既理由, 全部都係私怨, 依加係北斗會館最有可能同北京抗衡既機會, 你既私怨同憤怒我明白, 但係你真係想為左私怨而成為千古罪人?」

施子雄是天生的領袖, 所以他的說話中總帶住說服力。

也是這樣, 更多人倒戈向他的一方, 即使知道他幹出了這麼多事, 知道是他計劃了這一切。

沒甚麼魔法比崇高的理想更可怕. 即使這理想有毒。

「我相信其他魔法師會阻止北斗會館沉淪, 我亦相信有除左大屠殺以外既解決方式, 施子雄, 你最好收手, 我唔想同你去到你死我亡既地步!」

「魔法師都係香港人...我唔覺得香港人會為左利益以外既野行動, 佢地見到人抗爭只會覺得收左錢, 因為佢地除左錢以外唔會有其他動機, 正義, 自由, 平等, 廉潔都唔成動機, 佢地都係職業魔法師, 魔法師對佢地黎講只係打份工, 只係職業!你相信呢班人?!」

「你今晚搞呢d野出黎, 只為黎同我上堂說教?」

低清施子雄一邊走動, 一邊掉下玻璃碎, 但又一邊吸收其他玻璃碎保持外形:「我只係想有人可以理解我, 而我最希望個個人....係你。」我從勉強成形的魔偶上卻感到了他的視線。

「我地唔會互相理解到, 你既理想係建築係鮮血同屍體之上, 我點理解!」

狗哥, 郭融, 古sir, 無數被波及受傷的人, 破碎的家庭, 現在的他更加不理會其他無辜, 為求目的而大開殺戒, 我怎可能理解!

「哼..如果唔沾染雙手, 就咩都唔會拯救到, 如果一定要有人做魔王先可以拯救北斗會館既滅亡, 咁樣我唔介意個個係我!」

「你只係係度合理化自己既行為!」

「權力可以使人腐敗, 但係權力亦可以令我拯救我成長既地方....我需要權力,而唔需要你口中既仁義道德!」

「你搞錯左一點, 施子雄。」我怒道, 「我唔係你口中既道德撚, 對住D仆街, 折磨個時我絕對唔會留手......對住你我都係。」

說穿了, 我與施子雄最大的差別在於相信。

他對這城市的魔法師...不, 這城市中的所有人感到失望, 故此他不惜滿手鮮血也要登上總幹事的寶座, 使北斗會館能拒絕中華魔法聯會的統戰。

而我, 相信當北斗會館的核心價值受到威脅和動搖時, 魔法師們都會拒絕來自他們的滲透, 抵抗入侵, 而不是只靠一個英雄, 一個烈士, 一個.....魔王。

「我以為你討厭人類, 又明白依加情況有幾嚴峻, 所以先覺得你會最易加入我呢邊。」

「討厭人類, 係因為我係急症室中見盡無數白痴, 即使犧牲一切, 身負無數詛咒, 痛楚, 連累晒身邊所有人, 都想滿足自己既貪欲...就同你一樣啊! 」

千雪點點頭支持我, 感覺吵這一架不會比和他打一架輕鬆。

「貪欲? 我先唔係!」低清施子雄激動地揮手, 玻璃碎分散一地, 「我只係...算啦, 同你講黎都無用, 你根本唔理解!!」

「唔理解既人--」我結出手印, 準備施法, 「--係你!!」

低清的施子雄消失, 更加碎片與灰塵吸過來, 慢慢地他變成了殺生天尊的樣子:「咁我唔需要你既理解。」
未攞
中一半
係陷阱, 定係....
你咁諗, 佢有瞬間移動能力係因為被強化出「界定香港範圍」呢個概念, 而本身佢只係一塊石頭, 所以有呢個能力係因為三人注入魔力去激活/啟動之類, 所以只作用係佢地三個身上

咁我都兜到
呢篇好想認真回覆下, 但係依加趕時間訓教, 聽日先覆, 多謝巴打咁認真睇先, 無野開心過讀者認真睇自己既故, 特別係有強烈世界觀既故
貼地既主角, 魅力四射既奸角, 同混沌既正邪觀係最近既寫作目標
人性魔幻

人性在前, 魔幻在後

各位晚安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞