[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
點解次次差唔多埋尾風向都去左呢邊
會長打大佬先出手戰鬥 好珍貴
留名睇正太召喚thanos
正太後援會粉絲
可以殺古sir,Jean,千雪
偏偏諗好先捉沈默然再特赦
嘩巴打你突破盲點你唔講都唔覺 一講成個畫面出晒嚟
獅子俠=琪琪女皇
係愛呀哈利
Boss戰加速
正評呀大家
施子雄你殺左古蛇
殺人兇手殺人填命
電光劈開空氣, 把施子雄, 會長, 神錘與地面連結在一起, 電光把會長的臉照得一亮一暗!

「嘩..」

「千雪, 專心!!」我一拳灌進泥偶體內, 反瑪那湧入, 本身已經在瓦解的泥偶馬上粉碎!

「係!」

電光閃閃, 雷聲隆隆, 施子雄結出手印吸來了兩塊大石, 把電擊擋下:「維持時間比我想像中耐啊?會長大人, 係咪因為最近套戲上映?」

因為流行文化把本來不著名的北歐神話推廣, 在更多之間留下了記憶與認知, 所以神話重現的效果比較久, 於是選了雷霆戰錘嗎? 看來會長的遊戲也沒有白玩!

「嘿--哈!」會長大吼一聲扔出鐵錘, 岩石馬上被擊成碎片!接著會長向旁邊挪開避過萬千碎片飛來, 然後他向地上抄起了一條普通樹技--

「如意金箍棒! 長!」

變成了金, 紅, 黑三色, 兩端多了個金箍的樹技暴長成兩三層樓高, 直徑目測達二米的金箍棒直直向施子雄壓去!

「你條仆街! 死啦!死啦!」

巨大的金箍棒在會長手中輕如無物, 但在他每一下攻擊下施子雄那邊都揚起塵土, 發出「咚咚」如打樁似的的聲音, 地面震動, 但馬上施子雄的聲音從四面八方傳來--

「你你你--打打打--緊緊緊--乜乜乜--呀呀呀?」

一開始只有幾個施子雄, 接著一開二, 二開四, 四開八, 施子雄在空中, 樹間, 瓦礫旁, 小丘上--

「Jean! 唔好留手!」

其中一個與Jean交戰的幻影痛下殺手, Jean舞鐵鏈的動作明顯慢了下來!

「但..係..」

「砰!」

千雪一拳打飛了那幻影, 幻影變成了枯葉散開:「Jean! 奏會唔會認同咁既你!?」

說得好, 千雪!

「呀..我唔理啦!!」鐵鏈的每一環在空中高速重組, 但是施子雄們通通往後退, 雙手飛舞, 接著空中出現一點雨滴, 但雨滴漸漸聚合, 變大成水球, 水球又漲成人這樣高, 接著三米, 五米--

「全世界過黎!」會長高呼!

我們才一走向會長, 巨浪從四方八面湧來, 隆隆水聲帶著泥土, 白頭巨浪向我們包圍--

「摩西之杖!」

「嘩啦!」

會長把變回樹枝的金箍棒再次插到地面, 一道狂風從以其為圓心吹外吹出, 巨浪反過來淹向施子雄們, 一個又一個的他化成枯葉消失在水流間, 只剩一個站在樹頂的他。

「阿然, 你既反瑪那唔係可以令佢用唔到魔法?」

我無奈的說:「已經用緊, 呢隻一個足球場內既人都應該用唔到大氣魔力, 直到我耗盡魔力之前,但係佢體內儲備既魔力量太痴線? 講真, 我未見過有人係反瑪那場入面可以用咁多魔法。」

「佢又分身又盛咁唔掂!」

施子雄好像知道我們在討論:「反瑪那...沈默然, 你既得意之作完全無用係咪呢。係地獄好好思考下點解啦!」

十二魔穹!

我展開十二魔穹為我們爭取一點時間:「會長你仲可以重現幾多次神話?」

「唔多啦屌。」會長道, 「威力愈大, 維持時間愈短, 消耗魔力愈大, 你預五次啦。」

「夠晒。」我道, 「我有個計劃, 你識得幾多束縛類既神話?」

魔穹為我們接下種種攻擊, 十二, 十一, 十....一重又一重的魔罩被擊穿, 魔法如雨一樣轟向穹頂, 我把計劃解釋完後千雪與會長又補充了甚麼封路, 控走位之類的, 最後--

「Jean, 對你條鎖鏈有點信心。」

最後三重魔穹。

「..嗯..我.我會!我會架!」

「唔好留手。佢..已經唔係之前個個施子雄。」

「....真係唔可以活捉?」

最後二重魔穹。

「唔可以。」

Jean 點點頭, 把鎖鏈抽出:「好。」

最後一重魔穹--

「啪啦!」魔穹粉碎!

「誓約勝....」會長抄起另一根斷枝---魔力沸騰, 金光萬丈--

接著--!

「砰隆鳴--!!」光炮發射, 沖擊波震飛了其穿過密林, 高溫把樹葉燒成焦炭, 接著光炮略過的水面產生大量蒸氣!我把反瑪那集中成球, 果然如他們說一樣, 施子雄走位被封, 樹林被光炮通通擊倒向他壓去, 他只能向旁避!

一口氣用掉了兩次神話重現!

「綑仙索! 天之鎖!」

千雪手上的鞋帶與Jean手上鎖鏈滲出金光, 然後直向施子雄身上扔去! 普通的扔鎖鏈即使有自動修正, 也難以有效--

除非他沒法使出魔法!

我手印一錯, 反瑪那球向前飛出, 正中因為要避開光炮的施子雄, 接著綑仙索與天之鎖飛向他, 他被綁住倒地!

不行, 他不知為何有無限魔力似的, 即使集中的反瑪那也只能封他幾秒行動!

但也夠了!

「吾名為沈默然!」

千雪與Jean都是在遠處扔出限制行動的神器, 千雪扔完後也早就躍後, 會長因為發射了太強大的神器身體沒法負擔, 雙手軟癱的跪在地上, 最接近的人就是我--!

「..此時此地, 顯現於此!!」

來吧, 槍!

百花映雪.無銘墓!

光芒把我與施子雄包圍, 世界沉入寂靜, 直到白雪輕輕落到我唇上, 那一點點冰雪才提醒我已經成功了展開自我結界。

「....沈默然, 最強防禦名不虛傳。」

「唔似你伐魔二字, 你本應係伐魔, 點解最後會變成咁!」

迴音在墓牌間激蕩, 最後消失在看不到的地平線之後。

「我講過, 我只係要做總幹事, 只要我做到, 北斗會館就唔使睇班北佬面色!」

「都唔係用咁既方式!」

鞋帶與鎖鏈從施子雄身上掉下, 失去魔法的世界, 拿著槍械的我可以輕易解決他, 如先前諸多邪法師一樣。

「仲可以有咩方式, 依加只差一步, 只差一步! 總幹事已經死係殺生天尊手上, 我會向我宣佈係我將殺生天尊討伐, 所有人都會信, 唔會再有人受傷害, 我已經成功, 點解要係呢個時候!」

「古Sir呢! 奏呢! 所有因你既計劃而死既人呢! 俾你D咁既人做到總幹事, 只會世界大亂!」

我的槍, 沒有一秒離開過他。

「我會照顧好所有遺孀, 我會....」

「重點唔係你會點做! 而係你已經鑽入左牛角尖! 你既執念, 已經成為左你既心魔!」

「我先無心魔! 無人肯做只可以我去做! 」

「無人肯咁做係因為咁做係唔岩呀, 白痴! 你癲撚夠未呀!」

「咁你講, 仲有咩方法可以令北斗會館唔會沉淪?! 唔會成為一帶一路魔法交流計劃既一部分! 大灣區魔法協議既一部分?! 佢地遲下話香港既魔法師如果被中華魔法聯會定為有罪, 我地北斗會館都要引渡佢地上去, 我唔做到總幹事我點樣拒絕呀!」

「委員會都拒絕唔到咩! 一定要殺咁既人, 犧牲咁多人咩!!」

「係! 佢地全部係垃圾! 出咁多糧收咁多錢你仲想佢地會拒絕! 我呢D係必要之惡! 只要成為總幹事, 我背後就要成個亞洲所有國家同魔法組織既支持! 具具一個中華魔法聯會算係咩!!」

「....不可理喻!」

「你都係!!」

我們在自我結界中互吼, 卻完全沒有結果。

「為左北斗會館, 連朋友都會殺既人, 仲以為自己係岩, 你實在太傷我地既心!!」

施子雄眼框卻流出眼淚:「我只係唔想北斗會館沉淪, 點解無人理解我?」

我手中的槍, 在抖震著。

潔白的雪, 靜靜的落在我們二人之間, 我們四目相視, 輕雪飄搖, 卻沒法理解對方的價值觀。

好的動機, 卻用了最惡劣的手法去實行。

即使他已經完成了所有計劃, 我也要阻止他。

現在的他已是如此, 萬一給他當上了總幹事, 只會成為災難。

但為甚麼我手中的槍還在在抖震著?

「阿然...」施子雄舉手投降, 「你依加一槍就可以殺左我, 但係你殺既, 係北斗會館既未來。」

很難。

這一槍, 很難開。

他成為了惡人, 卻不是為了自己。

也許他內心深處, 沒有被心魔侵蝕的那處, 還是當初那個走在所有人之前, 為北斗會館與香港所有魔法師奮戰的施子雄。

「...對唔住。」我道歉了。

施子雄笑了。

「砰!」

手槍射出的, 是普通子彈, 正中施子雄胸口。

「噹!」

這聲音.?!

一聲槍響震動大氣, 空中雪花被吹飛, 施子雄痛呼一聲撕開自己衣服, 把避彈衣向我扔來!
我認係有受影響啦, 但係都有落心機避開

BTW 其實一D大系列好難避晒, MARVEL, FATE咁
好似有D明顯
說好唔提絢香
女...
冇呀
唉其實我睇返都係, 好多時都會產生自己抄自己既現象
可能我自己本身睇偵探小說/劇集/電影多, 舊登都寫過偵探小說,亦係偵探小說起家, 一要搵幕後兇手就變成咁樣所以一路上我都有注意呢點, 同埋會提醒自己以後既都唔好咁偵探

定不如索性痛痛快快寫個推理故
本身唔可以插手呢d事
bring me...
睇黎大家都鐘意佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞