[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
又話每日有文既~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
lm兩點後先有
大你一個鐘
開始後悔話今星期唔停文
我睇下寫出黎效果好唔好, 唔好就強行停文, Hea出無意思, 我依加眼訓到就黎字都打唔到...
停文唔緊要 最緊要唔好夾硬寫
最多聽日出雙份
出到, 執緊錯事...
呢句都要執下
好殘忍
等你
金色的子彈劃破長空, 正中殺生天尊的後心!

「千雪!!」

「嘿---哈!!」千雪全身閃爍強化光芒, 使出近乎瞬間移動的神速欺近殺生天尊, 反瑪那罩向天尊, 不出我所料--

「砰隆!」千雪捉住正在土崩瓦解的「殺生天尊」,後背, 重摔到地上, 地面揚起塵土, 碎草飛散!

解決了!

等待巨響做成的耳鳴散去, 空中灰土沉下, 千雪站起來道:「阿然...」

如果我沒猜錯的話--

「佢..佢係魔偶黎。」千雪一臉呆然道。

正常情況下被鎮魔彈擊中的魔法師不會即時死亡, 因為只說殺傷力, 鎮魔彈大概只點橡膠子彈高一點點, 針對的是剝奪魔法能力。

除非擊中對像是魔法生物。

我在目瞪口呆的Jean與施子雄面前, 走到白千雪身邊:「千雪, 有冇整親?」

「嗯,無。」

地上的小坑中, 只剩下一個半米高的泥人, 泥土中滲著稻草, 身上被釘著幾張符咒, 冒著刺鼻的白煙, 這就是殺生天尊?

「魔偶?!」施子雄驚呼, 「本體唔係度? 可惡..估唔到魔偶都做到咁精緻, 仲可以用魔法!」

最高級別的魔偶是可以做到這程度的, 我見過第二可愛的女生就是某個日本陰陽師做的人偶, 作為他的戀人, 而第一可愛的女生自然是我的千雪。

「...錯, 本體就係度。」我道。

「下? 但魔偶可以遠距離操作, 佢無必要...」

「除非。」我打斷施子雄,「除非...佢由頭到尾都只係演員, 替身。」

「你講乜野, 阿然。」

「除非, 佢由頭到尾只係為左成為一個魔頭, 為左被你打倒而被創造出黎!」我的情緒開始激動起來, 「你就係殺生天尊....應該係話, 你就係創造殺生天尊既人!根本就無殺生天尊!!」

痛心的指控, 在山野間迴響。

施子雄就是幕後黑手!

「阿然, 你中左佢既法術, 我地依加先撤退, 睇下天文台有冇方法追蹤魔偶既魔力來源....」

「唔使講咁多, 施子雄。」我指向他, 「將軍, 無棋。」

他大吼道:「殺生天尊真身唔知係邊度, 個個都訓低晒, 你同我係度嘈?!」

「殺生天尊佢唔知道當年狐仙事件中, 一共有七隻狐仙,」我冷冷的說道, 「而咁岩我識得第七隻狐仙, 佢就係北斗會館入面。」

施子雄英氣的臉閃過一下異樣。

「唔止我, 千雪, 會長都知道, 除左你。」

「咁又關我咩事?」

「簡單黎講, 最直接既證據就係當日幻人事件, 你聲稱死左個個人, 佢只係記憶完全被抹消, 我地由羅浮宮請左識時間魔法既人黎, 佢每晚都係夢入面重新活一次重塑記憶, 就係今日佢已經完全回復記憶, 抹消記憶既人...係你。」

「...唔係我, 你都見過有人用分身術, 化身術, 點解佢見到我個樣就一定係我?」

「咁點解你要同我地講佢死左? 陳醫生同我地話佢冇死馬上就被滅口?重有史醫生!」當日第一個說出殺生天尊名字的人就是他。

一切原來都放在眼前, 一切都是這樣明顯, 那個帶領我們的伐魔隊隊長, 最終卻成為了魔王。

「我點撚知啊?!」施子雄道, 「我咁做有咩好處? 我點解要咁做?! 對付梅會長個時我最搏命呀?!」

「狩獵..梅會長死前話原來佢都只獵物, 我依加明白。 幻人只係一個藉口, 你要既係要打敗溫可柔既表演機會, 點知我插手, 於是你改變計劃, 表演一個人大敗所有獵巫者。」

現在說起來, 一切也通了, 就好似把最後一塊拼圖放到中央, 然後整個畫面都展現眼前一樣。

「我一路唔明, 黑手點解要搞出打生樁, 依加諗起就明, 有咩好過中華魔法聯會既會長? 批出打生樁既許可, 再以蒙面獅子俠既身份將佢打敗, 即使全世界都知係你, 果然係狩獵....」

「.....夠啦阿然。」

我才不理這殺人兇手!

「之後, 小玉話突然之間得到足夠變人既法力, 就同當初可柔突然得到幻人既魔法一樣, 所以都係你搞出黎, 結果當然就係你只係為左塑造出殺生天尊呢個角色既手法!!」

「點會..」

「你..竟然係你...」

會長, 千雪, Jean都是一臉難以致信。

別說是她們, 即使是我到現在也沒法相信。

可是, 在溫可柔暴走時, 從內是沒可能打破的鏡迷宮結界突然被打破, 但是, 我們都忘了它可以從外打破被打破。而打破的時候, 第一個出現的就是施子雄。

在高鐵站,明明身中四發鎮魔彈, 絕對沒動彈與施法的的梅會長死前突然向可柔與Jean攻擊, 現在回想起, 施法的不是梅會長, 而是外人, 把梅會長的身體當成人偶這樣移動。果然, 出現「阻止」的也是施子雄, 自己施法操縱梅會長的身體再自己給予其最後一擊就是他的手法。

接著的狐仙事件, 殺生天尊事件...通通都是施子雄搞的鬼, 單挑所有獵巫者, 擊倒高強的梅會長, 制止狐仙, 斬殺自己創造的殺生天尊...最後, 以殺生天尊的手把總幹事殺掉, 名聲大漲, 更為總幹事復仇的施子雄, 自然會理所當然的當選下任總幹事。

這就是施子雄的計劃。

「你既到底係咩魔法, 點樣令可柔同小玉突然得到法力!」

「我依加話我無做過, 你地都唔會信架啦。」

會長卻挪近我道:「後退, 佢唔對路!」

「....我無變, 我無變...我始終都係為左北斗會館好!!」

我冷笑道:「唔好意思呀, 為左北斗會館好既大英雄, 千雪搶左你俾殺生天尊既最後一擊, 睇黎你又要創造另一個魔王啦, 殺更多既人, 再自己俾最後一擊佢啦。」

因為殺生天尊是魔偶, 使出的法力有限, 剛剛所有法術都是由施子雄使用, 至於那群記者, 自然是要留他們活命, 他們才能把「施子雄在伐魔隊倒下後單人匹馬討伐殺生天尊」的劇情宣告天下吧。

「沈默然...如果你當初乖乖地被捉入五行山監獄, 我事成後用總幹事既權力特赦你, 地獄無門你係都要闖進來!」

「咁千雪呢?」

「嘿..嘿.....為左對抗班北佬, 我咩都唔理! 你見唔到佢地既嘴臉, 你見唔到梅會長, 熊會長點樣且趾高氣揚, 政府D狗官同商家佬開始插手我地北斗會館既委員會...我地需要有人做到總幹事, 我地先可以有話事權!!」

「用咁既方式?! 途中死左幾多人?!又係小小犧牲?! 你依加同梅會長個套有咩分別?! 你覺得自己好正義?!」

施子雄狂吼:「正義..?唔係, 我唔係...我係必要之惡。」

「好一個必要之惡, 如果岩岩繼續落去, Jean係咪準備做下個炮灰?!」

施子雄追求的是單殺殺生天尊, Jean的存在只會分薄他的光環。

而Jean也死於天尊手下的話, 施子雄的強大就會更出眾。

所以, 如果我們來晚了一點的話, Jean就會按他的劇本與古Sir 一樣死於殺生天尊下。

殺生天尊的罪孽愈深, 施子雄的功勞才會更大。

前者只是他掐造出來的一個「魔王」角色。

「我...」施子雄低頭道, 「我已經無得返轉頭。」

萬物都在不知不覺間腐蝕, 回首一看, 已經面目全非。

千雪如是, 施子雄如是.....眾人如是。

當日施子雄只是抹消那個人的記憶, 向外宣告他已死掉, 來加強溫可柔的罪孽, 令自己將她擊殺時功勞更大。

但是他不忍心, 最後他沒有真正殺掉那人, 而是留他記憶。

結果這點婦人之仁鑄成了他的失敗。

那個還有仁慈之心的施子雄, 親手為我們揭穿了眼前這個為求得到權力而不惜一切的男人。

「仲可以返轉頭架, 子雄。」Jean向這剛剛還想借殺生天尊的手殺掉自己的男人說道, 「收手啦。」

「新計劃..」空氣中反瑪那被干擾, 「沈默然, 白千雪, Jean, 會長, 四人被殺生天尊洗腦, 逼不得已既情況下我決定忍痛了結佢地既痛苦。」

這傢伙...!

「所有人過黎! 」

十二魔穹!!

施子雄以體內魔力召喚流星, 天上巨大光球閃爍, 風壓從頭頂沈重的壓過來--!!

「吾名為施子雄。」

糟了, 這程度即使是我也---

「十二魔穹!」

可是, 我卻忘了自己不是一個人, 現場的解咒師不只有我一人, 還有千雪。

二十四重魔穹重重展開, 天空亮得如白晝一樣, 狂風捲動視野中的一切, 接著--

「砰!! 隆--轟--!!」

地面搖動, 我們頭上爆出火球,魔罩受施子雄的魔力影響現形, 半球形的穹頂受不住巨大的撞擊, 化成金色灰塵灰飛煙滅, 我與千雪鼓動魔力頹抗---

「佢講大話, 呢招唔係佢要宣告真名先做到, 佢令溫可柔同小玉突然得到法力個招好似封神! 個招先係佢既大絕!」會長道。

「多---撚--謝--你--既--說--明--啊!?!?」

「會-長-伏-低-呀!!」

我與千雪正以全力抵抗天上飛墜的流星, 他還在這兒說話?!

「阿然, 其實我都係, 封神只係我既大絕既其中一個用法。」會長解開化身, 掏出一把弓箭, 「吾名為姜望峰...姜子牙第三十一代轉世。」
會長的封神, 只是其大招的其中一種用法。

「...此術, 乃神話之重現! 后羿之弓!!」

普通的弓箭, 在會長的大招「神話重現」下, 變成了傳說中后羿射落星辰的神弓!

「砰!」

拔地而發的光柱與天上下墜的光球互撼!!

接著我們通通突然耳鳴, 因為雙方法力爆炸實在非同小可, 向我們擲過來的流星與神弓的一箭和廿四魔穹同時消失, 赤徑的上空又變回了黑暗。當然我早已經捉住千雪伏於地上, 避過巨大的湮滅!

「終於用到呢招啊, 好似係叫神話重現會長。」施子雄道。

「你竟然只係為左你D咁無聊既理由變成咁,殺咁多人, 你聽日唔使返工啦!!」

「哼!!」泥偶突然從地上冒出,是元素魔法?!

「阿然, 幫我擋住D細怪!」

細怪?!

千雪道:「即係施隊長以外既所有攻擊!」

「好主意!」

會長一舉手, 手上又多了一個鐵錘, 這不是五金店的普通鐵錘嗎?!

「Mjölnir!」 鐵錘突然閃動雷光, 明明被荒天咒淨空的的天空突然捲起了烏雲, 雷聲滾滾, 同時附近地面竟然閃起了啪啪聲的火花, 火花組成了電光向錘身聚去---!

「砰隆!」

會長手上的鐵錘噴出雷電, 向施子雄劈過去!
你睇得投入就好
又繼續
係囉點解既
依加知啦
無時間玩
難為正邪定分界
少年,你太年輕了。你以為這個會館上真的有那麼多人在討伐天尊?其實都是我一個人打的,不然我再換個樣子發同樣的話給你看。
不行了
每日更定義係我訓之前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞