[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
世上冇必然嘅正邪 其實好難定論施子雄就係作惡
究竟咩係現象級!
抗爭或者點都要有犠牲?如果主角群都唔反對嘅話,咁古sir一開始就唔會死,施子雄都唔洗對付主角同千雪?
參加會議的人不多, 多了一項臨時議程就是為了阻止魔法曝光, 受魔法界控制的傳媒會發放某天后婚變, 老公與電視台姐仔偷食的片段, 現代的善後技巧不是令人看不到魔法事件, 而是用更大的話題轉移大眾注意力, 那片段將會造成社會現象級的熱議, 即使有看到千雪施法的漏網之魚也沒法在網上說甚麼, 畢竟大家也只會去聊八封新聞, 這招是我們從政府身上學回來的, 香港人的注意力模式其實相當好控制。

今次到表哥
蘋果睇黎呢個世界有啲關係
人少少..
出文囉
做埋野先
加油
作者做邊行咁忙
富奸做作者都好忙,所以作者點都忙
好啦 訓覺
聽日起身再睇 我不行了
接下來就是正題, 我們目的只有一個, 就是解決掉施子雄, 阻止他在就職禮當日殺害所有人, 無差別的大屠殺。而對付施子雄, 就必需要對付無限魔力的他, 換句話說要破解他的傳送門系統。

「..就係咁樣, 佢就有無限魔力, 即使被反瑪那包圍都可以隨心地施法, 當然除非沈默然能使出全力。」

「嗯..我有..有個諗法。」溫可柔緊張的道。

「放膽講, 可柔。」副台長道。

「呃...等等我..我唔知有冇用啦, 但係呢張係牧野行動時, 全港瑪那波動圖。」

「哦?」

台長與副台長好像最快看到了甚麼東西, 接著是我, 而千雪與Jean的樣子完全是一頭霧水。

「呃..」

我道:「我明啦, 可柔, 勁!」

「多...多謝..」

「阿然呀, 我唔明呀, 要睇D咩呀?」

屏幕上瑪那濃度隨時間變動而變化著, 如衛星雲圖一樣由不同時間的觀察結果組成動畫, 當中能看到其中一個地方瑪那值出現異常!

「千雪, 即使開左傳送門, 佢都只係用大氣魔力施法, 換句話說係門既另一邊, 魔力都係會被消耗, 而只要魔力被消耗左, ,梅林值就會弄跌, 獵戶座天文台就會觀察到--」

當日我們與施子雄交戰時, 大嶼山-- 香港最大靈點之一的天壇大佛, 瑪那值暴跌。

「呢度就係傳送門既另一邊!」Jean如夢初醒。

「靈點既瑪那湧動特別強,而係山卡啦, 的確係涉取魔力既好地方。」

換句話說, 只要同時消除天壇大佛的魔力與施子雄身邊的魔力, 他就會無法使用魔法!

「而且佢一定唔會就咁揀個地方吸魔力, 附近可能有佢既陣地, 會長亦可能係個邊。」

「咁仲等咩?」千雪道, 「集合獵巫者呀?」

「千雪..獵巫者唔係直接由我地管理, Jean同沈醫生之前只係少數, 大多數都係好似狗哥佢地咁收錢做野, 而我地只係穩定同最快搵到Job俾佢地, 可以即刻動身既獵巫者大約只有10人左右..」

「10人...」施子雄那場在學校單人解決掉的也不只這個數。

「而且,依加北斗會館基本上已經係由施子雄控制, 甚至有D人係知道左施子雄既計劃並讚同佢, 所以如果集合獵巫者同北斗會館開戰既話, 將會係第二次香港既魔法師內戰。」康台長凝重的道, 「真係要搞到咁?」

我想起師傅說當年的慘狀, 馬上搖頭:「千其唔好!」

「咁樣, 行動將會以暗中行動為要前題,依加去救會長......」

而然就在這時, 副台長的手機狂震, 因為這兒一般職員沒法進入, 又施加了隔音等魔法, 外界溝通便以這方式--

--而且響起恐怕不會是甚麼好事。

果然她說了幾句後, 便放下手機道:「我地收到求救訊號。」

「會長?!」

她搖頭說:「係另一個會長, 熊會長。」

中華魔法聯會。

我馬上冷嘲熱諷:「唔使問施子雄實係要鏟除佢啦, 我黎估下, 佢係俾施子雄襲擊, 然後想我地去救佢? 搵伐魔隊啊? 搵中南海啊?」

「詳情未知, 我地出去先。」

康台長魔杖一揮, 出口的門彈開, 副台長的輪椅駕出, 溫可柔緊隨其後, 接著是Jean, 千雪走左我前方, 我與康台長最後--

「沈默然。」

「嗯?」

「如果要救人既話, 你要去。」

「個死肥佬?」

「係。相信我, 一個會輕易受任何人操縱既人好過一個只受北京操縱既人。」

「....哼。」

這傢伙有時我還真是沒法駁話。
今晚出文量係少左, 只有 2616 字, 比平日少左一千
原因係我寫唔到落去
再解釋一次, 我寫故既時候腦中係會有條主線, 然後由一幕接一幕咁諗, 最後先諗點樣連接每一幕
依加係連唔到
原因其實都好簡單, 就係因為上星期無停到文, 停文日其實只係我唔打字, 好多時既劇情, DEBUG, 人物畫面設計我都係停文日諗,你一星期睇既劇情都係我係停文日將佢由大綱變更仔細既劇情, 因為上星期無停到, 我就咁繼續寫, 寫得其實好唔流暢
所以由其監硬出不如寫到呢度算, 要忙既其他野暫時都忙完, 聽日全日可以度故, 好對唔住
所以今星期四, 鐵定停文, 多謝大家支持
手段無疑係惡..
安心...
創作殺生天尊呢個人物出黎, 由佢殺人放火累積罪孽, 點都跳唔過呢一部分, 主角一定會反對..
呢個真係估唔到
正職外仲有副業, 設計狗
多謝支持
早抖啦, 養肝緊要
停文日唔緊要 我仲好贊成其實 大腦要休息下先run得更加好 更何況你咁忙但出文量同速度都keep得好好 所以一星期停一日絕對唔過分 唔使道歉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞