[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
同香港人一樣..?
唔知架
BTW 國際機構難空降D
有人做形象, 扮演英雄
有人做軍師, 做污糟野
因為主角本身都唔合群同偏激, 好在有千雪
理念一開始係相近, 沈醫生都理解到施子雄既動機
只可以講, 自私左膠先係主流
大家都想要自由, 民主, 理想, 係, 大家都想要
但大家都接受唔到流血
更加接受唔到係自己或者屋企人流血
大家都仰望英雄, 但係唔想付出成為英雄既代價
好像大家講得雷神好型, 但陷家產左
美國隊長好型, 但係一個完全陌生既世界

施子雄同之前既故一樣, 都係有理想既反派
有血有肉有動機, 但相比起末日故, 我用左更多時間去塑造佢
由第一日連載開始, 古Sir Jean 施子雄三個角色注定成為主線
而施子雄係我描寫既重點
佢個種無力, 絕望, 最後被心魔入侵其實算係推到極端既「理想」

「基本上主角咁勁咁醒,但就冇考慮過如果中華take over左北斗會點」
其實最讀得多書個D精英, 就最....

「同時自己講一套做一套,施子雄為求目的不擇手段,咁主角之前為左搵黑手而出萬咒目錄虐待人又好符合佢既道德觀」係我專登寫出黎, 除左令到個故既正邪道德更混沌, 更模糊之外, 其實想寫出施子雄既「偉大」, 因為主角係關係到自己既私怨, 利益個時先會成為痴線佬

而施子雄成為痴線佬唔係為左自己利益

所以想寫出既就係咁, 希望大家睇到呢點, 施子雄係一個我好中意既角色, 甚至我係寫故既時候, 落最多心機係佢, 其次係千雪, 之後先到沈醫生。

說明下設定先

仲要有引渡條例,分分鐘隨時改規則用傳送魔法捉人都得

引渡條例: 如果有需要並經委員會同意, 中華魔法聯會可以跨結界傳送, 引渡香港既逃亡魔法師

用風水陣搶香港既瑪那返大陸又得: 可以, 瑪那同龍脈息息相關, 有興趣可以睇下「九龍」呢個名點黎, 比對下高鐵走線, 亦可以睇下一D叫香港風水邪陣既都市傳說/陰謀論

魔法本身可以話係屈機既軍事力量: 當魔法師加入紛爭時, 另一邊先會出動魔法師對抗, 呢個設計其實係解決「點解有魔法師唔阻止911」,「點解有魔法師唔去打ISIS」呢個問題, 始終想合理D同想大家有代入感D

就係咁多了, 多謝巴打咁認真睇文同一路支持, 作為作者真係好鼓舞
嘩認真回覆
咁睇黎其實施子雄先係真主角

e個襯托鋪排幾高汁 搞到我好期待點埋尾
會長就係會長 係我心目中只有一個正太
話說會長係咪gaming disorder
正評節節上升
正評過100啦原來
繼續推
可是想到了這一點的真的只有我們嗎?!

當日在古Sir的葬禮, 施子雄也在!

雖說光靠這一點就一口咬定施子雄也會想到這事可能有點牽強, 但那可是施子雄, 考慮上了一切, 利用上了一切, 犧牲上了一切的人, 而且那是古Sir的遺孀--

--只有她們母女二人不能出事!!

「千雪, 出發!!」

「係!! 點都好, 一定要保護好佢兩個!!」

我與千雪一支箭似的衝出會長空殼躺著的病房, 可是旁邊跟著的人還有鐘鈴, 身形比較豐滿的她跑起來明顯不及我和千雪, 她在我們身後叫道:「師兄, 千雪! 我又去!」

我回身看她:「鐘鈴, 你冇戰鬥能力...」

「但..但嗄.嗄., 關靈魂事嘛, 你地唔使靈媒咩?」

「呃...」

千雪道:「鐘醫生黎埋總係好事黎既。」

只說這樣隊伍雖然多了個拖油瓶, 但是面對靈魂學的問題時總算有個內行人在。

「好啦咁, 我地負責護送古太同晴晴過黎, 你就睇下會長既靈魂點搞...如果佢係度。」

「嗯, 有師兄你既保護佢兩個唔會有事既。」

為了這種私人感情而不理大局, 可能我決心上的確不及施子雄吧。

一上鐘鈴的車, 我便再次附加上重重魔咒保護, 然後馬上打電話給古Sir家中, 照道理說古太與看護應該都在, 而晴晴....還真不知道在不在。

「先去古Sir屋企, 帶走古太, 鐘醫生你睇下隻貓入面會唔會係會長既魂魄, 然後我地再去接晴晴。」千雪計劃道。

「唔分頭? 晴晴可能係學校Wor。」

至於我, 來聽電話的是那個私人看護, 她說古太在家, 而晴晴放學去了補習, 還沒回家。

「唔好分頭, 先去古Sir屋企, 任何一邊唔齊人都抵擋唔到施子雄。」我道。

車子沿道路飛快地前進, 每一個交通燈都使我們心急如焚, 只希望自己不要開口中, 萬一古太晴晴有甚麼事, 我無臉目見古Sir, 萬一會長有甚麼事, 我們更無臉目見北斗會館的先烈英靈們吧。

「施子雄不會對古Sir遺孀出手」-- 我心中抱有一絲這樣的幻想。

沒事的..沒事的..沒事的!

車子還沒停定, 我就打開車門飛奔下去, 直接施法凍結大堂門鎖的, 保安看到我沒有拍卡沒有按密碼便直接走進大堂, 馬上便走過來--

「先生你...」

交換吧, 夢境!

「.....嗯..」

升降機來到大堂, 鍾鈴與千雪才進電梯--

「師兄, 我地係下一層出。」

「下?」

「我怕如果施隊長係個度等我地, 我地一出去就全部係伐魔隊既人。

這的確很像他的風格。

而然卻沒有。

「竟然?!」

「可能係你太擔心既啫, 師兄, 你成日就係諗到D野太負面。」

我結出手印對著鎖孔施法, 門馬上卡一聲地打開--

卻馬上證實了我不是想得太負面-- 而是我太了解這傢伙了。

「咁多位, 靜少少....」屋內的施子雄道, 「如果唔係, 就會嘈醒佢兩個架啦。」

「Zzzzz...」沙發上, 私人看護與古太正垂頭的睡著, 身上有魔力纏繞!!

「....施子雄--!!!」

不準碰古太!!

起舞吧, 反瑪那!

「呼~」清風吹向二人, 施子雄雙目炯炯如雷與我互撼魔力, 玻璃發出裂裂的聲音, 桌上的碗筷震動!

「都話叫你細聲D, 阿然 千雪, 咦? 鐘醫生都係度呀?」

「你..」

施子雄道:「放心...呢度得我一個人, 到底你地點樣搵到去大佛架呢? 莫非你地已經知道左我既法門?嗯...聰明..睇黎個老野都出左手。」

「古太佢地..你重有面目面對佢地?!」

「首先..唔係我都唔想搞佢地, 但我都估唔到會長會身外化身,而你地會黎搞事, 咁樣我會好頭痛...岩啦, 鐘鈴, 會長係唔係度?」

「唔係。」鐘鈴一口否認。

「咁你地上黎做咩?」施子雄臉色一沉的說道, 這也被他看穿了。

「呃..」鐘鈴一時語窒, 雖說她是高材生, 但明顯只是考試讀書那種, 一被施子雄恐嚇便馬上沒法隱瞞。

「哼, 阿然..你個日原來只係做誘餌, 你幾時學埋呢D衰野?」

「跟你學。」我視線四處掃視, 希望能找到貓兒的下落....

「如果你想搵個隻貓既話, 佢係度。」

施子雄手一揮, 一個黑影從天而降, 為甚麼我們一直沒有發現?--那是因為那黑影只是一團被無形力量壓成肉泥的血肉, 幾乎沒有厚度的黏在沒人注意的天花上, 直到他將血肉扔回地面上, 我們才發現血肉中...有貓毛。

「嚇!」千雪倒抽了一口涼氣。

「我希望會長唔係入面。」施子雄攤攤手道, 「不過你地都已經攞到佢既身體啦, 咁睇黎即使會長既魂魄係入面, 太公望一族既血脈都不至於----」

「砰!!」

千雪突進一拳轟向施子雄:「畜生! 變態! 死癲佬! 你唔係人黎架!!!」

「嗚...」沒想到千雪會突然發爛的施子雄舉手擋下,「我要臨時會長既權力, 先係我拉姓熊個肥佬落馬既第一步!!」

強化金光閃爍於施子雄體內, 過份執著於進攻的千雪忘了壓制他的魔力, 但是她背後還有我! 我馬上集中反瑪那壓向施子雄解除掉他的魔力, 馬上耳機傳來溫可柔的報告--

「觀察到天壇大佛靈點瑪那值下降!」

來了! 無限魔力!!

「鐘鈴! 帶佢兩個走!」

在我們二人的魔力與施子雄的互撼下, 室內刮起了狂風, 玻璃, 雜物飛散了一地, 鐘鈴一邊驚呼著, 一邊把私家看護與古太拖到升降機中, 然後按下地面的按鈕, 再自己離開升降機, 好使升降機自動帶二人到地面, 只求中間沒人進電梯就是。

至於這邊--

--鎮魔彈!

「砰!」

「哼!」

在早有防備的施子雄面前, 即使是突然出現在我手中的鎮魔彈也起不了冷槍的效果, 魔盾乾淨利落地把鎮魔彈抵消掉, 他的屏障與鎮魔彈同時消失。

「你既底線到底可以低成點! 古Sir既屋企人你都唔放過!?」

「有D野, 愈少人知道愈好。」施子雄是怕生前古Sir有與古Sir和晴晴說過了甚麼吧, 「而且, 我唔差在都將呢邊既家屬解決埋, 無後顧之憂, 佢地咁多人既犧牲全部都會幫我拉姓熊既落台!!」

不惜親自出馬嗎?!

「吾名為沈默然--」

「阿..阿然。」千雪臉上帶著恐懼。

該死!這兒空間太窄, 一但在這兒發動自我結界, 連千雪也會被捲進去!

「婦人之仁啊, 沈默然! 將我拉入自我結界再用子彈射頭既機會已經無左! 」施子雄道, 「好啦...部電梯, 差唔多到地下。」

後面那一句, 是他人在半空說的--

他直接從窗框跳出空中, 直直往地面墜去!!

「千雪!!」

千雪馬上牽著我, 我與她一起飛縱到空中, 迎著狂風的我念動咒語扭曲重力, 把垂直的紀律部隊大樓外牆變成了平地, 我與千雪在「地面」跑向正飛向真正地面的施子雄, 沒想到他會有這樣的一著!!

「砰!」施子雄著地, 當然是毫髮未傷, 地面大堂的保安似乎夢中會再多一個施子雄著地的畫面。

但更糟的事在後頭。

補完習回家的晴晴, 正正的站在施子雄前方。

「晴晴! 走呀!!!」不惜會嚇倒她, 在空中的絕壁下跑向地面的我們這樣直接向她叫道。

這兒的施子雄表貌已經變成了殺生天尊的樣子, 殺生天尊板著臉舉手詠唱, 紫黑色的魔球凝結於指尖, 接著---

「砰!」

魔球正正擊中晴晴, 而我們的魔盾因為太遠而望塵莫及。

...古Sir..我..我也許只能一死謝罪吧。

濃煙散去, 晴晴卻還站著--

「神話重現: 混天綾!」晴晴舉手道, 大堂的窗簾閃爍紅光如活過來在空中飛舞, 如被她的手控制一樣靈活地擺動, 完美地擋下了施子雄致命的一擊。
最近一兩年唔知點解鐘意玩側面描寫 (唔知係唔係咁叫)
用主角視角, 寫配角既故事
可能係? 冇王管
留言數呢
THX
會長上左晴晴身
正太上晴睛身...晴睛沖涼換衫...
「有D野, 愈少人知道愈好。」施子雄是怕生前古Sir有與古和晴晴說過了甚麼吧

SORRY FOR 1999
你本來話想呢個post完故

而家睇來係難啲喇

好快就會爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞