[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
我自己真係好鐘意呢個故, 認真考慮印本黎自己收藏...
下星期唔停文
THX
究竟呢個晴晴係唔係真係晴晴
晴晴冇了
Sorry 樓主,我又隔一個月先番黎睇,實在太好睇,用現實既流言、故仔融入故中既方法實在容易加強投入感!正!我相香港人真係純粹懶得留幾隻字同CD -ROM多,而唔係你個故唔好睇所以無人留言,加油!!!
正太同晴晴呢條線我ok
諗起之前長洲條友笑Jean飛機場嘅後果 果然唔係個個都可以笑
好感動
日日追
下星期唔停文,唔係直落結局架可?
仲有好多支線架係咩?
自己出書俾自己收藏 有機會出書嘅話我都想支持下
個故完前唔停文
恭喜
I am!!!!!!
大約仲有幾耐完故
會長同晴晴
晴晴嗌姜哥哥嗰到嘅畫面 好正
話説可唔可以放會長去讀下書
冇童年好慘 會變怪人架
青梅竹馬
互相育成
一返嚟就見到好消息
竟然有恩賜 唔通下星期情節好sad
因為千雪又一次的自把自為, 我們下一站再次回到獵戶座天文台。車子沿著馬路前進, 旁邊的樹景穿過結界糊成一團後獵戶座天文台便出現在視野內, 在密森間一座高塔在圓穹的圓環的包圍下在樹冠頂端探出頭來。

「千雪, 我地只係黎睇佢練習?」我下車後向她的背影問道, 「有咩好睇..?」

那些從郭融借來的法寶, 只要我念頭一動, 馬上通通會變成廢鐵。

「阿然, 我地黎關心下朋友, 真係要咁充分既理由?」

但我現在恨不得就買機票與千雪到地球的另一端永遠避開這些糟糕事, 最好是沒有人類的荒山野嶺...不過千雪不會喜歡, 那些田園小村好像也不錯。

「咁..都唔使既。」

「行啦, 阿然~」

面對著彎腰牽起我手千雪的笑容, 我也沒法再說甚麼了。

接待處那肥婆似乎已經見慣了我們, 只是把視線從屏幕上移向我們臉上半秒便繼續看她的電視劇。我們大刺刺的從旁訪的通道走去, 如果是練習的話...我想籃球場會是不錯的選擇吧。在天文台的後方, 有一些康樂設備, 例如健身室, 籃球場, 網球場和泳池, 供留宿的職員用。

果然我們走到堪天室的另一邊, 就看到了籃球場上正有光芒閃爍--

「嗡-----」

Jean抱胸站在一邊的三分線上, 身上散發淡淡清風, 已經換回了平日她那假裝不是用作分散胸部弱勢的夜場戰衣, 衣尾被風吹得輕輕揚起, 然後她從郭融借來的法寶--

是鐵鏈。

「等陣, 係鐵鏈黎?」

「係...係鐵鏈黎。」千雪確認道。

同樣地, 可柔除掉了平光眼鏡, 雙目放光, 身後幾個幻人已經站著, 黑霧凝結成不同樣式的幻人, 其中一個竟然還有四條手臂!二人身後都有一支旗仔插在地面的雪糕桶上, 是在玩搶旗?

「可柔我黎啦!」

「我隨時準備好!」

「劈啪!」

魔力灌注到鐵鏈中, 鏈子化成一根鞭瞬間超越音速發出音爆的巨響! 但即使鏈子的末端比音速更快, 也不及可柔的思念快! 瞬間出現的幻人交疊雙臂, 硬生生接下了超音速的鞭子, 處於生物狀態的幻人馬上皮開肉綻, 但是化散的黑霧與從旁沖刺的幻人合體, 其中一個伸出巨爪, 體形暴漲至兩, 三米高--!

「盾!」

「砰!」

靈活異常的鐵鏈收回, 繞成一塊圓餅, 在千鈞一髮硬下抓擊!

「哈哈, 可柔, 太明顯啦你既意圖!」

「嗚..睇下點!」

「砰!」 巨型幻人自爆, 黑霧捲向Jean, 結果這此出現的不是完整的幻人, 而是幾隻手, 壓住Jean往地上!

「鑽鏈甲?!」聰明的可柔馬上發現Jean力道大得可怕, 原來她把鐵鏈的另一端繞到自己身上, 如外骨骼一樣以魔法驅動, 甚至能與幻人的蠻勁平分秋色!

「而且, 唔只你既幻人識分身!」

Jean 掙開幻人的壓制, 鐵鏈分成三段, 一段收回Jean裙底下變成鐵鏈甲的一部分, 另外兩段向可柔飛去!

「嗚...」她被壓於地上。

「咁你支旗仔就俾我啦。」Jean笑著看看倒在地上被鐵鏈鎖住的可柔。

「咪使指意...合體!!」

合體?!

幻人呼一聲在籃球上消失, 看似是被風吹散的黑霧, 但我們馬上就注意到黑霧在可柔身上凝結, 好像被幻人包裹著一樣, 不知道是幻人在移動她的身體, 還是她在駕馭幻人--

「咩話..!?」

「嘿---啊!!」

「砰隆!」

見勢色不對的Jean連忙收回鐵鏈到身上, 發光的鐵鏈包裹Jean的手臂, 臂膊, 右胸, 至於幻人與可柔好像身易重疊著似的, 拳頭被沸騰的黑霧包裹, 還有兩, 三個幻人扶著可柔的手與身體! 雙拳互撼產生巨大爆風, 但是明顯可柔這一招是剛剛即場抄襲的, 幻人作為生物現界, 而不是具現的兵器, 不是同一層次!

起舞吧! 反瑪那!

反瑪那向二人罩去, Jean身上的鐵鍊變成了一個個鐵環掉到地上, 可柔身上黑霧消散--

「打和啦, Super!」

「阿然? 嘁! 早唔黎遲唔黎...」

「沈醫生。」

「Jean你有冇咁好勝呀, 可柔你都恰?你條乜鏈野黎?」

「咩恰呀, 個靚妹抄我個招呀!雖然抄得好快...但我用先架嘛! 我諗到先架!」

「唔好意思, Jean..」可柔躬身道

這傢伙平日還好很相處, 一和人較勁時就會很認真, 和她玩大富翁暫時最高紀錄是連玩28小時22分鐘, 最後我太睏說投降她才肯完場, 至於施子雄與古Sir在我與Jean各自買下第二條街時已經投降不玩。

「咪鬼理佢, 可柔.....喂, 睇死你個招咪又係岩岩諗出黎?咁耐你都冇用過類似既野。」但Jean的確是運用武器的人才, 軟武器要運用得好相當不易。

「係..係就係啦..」

「可柔, 頭先唔錯, 但你要搞清楚幻人既本質先。」

「係, 大家, 有冇受傷呀?」

幻人搖搖頭, 順便送了Jean兩根中指, 這是幻人的意思還是可柔...算了。

「條鏈唔使問係郭融俾你架啦, 幾錢?」

「唔使錢呀。」

我冷笑道:「咁你實係做左佢白老鼠, 佢成日俾人免費試用, 就係搵人做實驗品。」

「咁無理由我空手去搵殺生天尊打交架?」Jean劍指一揮, 鐵環重新組合成鐵鏈再鑽回Jean裙底, 到底她裙底能放多少東西?不過我看到她身上各處衣服都在蠕動, 似乎鐵鏈已化成了鏈甲保護著她。

「恰靚妹你就叻, 千雪, 睇完啦? 走啦。」

「下? 走?! 你唔係話黎聽Briefing咩?」Jean一臉驚訝。

「咩呀, 唔係黎睇下你有冇被可柔打死就算?」

「你自己話會黎架Wor。」

Jean掏出取代在長洲被她的嘔吐物泡壞的新手機給我看。

Jean:[ 你睇完我地練, Briefing埋一齊食飯?]

然:[好]

Jean:[咁順攤?你唔使問千雪?]

然:[千雪冇問題]

看畢--

「我邊有覆過你?!」我掏出手機, 打開暗網的那個魔法師通訊軟件-- 「歡迎回來, 請以七星陀錶登入」

被登出了?! 我一直袋著手機呀?! 那麼說即是有人從其他地方登入了我的....是千雪--她有我的七星陀錶!

「阿然, 呢招我學你架咋..」千雪吐吐舌頭, 從自己手機登出了我的帳號, 「唔準嬲!」

「但..」我苦笑道, 千雪還真是學了我借曉兒的帳號那次一模一樣, 「我黎聽黎做咩?」

「唔準再講大話, 阿然你唔係根本想參加咩?」

我..我才沒有。

但為甚麼我沒法說話否認?

「千雪, 我地既責任已經完左...」

可柔與Jean看到勢色不對, 都靜靜的挪後, 幻人收拾起旗子雪糕筒甚麼的散開。

「我知道..但係, 我知道阿然你心入面諗咩。」

兩邊射燈照到我們身上, 我們地上各自分出兩道影子, 一深, 一淺, 計上我們自己, 一時間好像分不清那個才是本體似的。

「千雪, 殺生天尊...我唔知佢係何方神聖。」我搭住千雪道, 「但係, 一定會有危險, 佢連總幹事, 甚至古Sir都有方法殺害..我唔想你冒險。」

「我有阿然你保護, 我有咩好驚?」

她對我的信任, 比我自己更甚。

「阿然..記唔記得, 你同我第一次見面, 你用契約命令我做D咩?」

「..講出你真正既諗法。」

那個明明再沒歸去之地的千雪, 還在強顏歡笑的千雪。

「以加...我都想你講出你真正既諗法。」

「....」如果沒有遮擋傷疤的口罩, 千雪就會看到我在微抖的口唇。

原來這樣難的嗎?

「阿然?」

「我想參加。」我終於說了出口, 「如果無左北斗會館, 就唔會有職業解咒師, 更唔會有七號房, 無數好似我家姐咁, 可柔咁, 楚楚咁, 你咁..受魔法所威脅既人, 都會無人幫, 無人解咒。」

「嗯..」

「但我唔係去復仇, 我只係去保護..朋友。」

「咁咪乖, 阿然。」這次反過來, 是千雪輕掃我的腦勺, 「我同你都係解咒師, 我地係保護者黎架嘛。」

「....嗯!」

心意已決。

賭上職業解咒師沈默然之名, 我也要保護好他們!

距離Briefing開始, 還有一小時。
因為我尋日打機抽卡個時話「如果今次抽中既話下星期唔停文」, 結果中左要找數雖然事黎

上文無否認過任何方向發展
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞