[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【三】

991 回覆
118 Like 1 Dislike
唔記得左無文
朝早推
期待緊今晚有文
今晚有文
等文!
巴打你真係無論邊個故都跟得好貼
正評
過譽啦
Ok 完做嘢啊
頌音看到我啞口無言, 連忙說:「古太唔係魔法界既人, 我地對佢無管轄權, 如果佢真係拒絕我地既話, 北斗會館無任何權力強逼佢。」

施子雄臉色一沉:「古Sir係我朋友, 雖然古太唔係魔法界既人, 但係如果我犯少少規就可以查出真相既話, 我事後願意接受處罰。」

我揚起反瑪那, 擋在頌音與可柔面前:「如果任何人敢搞古太同晴晴, 對佢地用任何魔法既話, 就先問過我再講!!」

施子雄與風力向我們壓來示警, 室內捲起狂風, 但在我的反瑪那場內風平浪靜, 雙方魔力互撼, 一時間相持不下, 連落地玻璃都發出裂裂裂的聲音。

「夠啦。」會長舉手示意道, 「依加去騷擾古太同晴晴實在於禮不合, 雖然我講既野無命令性, 但係我....都係第二日再黎。」

會長站起來, 往外離去。

施子雄看看我, 口中只是嘁一聲跟著會長離開。

這傢伙, 也因為古Sir的死而抓狂了吧, 算了, 也算是人之常情。

夏富送可柔回家, 阿泉也來了接頌音, 我與二人別過後正打算回長洲, 突然電話卻響起!

「下!」我微微嚇了一彈, 一看下來電者是千雪。

「千..千雪?」

「沈醫生? 你把聲咁既?」

我深呼吸一下:「無事, 我無事。你個邊點樣? 我依加返緊黎長洲..」

「呃...其實我地依加係醫生宿舍。」

「下?!」

「阿Jean酒醒左之後話唔鐘意呢度, 所以話要走, 我記得你話過唔好俾佢獨處, 我又怕佢屋企唔及我地呢度安全, 所以...就帶左佢返黎。醫生, 你個邊冇事啦嘛?」

「無事。」我走向路邊, 叫停路過的士, 「你地留係屋企, 冇咩事都唔會離開。」

「嗯...咁..」千雪頓一頓, 「古.古太佢..」

「佢會無事既。我返黎再講啦。」

「嗯, 路上小心D, 沈醫生。」

的士來到了醫生宿舍下, 我卻沒有馬上上樓, 而是站在那兒一口氣抽了兩根煙。正當第二根煙燃盡了的時候, 一個意想不到的人卻出現了--

「史醫生?」同樣在醫院吸煙區的他, 掏出了一支香煙。

「沈醫生...」他看看我, 「聽講你之前出左D事?」

「嗯, 小事。」我胡混過去。

「古Sir既事, 我好遺憾。幫我問候佢屋企人。」

「...有心。」

「到底係咩人可以殺得死佢呢....」史醫生呼出一口煙, 「佢法力都唔低。」

「.....唔知。」

「佢之前搵過我, 問關於陳醫生既野。」

「陳醫生...」就是之前接我更的那個醫生吧, 在史醫生來之前, 陳醫生就是負責我下一更在七號房當值的解咒師。

「...今年真係流年不利。」

「咪咁迷信啦。」雖說我們都是魔法師。

「點到我唔信, 先係陳醫生, 之後就到古Sir?」

「陳醫生?! 佢唔係話唔做咋咩?」

「唔做係唔做, 之後好似都左交通意外死左。」

....為甚麼我覺得事情不對勁。

-------------

「係呢, 個日條友, 身後事搞成點?」那天我放假, 那麼當值的應該是陳醫生, 受幻人襲擊的話是魔法事件, 理應七號房的解咒師會參與急救。

「嗯? 身後事?咩身後事。」

「....體育館啊。」

「有人死咩?」

---------------------

那人被洗去所有記億, 但是當日我們都以為他死了, 黑手偽造了他的死, 連施子雄也被黑手騙過--除了在七號房中當值, 親手送他上床房的陳醫生。

然後, 陳醫生也死了。

因為他知道了那個人沒有死,還向我們說了, 於是就被報復滅口, 這樣解釋就說通。

而古Sir, 也正在查黑手的事, 於是也死了, 恐怕也是滅口。

那麼---

「佢係被殺。」我道, 「同古Sir一樣都係被同一個幕後黑手所殺。」

「...唔..唔係掛.但邊個會咁做?」

我沒有偵探一樣的腦筋。

但是我是解咒師, 我擅長的是防禦魔法。

所以--

「我知道。雖然我未確認, 但係已經有七, 八成把握。」

「係.係邊個?!」

我擺出一個故作神秘的眼神:「我唔會講, 但係古Sir出事前俾左關鍵證據我, 我話你知, 我會係最重要既日子, 係全北斗會館面前公開, 俾大家知邊個係殺人兇手。」

「你..沈醫生, 你最好都係小心D同低調D...如果古Sir同陳醫生都遭毒手, 萬一你..」

我大笑一聲:「我要怕? 我手上呢份證據, 要怕既係兇手! 你可以同其他人講, 我當當正正, 唔會怕呢條友!」

當然, 我手上甚麼也沒有, 我連兇手是甚麼樣子也不知道。

但是既然他要滅口的話, 就來找我。

只要引出他的話, 就可以了。

雖說我死了的話, 千雪也會死, 可是那是古Sir, 他的仇可不能不報!

抱歉, 千雪, 我把自己性命與你的一起推上了賭桌, 但是--我對自己的防禦魔法有信心!

與他別過後我把自己身上煙味吹散才回到醫生宿舍, 才一開門, 就看到了阿Jean穿著千雪的衣服坐在沙發上大刺刺的看電視, 因為二人身材相去甚遠, 千雪的衣服在她身上顯得甚為寬鬆。

她還不知道吧, 古Sir的事。

「..阿然..」她卻莫明地有點害羞。

這傢伙...真是的。

「得架啦, 你鐘意係度住幾耐就幾耐。」我關上門, 如果現在不是這種時候我們還真是挺有趣, 千雪與阿Jean本來很好相處。

「沈醫生, 對唔...」旁邊的千雪站起來走向我。

「停。」

「嗄?」

「做得好, 千雪。」我輕撫她的瀏海道, 「但依加出左D事, 我去加強一下宿舍先。」最後那句, 當然我是壓下聲線說。我不敢說出我用了自己做誘餌的事, 她絕對會生氣吧。

我把全屋所有防禦咒語加強了一遍,才回到客廳中坐下。

「......點呀,做咩望住我啫..」

因為我在想如何開口呀, 白痴。

不過, Jean現在與我們在一起, 她也不是小女孩了, 她應該能受得住-- 只要不和她說是因為她的失蹤兇手才用作誘導把古Sir引出去殺掉。

「阿Jean, 我有壞消息要用你講。」我手一揮, 把電視關掉。

知道了後, 她也會因為心情低落而留在屋內。

避開那一個部分就好。

千雪坐到她身邊, 握住了Jean的手, 她看到我神色這樣凝重也有點不安, 不但沒了有昔日的英氣, 甚至有點如驚弓之鳥一樣。

「古Sir,佢..過左身。」

我由結論說起。

接下來的反應不用多說, 就如我們預期一樣, 由難以致信, 變成了傷心, 接著是憤怒的問我詳情, 最後傷心的抱住千雪。

「千雪, 好好陪住佢。」我道--反正我在這兒, 她也只會顯得尷尬吧。

找回奏的話, 她應該會好一點的。離開了客廳我走向了我與千雪的睡房 (本來千雪的房間現在給Jean睡), 接著打了一通電話。

給郭融。

「喂, 郭融?」

「喲~ 沈醫生, 好耐冇見, 呢排點呀, 係Wor, 聽講你話有兇手既消息? 你使唔使要套家居自動防衛系統呀, 我係門同窗花上面刻印左自動逆向詠唱...」

「唔使..你聽我講先。」

「係?」

郭融的專業是刻印, 把魔法附加到物件上, 亦稱為附魔術, 最常見的工作地點是在廟或神社之類的地方制作護身符甚麼的。而她就專研武器防具, 狗哥的吸魔刀就是她大作。

而刻印師再深造下去, 就是封魂師, 即使可以以魔法手段制作魂具--當然不及自然的魂具, 但亦有其好處。總之, 對於魂俱郭融比我更熟悉, 甚至比阿Jean更甚, 她是使用者, 郭融是制作者, 雖說還沒到程度。

「嗯..嗯...哦..咁呀..哦..」我說著奏的事。

「咁講啦,由結論黎講我唔覺得奏已經魂飛魄散。」

「點解?」

「我睇過獵戶座天文台當時既觀測記錄, 咁既威力, 唔足夠破壞魂具。」

「但, 咁佢去左邊..?」

「魂具只會接受得到認可既人使用, 先會發揮出真正威力, 例如你攞住奏, 就只係普通木刀, 佢甚麼可以唔俾你重令自己重量變重之類..」

「我知呀, 但係依加Jean話連奏都感應唔到。」

「咁樣既話....可能性有兩種。」

「邊兩種。」我有點緊張。

「第一, 魂俱被人破壞左, 但係要使出破壞魂具既魔法, 獵戶座天文台就會觀測到」

「物理方法可唔可行?」

「可行, 用壓路機之類輾過去, 容具本身破壞魂俱都會消失, 但有一個問題。」

「係?」

「魂具破壞既時候, 會產生巨大瑪那波動, 大到即使係西貢結界入面都會觀察到!」

魂具的力量來源同樣是瑪那, 這樣也是合理的。

「只要一查就會知, 全世界都會知, 獵戶座既探員都會去調查, 我覺得可能性唔大。」

「咁第二樣呢? 佢的確係感應唔到奏Wor。」

「第二樣就簡單, 奏被人封印住, 所以咪感應唔到。」

封印?!
尋日停文真係等到好辛苦終於有
咦 個陣係西九
唔係踩爛左姓梅條友既手下其中一個魂俱使把弓咩?
個次狼狽為奸,天文台講明個邊有大行動要做,其他人咩事都唔洗理,所以魂具核爆都無人會理
希望奏淨係俾人封印啦

不過封印嘅話黑手就應該係會長
保留咗剩餘嘅瑪那 即係可以用之前講嘅技術分析來源係邊嗰啦
覺得唔係佢或施子雄 係新人物黎
頌音明察秋毫:「古Sir佢絕對無可能落到口供, 更加無可能依加突然接受到世界上有魔法, 而自己老公因魔法而死。」

應該係想打古太
係寫故既角度
黑手係新人物會好奇怪
所以如果唔係呢兩個人
個黑手都應該有出過場
出得一兩次場嘅國際巫師協會嘅話又會好怪
所以似係有一定戲份嘅人~
同埋千雪阿哥有講過
北斗目標係沈醫生
所以唔會係九唔搭八既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞