真男人一定噴香水+香水點評 (3)

1001 回覆
21 Like 38 Dislike
有冇用le labo既朋友?
好想入手 我見selfridges 有
又平d
但香港買即場配又好吸引
Selfridges 有既話我會揀selfridges 不過門市買張label同盒有自己名同埋買個間既分店地址
有新鮮整好吸引 雖然sf都唔會賣次貨
都總覺得唔知放左幾耐
btw我上網睇得星街個間有fresh made
ifc無
巴打用開咩味?我好鐘意33同46
Yes我上次係星街買 見住一支香水誕生好得意
用緊22, 本身想買13 但musk味我已經有支tomford 46無聞過 夏天岩唔岩的
星街個間係幾正 但好僻
新鮮整好吸引 又有自己label
13我都鐘意 夏天噴都唔錯
店員話46係13強化版 要冬天先岩用
我上手覺得無試紙咁濃 秋天都ok
一開始好smokey 好dry
過左一個鐘woody leather 雪松都有
幾complex
佢d香水d味我覺得幾特別
有冇$500內介紹下呀?keep得耐啲就最好
係遠少少 不過個人覺得星街staff好過ifc 佢地感覺好似friendly啲 上次試完兩難緊佢叫我出去行個圈感受下先再決定

複雜啲既味都係留番冬天 夏天易出汗唔敢玩咁厚既味
有無用過creed/ jimmy choo 想買多支fresh既for 夏天
ifc 𠴱間我前幾日經過離遠見到個 sales 向間鋪度擘大口放蚊。
creed無試過 聽好多comment都話overprice
ifc 我去過都ok既 初初有d西面
傾多兩句又無乜野
但如果幫襯都會去星街 新鮮整
春天佢支29都唔錯
好似維他檸檬茶味
或者atelier 無極烏龍 都幾清
又唔會太濃
有無人知price.com入面個perfume station係咪賣真野
有冇D 比較清香味既推介
巴用 筆直1000 50ml
清香味推介?!何謂清香味?
Jo malone個啲?
新手想問香水、淡香水、古龍水呢啲除左濃度仲有咩分別
幾時應該用邊隻
持久 同 有幾香 有幾勁
大部分人都係用edp多 中文雖叫淡香水 但某d牌子濃到仆街

香水睇人介紹之後 直接去專門店一隻隻搵係最好

利伸: 新手
去sasa 一隻隻試
想耐d就睇個支野寫咩 edp Edf 之類
味就要自己試了

平到爆炸既有CK 但試過半日左右 可能要補噴
放工去門市噴上手試下
自己感受下會唔會太濃/太淡 last得耐唔耐之類
尤其係又edt edp 又有intense版嗰d
頭先去莎莎試咗幾隻,好快完全冇projection,要貼鼻至聞到。

係咪我噴唔夠?

反而我pomade香味,冷氣吹落全日一直聞到。
記唔記得係邊幾隻?
可以去fragrantica睇下人地俾分
但正常噴一下都唔使貼鼻先聞到
上面果支唔錯
有嘅男香都噴齊
每隻噴一下
全部幾分鐘後都會貼鼻聞
包括網上longevity高分嘅:
cool water
john varvatos artisan pure
咁你咪噴左好多隻味落自己度?
不過夏天香水淡少少都冇所謂嘅
每隻手臂3隻
最尾買咗大地版仔走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞