真男人一定噴香水+香水點評 (3)

1001 回覆
21 Like 38 Dislike
Hermes隻大地香水會唔會好濃
利申:小弟第一次落坑 想買casual D 聞落舒服嘅香水
有樣野想請教大家

成日噴一下就比人話好濃,成架小巴都有自己枝香水味係唔係我噴得太近自己?
你係咪噴得太多
我既做法係噴係手腕背面、頸背/耳後,再加噴件衫一下
噴一下就好濃…請教下係咩牌子香水
係唔係噴左D岩冬天用既呢
有冇人試過Burberry 香水
Ummm我唔會將呢支歸入casual嘅類別囉⋯⋯
你諗住帶幾多budget落坑先
600-700內
如果要令人覺得舒服嘅話,我諗起D&G Light Blue, Versace blue jeans, Burberry Weekend for men, Jo malone Lime basil & mandarin, ck one, ck be

Btw巴打有無興趣收支penhaligon’s 嘅Lavandula
我太多香水噴唔晒仲有70幾80ml,都幾versatile㗎,薰衣草頭(真係好薰衣草,所以唔係refreshing type),粉粉地尾咁。我覺得都幾舒服,襯白tee都幾脫俗。
Top notes are basil, cinnamon and pepper; middle notes are clary sage, lavender and lily-of-the-valley; base notes are tonka bean, vanilla, musk and amber.

原來我上次發雞盲,今日經過終於見到,
benjoin同mousse de chene
aldehyde勁似p記artemisia
Aesop既tacit
有人叫悟香水,因為噴上身會隨著本身個人體溫同體味唔一樣會有唔太一樣既香味,自己幾鍾意,佢係低調帶小小木香既自然香
呢隻野好快散, 朝早噴, 下午2-3點已經冇咩味
有Artisan pure
淡香水本身設計出來就係唔會太持久
適合辦公室場合
唔太高調、唔會太搶
要定時補噴
Artisan 及 Artisan pure 都好適合夏天
Pure 一出勁多外國 Youtuber 吹捧
jeremy fragrances 開口埋口成日讚 pure
但我個人都係覺得Artisan好啲

用緊Clubman after shave,隻味勁strong,仲要hold勁耐,
同香水味撞晒,問下大家係咪除左香水其他都用unscented
如果同after shave / 止汗劑撞左味既話咁點搞
點解我用只係hold 等一陣
不過我係用云利拿味

不過咁講,clubman 呢隻 after shave 官方講明可以當古龍水用,如果鍾意佢陣味直接用埋佢噴咪得
唔駛另外用其他香水
有冇人知香港仲有邊度有得賣dsqared hewood
好彩巴打無買到呢隻原味
呢隻係爽身粉咁既味
巴打盲入?
係,amazon買,貪佢夠平,原先諗住當after shave 咁用
無諗過隻味咁勁
唔該哂巴打
btw 薰衣草應該carry唔到
下次入 vanilla 味
Ok 的
味就唔持久
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞