不規則分享 | 化妝品 + 護膚 27

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
用左一個星期想分享下新出枝foundation既用後感本人混合肌,容易泛江,依枝粉底texture比Lancôme tient個枝會厚啲,但薄過DW。保濕度依枝我覺得有驚喜,兩邊面唔會乾而coverage都遮到8成(我鐘意用掃打底再用bb加強遮印同班),我用佢上飛機落機兩邊都冇抽乾同班駁妝感,最滿意佢下巴同上唇位唔淨粉
重點黎啦,我見有人話依枝會暗沈但我想講我用左成日隻色同我上面個下都維持到90%,上完面過一陣會有一下錯覺暗左但過左一個鐘出油隻色又變番岩岩上妝而用左成星期都冇因爲佢而生粒粒上面第一下覺得有啲焗,但出左油就變得好貼薄。總括黎講我幾鐘意,但唔鐘意texture偏厚同上妝個下有啲焗面既就可以pass
無錯,水份還水份,油還油
出油量主要都係同溫度有關
天氣熱就會出多d,天氣凍就出少D
如果你想日頭唔出咁多油,咁你可能要用控油護膚品/primer
本身係油肌既人如果仲誤信「乾到出油」呢d講法,而起勢搽d勁潤勁lup既野上塊面度,只會令自己越離越油、積粉刺,甚至出暗瘡
新入左the ordinary b3+b5 有冇人有用?
Hi sis們

(前油田,老了少了油變左balanced偏油)
煩緊買shu 個新粉底 定 guerlain 小燈泡😫(兩款都去試了色)
呢兩個粉底以外的有推介都可以。
用了快五年ysl, fusion ink同 all-in-one glow一路都懶轉,懶試新牌子。本身無咩要遮。
真架?
入左支薏仁水 500ml 大大支 夠用成年
我習慣化妝前噴幾噴化妝水用紙吸乾
見薏仁平就買左500ml,有排用
薏仁既卸妝都好好用勁大支有排用
不過好難搵唔係間間SaSa有
岩岩第1次用orbis酵素洗面粉(藍色圓樽)
有無絲打用?佢寫一星期2-4次
但洗完感覺好乾淨好想日日用
邊到有得買
係邊度有得買? 想買好耐
會唔會好乾? 同埋目測襟唔襟用啊
我都唔知香港邊到有, 我係日本網購順便集運番黎
應該幾襟, 有成50g
之前用fancl洗面粉都一支用好耐下
用完之後幾乾爽, 又唔會乾到緊咁
我而家用緊fancl 洗面粉
咁你覺得邊隻洗得乾淨啲啊
毛穴撫子個洗臉粉都好好用
洗完塊面 搽skincare滑lu lu
但唔覺得有清粉刺之類作用
我隔一兩日當磨沙用
好燒
其實我係化咗妝過咗幾個鐘頭
個鼻頭同毛孔位會有白色粒粒 就算用礦物粉都會

唔知係太油定係係點
用左一次所以可能未必好準確, 覺得ORBIS乾淨D, 不過佢寫一星期用2-4次可以佢係成份勁D未必長期日日用(我估)
試過幾日覺得塊面好污糟連續用 有覺得乾
不過我本身皮膚比較乾 都係跟佢指示好啲

我都有用過fancl同orbis
清潔力有無大分別係我身上就唔係好明顯
但用落我自己就鍾意orbis多啲
鼻頭會有白色粒粒, 我都係我鼻都係好油, 唔知關唔關事
fancl可能用耐左所以都覺我無乜料到咁
thanks絲打咁我可能都係一星期用幾次, 咁真係有排都用唔完
試muf hd個枝啦 手上掃上都唔乾
Shiseido spot個種應該要用掃上 另外你有無用eyecream打好底
有冇絲打用過excel個個眼影打底
而加呢個天氣用佢搞到我出油唔知係咪個打底膏太油定點
點先唔會積線
*出油後積線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞