不規則分享 | 化妝品 + 護膚 27

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
我本身係t字位冬天偏乾,夏天偏油,都唔知咩皮膚
個cream有少少似娥羅納英質地 所以依家有少少lup 但摸落係軟 唔會好痴
暫時用左佢同靈芝水個幾月,冇咩改變
不過我冇再生新既石頭瘡,係舊果d未好
未用之前唔知點解keep住同一邊面係咁生粒粒/白頭/石頭瘡
石頭瘡超麻煩 又紅又腫絲打盡快去做facial消咗啲石頭瘡好啲 唔係有印好麻煩
夏天混油,冬天就乾少少
我混油用緊2號,我覺得控油一般,遮瑕就幾好
3-4個鐘t位開始甩
話說咁多位絲打有冇飲fancl tense up同美白飲?我飲完之後好胃痛,係咪正常?
我覺得都幾持久
我第一次用佢返工,同事即刻發覺我換咗粉底,話明顯遮到我啲痘印
收工嗰陣佢都話算keep到,係有少少溶妝,但可以接受
乾肌真係會覺得超乾,因為佢搽落似粉
想搵啲無paraben 無silica 無alcohol 又無cyclopentasiloxane 嘅primer 發覺係無可能

其實係咪唔應該咁執著成份
因為無樣野係100%safe 又好用
呢幾日買左bm個barepro粉底
大家化妝前會用咩保濕打底?
定係買佢啲肌底液好用啲?
利申乾肌
我都係用elixir果隻,真心好好用,又平
我都係有咩粉底額頭都勁易出油 唯有用啲勁控油嘅定妝/粉底,用啲帶散粉拍下啲陰都有用架

base嘅話你係搵邊類型嘅?最近有用開za嘅day protector,可以調整暗黃又唔假白 不過有啲唔持久
有無人用過cezanne 粉餅?見ptt 都有好評話cp值高
考慮緊佢定Chanel 粉餅。

利申 乾肌
係咪自然
想問下絲打粉餅個海綿應該幾耐清潔一次?諗住試muf個新粉餅但係第一次用粉餅唔知點保養
想問下絲打係乾上定濕上?控唔控油? 會唔會好快溶妝?
乾上啊控油我覺得幾好,同埋出左油睇落無咁乾會靚啲
不過我剩係用過一次,要試耐啲先知
我最近買左too faced隻base,好控油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞