不規則分享 | 化妝品 + 護膚 27

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
白色個枝?我覺得ok 但出汗會易甩 夏天通常加missha fixer 貪唔會乾 極乾肌
應該無分別既下話 唔好嚇我我都準備回購
想請教一下各位sis 有冇sis本身敏感乾肌 塊面好易紅 每次化完妝第二日洗完面係面周圍又紅又起粉刺 轉咗好多用係面上既野粉底 面霜果啲都係咁
你係咪之前用錯過野整損左個皮膚屏障 有無試過用physiogel搽面?
我試過過度清潔塊面搞到長期關公 都係每日早晚只係搽physiogel先恢復正常
多謝你reply呀我懷疑係咪卸妝卸得唔乾淨定點 我現家日日用la roche posay既cream 希望好啲
試下停哂所有功能性既野 唔好用卸妝油/精華
卸妝水+洗面奶+保濕toner+防敏cream
用到皮膚唔再紅同起粒粒先啦
敏感真係好慘希望你快啲無事
想問下黑頭多仲有暗瘡印應該點樣搞
上網睇人推薦用The ordinary 水楊酸都好似冇乜用
所以想問下有乜嘢產品係work
我都係好多黑頭用左毛穴撫子個隻洗面粉,洗之前摸個鼻係凹凹凸凸,洗完光滑左好多同乾淨左好多,但隔一陣又係有黑色一點點只係去左層角質,啲人話黑頭撐大左毛孔除非做機,唔係收唔返,諗住自己買果酸做cps試下
求推薦好用嘅眼霜

用過loreal 眼霜但好似太滋潤
可以轉溫和嘅洗面
唔好用有泡嘅 對皮膚傷害冇咁大
化妝最好用粉餅
成分會比粉底簡單d

卸妝可以睇下呢個皮膚科醫生點講
https://shop.ezskin.com.tw/blogs/陳皮靠腰11-20集/13957
佢其他文章都好值得睇
我都係靠佢醫返好我皮膚

利申:過來人
有冇sis介紹下去暗瘡同去印有效既產品
有冇sis試話過自己買海藻矽針
想問下絲打會推薦邊隻牌子既妝前保濕精華?
而家用緊kiehl's個隻(唧出黎係啫喱狀), 之後唔會再用呢個牌子
平時既妝前程序係: 化妝水 > 維C精華 > 面霜 > 保濕精華 > 防曬

利申: 混油皮, 要超級保濕先唔會出咁多油
我係混合肌 想問下有冇邊隻粉餅推薦 我未用過但係因為想皮膚變好而試下 但係聽講粉餅都係好低遮瑕度 所以想搵推薦
同埋想問係咪所有粉餅都遮唔到暗瘡印 要另上遮瑕膏
應該精華先再用面霜?因為面霜作用係鎖住啲水份同精華素
想問下乾肌夏天有咩粉底岩用?
要求係唔好太乾 遮瑕唔好太低 同持久
之前用過Mac fix liquid覺得乾左dd
多謝提點請問有冇好用保濕gel推薦?
Muf個粉餅幾好 我係混合偏乾
上妝後會好似磨咗沙咁
隔咗3-4個鐘出少少油就好靚
不過就要上網買
唔該絲打 等我上網搵搵先
香港24號上架喇

呢個combination好正
用左2個星期倒皮膚好平滑 遮左黑眼圈就出得街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞