不規則分享 | 化妝品 + 護膚 27

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
T字位出油,塊面又乾用乜foundation好
可以同一枝粉底 base分兩枝
兩個問題好難用一樣解決曬
試下T字位用控油base
有冇base推薦
求推薦
太控油又會甩皮
bb又要日日濕水用 真係好麻煩
用翻海棉之後覺得上妝效果仲好過蛋
用過log on買紅色包裝 咩rose嗰隻 我覺得係幾好用
用過一粒bb 係真係好用 但學生覺得有啲貴
rt兩粒唔洗100蚊真係好抵用 差唔多效果
而家都係用緊rt
絲打你哋用完海綿係咪真係會即棄定用多幾次
下次試吓
bb濕咗水用係好正 差唔多兩舊水用幾個月好唔抵
rt我dry skin用覺得一般
最多用兩次
習慣化完妝一次過扔曬啲垃圾
Cle de peau 控油個隻base

之前用過sofina控油base會出粒粒
我又去logon睇睇先, thanks絲打, 本身係返到公司先化妝, 所以以為淨係可以買cushion, 海綿係咪唔使好似BB咁濕水? 係公司用BB又係煩, 要出去濕水再返返位化, 又唔乾得哂, 又要洗如果海綿ok, 我要買guerlain小燈泡
有無人可以add 左我先?開group 要add member lol
用開bb加fix plus
妝感會好靚又方便
有時無帶就會用補濕個啲噴霧
咁護膚保濕打好個底先
sofina base控油ok
保濕base冇點接觸過 之前有絲推薦lm
W.lab嘅水份妝前精華液保濕唔錯 之前睇pony啲片去沙漠都用佢就燒着咗
係咪藍色嗰支?
係呀

我都係你依種膚質 我通常用比較控油嘅粉底+依支妝前
我一直都有T字位同臉脥出油呢個問題後尾試左一般保濕base再on top加Bobbi brown呢個mattifier,局部搽易出油位置真係好有效!selfridges賣勁平 不過佢質地係類似磨沙啫喱狀,會容易同其他base mix唔埋然後起擦膠碎所以要一層吸收好先再搽另一層野
其實小燈泡同其他line有咩分別
有無人用過可以比較下
其實ARMANI 紅色個個都幾好用.不過佢得一個心,冇跟多一個REFILL, 都貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞