不規則分享 | 化妝品 + 護膚 27

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
試過出街貪方便放褲袋⋯⋯
係啊 我個時買Tulip色 桃紅tone岩哂夏天
潤D既唇膏
其他絲打suggest Fresh, 我會去睇下
TOMFORD都好似幾好
太潤 查完佢查唇膏一定甩得好快
我淨係訓覺前用佢白色樽個隻 都唔錯
btw 用過佢某隻色 上咀超核突 好似病人咁千奇唔好買太淺色個d
好燒啊一陣間放工去買
我粉紅,透明,黃色都用過,粉紅我超唔中意 因為覺得好笠好唔易吸收 不過有d人又會覺得佢好補濕,真係睇人
仲有kiehls 藍色個隻oil free gel cream清爽面霜我都覺得dd lup ,反而 origins 橙色 你用緊個隻我覺得冇咁lup 喎
呢排天氣我真係少用左粉紅,就算訓前用,第二朝起身都仲有啲殘留喺塊面上面可能我皮膚吸收得唔好
之前好似有絲打話有矽成份?
好好用但依家我都唔敢用
潤d 既通常冇咁顯色
潤d 既 仲有ysl shine 系列 佢最近仲出左新色
givenchy 都唔乾 packing又靚
btw 留意返 fresh 係有色潤唇膏 不是唇膏 隻色上咀會淡d
係呀 用完佢訓覺 哇 成晚將住晒塊面呼吸唔到咁 笠痴痴 我以前買完用左少少頂唔順送左比人
係咪會傷皮膚? 但加左佢會有咩效果?
矽係一種成份常見喺保濕產品 將皮膚鎖水 令水份冇咁容易流失 但係都有人話會塞毛孔
但一搽嗰下真係覺得好正涼浸浸咁好水潤可能真係要暴曬完之後搽先完全吸收
唔怪得
我剩係用左噴霧型嘅爽膚加呢個
但9點到宜家,我塊面仲係有小小笠摸上去feel到有層野係上面
買過YSL唇釉, 朝早食完野已經甩晒
shine系列係咪會耐用少少
Dior Lip Glow
係貴貴地但真係超潤,佢冇Opera咁顯色但平時用好自然,搽多幾次會深色d。同埋真係搵唔到有平d嘅潤唇膏潤過佢
呢個我都有用!
夏天鍾意呢個多過fresh
fresh個感覺太潤太厚
dior呢個個感覺實淨啲唔似fresh一掂到就會甩咁
秋冬就鍾意用fresh,因為好潤

就好似潤啲嘅Face gel VS Night Mask 咁
想推origins隻有色潤唇膏,睇cara燒到
本身擔心潤唇膏嚟唔會太顯色,但意外地顯色都唔錯我買5號色,遲啲應該會買多枝珊瑚色
會唔會好易甩晒色我好鍾意珊瑚色
Fresh甩完都仲有色 話潤色其實係染色黎
好想買Fresh 同 dior呀
origins都有興趣
Ysl黑管/armani黑管
玻璃唇質感 好持久 特別係ysl 基本上你唔係食太油嘅野 都仲會有色喺度 啲調色都好靚 真心覺得ysl固體唇膏除咗調色叫做唔差之外 質地都係垃鳩圾但唇釉係真係好屈
嬌蘭rouge G ,小貴但質地好舒服 又顯色又潤 但調色冇太大驚喜
Dior黑管、紅管都好好用個嘴只要唔係沙漠嘴都唔會kick死皮不過黑管好易甩 飲多幾啖水就冇晒
Armani紅管、MAC又係好好用MAC又多色又平 潤嘅系列佢真係好潤 matte面嘅佢都唔會話乾到好辛苦 我用最乾嗰支ruby woo都冇嘢 係難啲推開 但唔會乾到甩皮/掹住個嘴咁 亦唔會特別顯唇紋
原諒一個唇膏控嘅長篇大論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞