不規則分享 | 化妝品 + 護膚 27

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
絲打你咩膚質 同埋個粉餅保唔保濕架
唔肯定 問下無死嘅
我返工費事日日搽粉底,搽完cream後直接搽cdp uv cream有啲潤色效果又可以防曬。不過好似幾間cdp rose色都缺貨
中性偏乾 我覺得唔算補濕 不過打好個底就無問題
普通持妝9個鐘 皮膚都唔會話乾/浮粉/blotchy 最多眼底有少少乾紋 再輕輕補一補印一印 又一條好漢
知唔知係咪物理防曬
唔想俾人覺得我係Chanel打手
不過你有無試過隻調色base 色號用緊rosee 覺得都唔錯 又有防曬系數
質地上應該厚身過cpb 我懶同趕時間會淨上base同粉餅 妝效都幾靚 係coverage會差過粉底液
但尋日上官網睇返呢個原來就係官方用法
我都有用過嚟搞石頭瘡,但無效果
我用rosee調色會生油脂粒但上面效果係好靚
咁如果深色 應該用啲咩唇膏 因為有啲紫有啲紅好似中毒咁
我用完爆敏感 本身對硫黃敏感,用唔到
講起石頭瘡或者普通瘡我都試過巿面上好幾種膏都無用
如果絲打你無酒精敏感可以試下用明色美顏水滴少少落綿花再敷喺粒瘡上面一陣
大粒嘅話要幾日先謝,但so far我淨係得依個方法有效
多謝依個po嘅一位絲之前推薦我用
好彩我冇油脂粒呢個問題
不過其實我都唔係幾鍾意佢個質地 香港夏天用都幾笠
用得耐都想轉下 以為搵到 CPB做代替 結果 BA話只推薦單用
但係最近又幾想試下紫色 Orchidee呢隻色
Btw 希望有絲打可以推介下妝前調色霜 想質地透薄啲 成分唔會致敏 最好有少少防曬系數 for中性偏乾肌 顏色粉紅或紫色都得 因為想提亮同增加血色/去黃去暗沉
如果搵唔到代替品嘅話唯有用埋手頭上嗰枝 Rosee 就試返 Orchidee喇
我鍾意啲偏清爽同埋唔似化妝咗既質感。之前我係用chantecaille just skin alabaster色,但係對於我既膚色都係偏黃,其實佢既質地係超好推開。於是我就換cdp,都ok唔會泛白。
石頭瘡係咪即係紅腫但係冇膿?我右邊面唔知點解周不時有細細粒嘅瘡 又係紅腫冇膿想問香港邊到有得買
如果唇色太深點都要用遮瑕膏先㗎啦 買啲唇部專用遮瑕會潤啲 唔好搽咁多搽薄薄地一層應該會好啲
石頭瘡我會用娥羅納英膏 係咪得我一個咁奇怪?但我每次用完都好快好返 又唔會好似其他暗瘡膏咁 用到我甩皮
我之前都用過娥羅立英!
雖然對面上嘅瘡無用
但身上面嗰d瘡又有用,好奇怪
我唔生瘡但係用娥羅立英係搽甩皮位
真係會好快冇事
我都係試左好多野都唔得 係得娥羅納英膏谷到石頭瘡出黎
我都有用 都ok
有無300蚊樓下既粉餅推薦?要控油定妝
唔知有無人試過用肌研啲野用到敏感?
我試過幾樣肌研嘅野都so far無敏感過
但啱啱買咗粉紅色盒water cream諗住春夏用
一搽塊臉有啲痛但過咗陣就無事
唔知算唔算敏感諗住肌研成份簡單無咁易敏感
極潤會生粒粒
有冇絲打用過vidivici perfect v cushion ?
見到有set好抵咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞