不規則分享 | 化妝品 + 護膚 27

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
有無絲打都有背脊暗瘡既問題試過背粒消效果不大就算瘡好左但d印又唔褪搞到夏天著唔到露背衫
我都係咁 仲有黑頭⋯
用過日本嗰隻去背痘嘅皂 對我都冇乜用
又夏天啦點算
毛孔角化撚表示i know that feel
試過keep住用body scrub都無用
聽講遲啲muf香港上架之後 有機會可以單買粉樸 絲打可以留意下
一樣覺得shu太黃雖然上面真係幾自然 但上完妝仲黃過素顏就不了
一樣背脊勁多印最後都係死死地氣出去美容院做先好左
果時試用佢比我試674 話大部用人都用呢隻色
但係呢隻黃到好似黃膽病咁
不過由於係我塊臉上好貼又持久
所以去counter試多次色
跟住ba姐姐幫我簡左隻粉tone 375
一上臉比原來膚色白左少少
但係好靚 之後用左比人讚臉色好好
買粉底真係要簡岩顏色
好燒絲打你係咩膚質呀?
搭單想問下有無絲打試咗bm枝粉底筆
見到有啲外國youtuber試咗好似都唔錯幾方便
乾性皮膚
成日乾到出油
生好多暗粒粉刺
有冇咩素顏霜/妝前底霜/粉底推介?
仲有塊面好暗沉
有冇去角質產品推介?
唔好用素顏霜 好易生粒粒
建議你出美容院解決好暗粒粉刺先
定期清潔 養好皮膚 之後用粉餅仲好
粉底液好難落得乾淨 皮膚好大機會差
我係t位偏油 眼底乾 兩邊面應該算中性
平時用粉底液容易有白芝麻
用粉餅竟然無
我sample 係664 呀
不過Lancome
好似每年都出新粉底 好似等埋先好d
有冇價錢200左右有18G既碎粉推薦
用左SUQQU幾年 見佢不停加價
想睇下有冇平啲選擇
主要定到妝就得 皮膚中性偏少少乾
感謝
嘴部範圍暗沉 有冇護膚品好推介搞搞佢
有無絲做過飄眉/霧眉?
求介紹,碌咗好耐ig都未睇到邊間啱心水
唔該曬
包膠手機影得唔太清楚 已經盡量係同一燈光下影

注意:只係尋日下午做嘅事 所以分別未去到好大

上面有絲打推介一間做開十幾年嘅facial小店 睇到絲打好推介再睇埋ig唔係落好多又package又廣告嘅店 所以就book咗嚟試

原本想等多幾日影多幾張相 等效果分別大啲再放上嚟(唔想畀人以為打手)但係我好明白想解決塊面問題嗰種嘅心急如焚 所以想放咗上嚟畀有需要嘅人參考下先 如果有人想睇幾日之後嘅效果圖我可以再影

咁我就係book咗尋日去做 主要係想解決右邊面一堆不間斷生嘅暗瘡同造成嘅暗瘡印 相中可以見到已經發炎同有印

去到之後佢主要幫我分析返問題 針清同做我揀咗嘅嗰個療程 而我主要想講下針清
(個人認為要睇一間Facial店做得好唔好係好睇針清做得乾唔乾淨同埋會唔會超級痛)

由於我額頭都有一堆暗粒 加上發炎嘅暗瘡 我原本係本住會好痛嘅心態針清

(以前做過2,3間係痛到我喊
而且第二日仲未退腫
後尾老闆娘同我講雖然某啲位會比較痛 eg陰肉
但係痛到喊真係好少發生)

而我今次做係完全冇咁誇張 雖然係會feel到某啲位痛eg發炎、有瘀血
但係絕對接受到 額頭嘅暗粒位基本上我唔覺得痛

之後就係療程 因為療程都好睇個人情況 同埋我嗰個係消炎殺菌嘅功效 都係清潔好嘅後話 所以我唔著重太多講 總括而言就係第二日退印已經退咗好多 其他傷口較細嘅位置已經冇腫

今日嘅情況(我主要想解決嘅位置)

可以見到已經退晒腫同埋冇再發炎 暗瘡印都退咗好多 當然老闆娘都有同我講我嘅情況絕對唔會一次搞掂 而我自己都好清楚起碼需要做2,3次先會好返 但係就咁睇一日之後嘅分別同尋日針清嘅感受 我係feel到有好大改善 所以我都book咗第二次
試下用果酸/有酸類成分嘅lotion慢慢代謝出黎啦
唔知有無絲打同我一樣
本身暗瘡底同不停生暗粒
聽過無數人講話要定期做深層清潔/去角質
但無論係用deep clean clay mask定酸類產品
都唔單止對暗粒無乜好轉 甚至多數敷完第2/3日就會岀暗瘡
然後無限輪迴
就算上網爬完文見到係好多人身上有效果既產品
好似永遠用係自己身上係零感覺
平時有去做下facial 但真係做完酸類peeling就會再岀暗瘡
除咗每日卸妝洗臉之外已經唔知仲點幫塊臉做清潔
我以為sf 已經全部轉返DHL
點知
有無睇過中醫?體質問題 我男朋友都係暗瘡底 唔知係咪個體質變咗 呢排完全睇唔到佢有生暗瘡
過度清潔都有機會破壞到皮膚屏障搞到狂生粒粒 我之前都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞