不規則分享 | 化妝品 + 護膚 27

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
我都係瘀血型!!
普通暗瘡唔生 一生就係石頭瘡同呢種
請問玫瑰花茶喺邊有得買?
平時冇飲開 唔知道
Lactic acid大概一個禮拜2-3次,我focus係d有texture嘅位搽多d,淨低個d就搽埋其他地方,不過淨係夜晚先用,之前一個禮拜用一次冇咩效果

Niacinamide 就日夜都用,但係用lactic acid個晚就唔會搽
大型超市同中藥鋪都會有,買玫瑰花乾沖水
唔該你
等我都試試先
見幾個台灣youtuber都讚maybelline fit me粉餅係平價版muf粉餅 所以買左黎試 又真係幾正
我之前未試過用粉餅做粉底
成日怕會好厚好粉樣或者好乾
呢個用係眼底都完全唔乾
雖然遮瑕度唔高 但均勻膚色遮泛紅無問題
重點係我係泰國40度用 全日都keep得好靚

香港好似賣$130左右 泰國$50就有 仲要多色d揀
去泰國旅行可以留意下
我都見到 原本都想試 但係驚遮唔到暗瘡印因為見人話疊加唔到遮瑕但係muf可以
同埋有review話好快有少少暗沉 絲打你用完有冇呢個問題
Sephora 就打折
有乜喺好用值得入手吖
面脥兩邊毛孔勁大重要有黑頭塞住 可以點清勁難解決
每次上妝後個額頭都會好乾 有少少甩皮咁 但其他位置又正常
就算敷完mask 做夠保濕都係咁
有無人知道點解決
應該唔係粉底問題 我用每隻粉底都會咁
我上妝後額會好快出油 搞到頭髮都油咁
明明已經冇留前陰
求指教
試左Shu 粉底覺得好正
但色真係有d黃
考慮緊定係買Lancome 好

本身係偏乾肌但都會出油
春夏都係比較想用返d 比較控油的粉底
我會用粉卜全面上之後用個細掃仔再點落d暗瘡印
遮到5成左右啦 如果追求無瑕就應該唔啱用了
我好多暗瘡印 不過都唔奢求可以百分百遮曬
正常社交距離望落膚色均勻白淨就夠
暗沉問題我自己就無 全日十幾個鐘都keep到好白淨

聽聞muf好用其中一個原因係個粉卜
所以都尋覓緊有無d brand單賣嘅卜會類似
想問下你cdp粉底係用乜嘢上?
手指定粉撲
我都買咗但係唔係好捨得用
用咗一兩次但係唔知用咩上效果最好
想問仲有無
thx thx
https://t.me/emmkc
好燒啊
我想問鼻翼位易唔易浮粉甩皮
未試過用粉餅睇到好想試
我用左兩日暫時無浮粉甩皮呢d情況
不過我呢兩日都係泰國用
濕度得30% 乾到嘴都裂
但又無乾同kick粉
出街40度 又玩水 都無甩到一撻撻咁
唔知返到香港用會點呢
50蚊真係抵到爛
me
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞