陪我溫IELTS

1001 回覆
321 Like 12 Dislike
Lm
Lm
留名

用行動黎陪你
有無人有考PTE?
留名
聽日考ielts
Listening日期應該點寫?
E.g. 2 Jan? 2/1? 2nd January ?
Good luck, fighting
留名
聽日考ielts

same wo diu
邊到考
聽日考ielts

same wo diu
邊到考

第一商業大廈淆到賴屎,不過已經冇心機再溫
Lm
聽日考ielts

same wo diu
邊到考

聽日考ielts

same wo diu
邊到考

我都係,巴打
努力 已經很不錯
問題種類

Reading係考你讀野既技巧 唔係考你知識

大概講下有咩類型既問題啦
大路既技巧 睇返基本攻略就得
未睇既 睇咗先
最重要係 閱讀速度 同 詞彙
呢份試卷快既半個鐘做得哂
不過 讀得快 但唔明都無用
所以 無得懶 都係個句
Practice Practice Practice (練習啦 屌你老母)
每日搵野讀下30分鐘

1. MC題
•考你明唔明主要意思 同識唔識搵指定資料
•有幾種 (四選一、五選二同六選三)
•問題有兩種型式
a) 完成句子
例子: Farmers in England
A)
B)
C)
D)

b) 答問題
例子: Which one of the following increased in Australia?
A)唔關事既答案 文章提都無提過
B)相反既答案
C)文章有講過,但而家唔係問你呢樣
D)正確答案

•寫英文字母就得 (A. Summer 就咁寫A)
•睇清楚題目,條問題究竟係問乜
•略睇問題同答案 => 再間低key words => 搵答案

貼士:
•搵同義詞,keywords未必會出現
•用消除法 (删走錯既選擇)
•問題係跟文章個flow 第二條答案一定係第一同第三個答案之間
•篇文講既就係啱既
例如:篇文話你老母係男人,咁你就要答係男人

例子:

睇問題同選擇先
Question 1: Which one of the following increased in New Zealand after 1984?
a) farm incomes
b) use of fertiliser
c) over-stocking
d) farm diversification

Keywords有咩?
我見到increase, New Zealand 同after 1984
咁可以有變化既字就係increase
Increase有咩同義詞呢?
Grow, rise, expand
再快速睇下有咩簡
哦! 有收入、肥料、存貨過量同多元化
唔識啲字 唔撚驚 睇下篇文先

好!搵到一段有勁多keywords
In the late 1980s and early 1990s some efforts were made to reduce farm subsidies. The most dramatic example was that of New Zealand, which scrapped most farm support in 1984. A study of the environmental effects, conducted in 1993, found that the end of fertiliser subsidies had been followed by a fall in fertiliser use (a fall compounded by the decline in world commodity prices, which cut farm incomes). The removal of subsidies also stopped land-clearing and over-stocking, which in the past had been the principal causes of erosion. Farms began to diversify.

咁再睇返有咩選擇先

Farm incomes- cut喎
咁唔會係啦

Fall in fertiliser use
肥料使用下降咗 問題問增加
咁唔識肥料唔緊要啦
b又係錯既

C呢 over stocking stopped
咁停咗 就即係錯啦

所以就得返D
答案就係Farms began to diversify
雖然無出現increase既同義詞
但開始咗 所以就係增加

真係考個陣係好鐘意fake9你
個d keyword會係咁出現
你以為搵到佢 其實下一段先啱
唔好見到keywords就狗衝
所以文盲既巴絲要睇清楚keywords前後係講咩!
呢個就係我做reading既思路

2. 真/假/無提
•有兩種
a) Yes/ No/ Not Given (意見)
b) True/ False/ Not Given (事實)

•最大問題係Not Given
通常就算篇文無講過 都會9up下等你以爲自己痴線
大概就係搵唔到就係無講過
例子:
文中: Apple is healthy.
Q. Apple is good for you.
True

Apple is healthy.
Q. Apple is bad for you.
False

Apple is healthy.
Q. Apple is red.
Not given
呢個你明知蘋果係紅色
但篇文無講過都要答Not Given
呢個通常係最難既一部分

•注意字眼
例子1: some, all, mainly, often, always, occasionally
呢啲字係考你有無成句睇
Coca-Cola has always made its drinks in USA.
Coca-Cola has mainly made its drinks in USA.
兩句其實差一個字,個意思已經唔同咗

例子2: suggest, claim, believe, know
The man claimed he was a British citizen.
The man is a British citizen.
3. 短答題
•最簡單 同時亦係最易失分
•字數限制 講咗好多次 睇清楚可以寫幾多隻字
•通常問wh questions (when, what, where, who etc)

例如:
問題係
Where do most employees collect their wages?
文中提及
"Generally employees pick up checks in their department"
答案呢
Their apartment
原來係唔需要包括埋preposition

貼士:
•搬字過紙
•答案順住出
•應該就唔需要連字(e.g. E-book)或者 縮寫 (e.g. She'd)

4. 填充題
•table/ flow chart/ diagram/ note/ sentence/ form/ summary
•有兩種
a)有選擇 b)無選擇
有選擇既答案 會用文章既同義詞 唔會用一樣既字
無選擇既 就好似短答咁 同埋有字數限制

要留意文法

5. 配對題 matching headings to paragraph/matching opinions to sources
•最難 同 最花時間 (因為有太多野要睇 太少時間)
•千其唔好只係睇每段第一句同最後一句
略讀每段 => 決定個主意係咩
點解個作者要寫?
分別出個段既重點同輔助資料
輔助資料係去支持個重點
只係睇個段第一同最尾個句就get唔到個段既意思

•標題既選擇一定會多過你要既答案
•睇哂所有標題 再間低重點
•略讀成篇文章 間低重點

•唔好因爲標題同個段有相同既keywords就以為係啱

但係我做極FIB/match info to paragraph都係係咁錯

屌 啱啦 今日就係睇matching有咩tips
屌以為無撚用 咁盡量今晚或者聽日出
Fib係咩?

fill in the blanks
thanks bro

出咗啦 唔知幫唔幫到你
speaking係咪撞到D鬼佬assessor 會高分d?

我自己覺得普遍女考官會嚴少少
其實我係考黎去外國讀
16dse eng 半祼考得4 接近5
當時雖然冇刻意溫 但起碼都叫日日見到英文(溫其他科)
我閱讀同聆聽幾好 有睇/聽開英文 只係成日衰唔小心
寫作同說話就大件事啦 成日串錯字 錯文法
說話其實我成日都用英文同自己自言自語 但同人講始終唔同
本身好有鬥志溫 但發生左d事又頹左 一路拖到今日先溫
我只係想全部有6overall 6.5
呷完 大家俾心機溫

加油呀 休息下咗努力過
我都3月中考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞