陪我溫IELTS

1001 回覆
321 Like 12 Dislike
就考啦

你幾時考?我今個星期六响帝京酒店考
就考啦

你幾時考?我今個星期六响帝京酒店考

都係星期六 但唔同酒店
作多8篇文 求個心安理得
四月尾考路過 目標全7

五月頭考路過 目標起碼7.5

overall 7.5 唔難
全7 難好撚多

全7好難呀

香港人黎講最難應該係speaking
四月尾考路過 目標全7

五月頭考路過 目標起碼7.5

overall 7.5 唔難
全7 難好撚多

全7好難呀

香港人黎講最難應該係speaking

梗係 Writing 啦

唔好爭 兩樣都難 打和
我依家上網搵緊人幫我改ielts 都唔平
我係reading listening 9
speaking 8.5
writing 6
writing 咩事
我派左成績啦overall拎6
不過我去外國讀書拎6就夠
前一晚先跟住呢個po啲野做
2年前考我5今年有6已經滿足
我知我冇出色

有進步係好事
今年一月第一次裸考得5

reading 5 . writing 5 . listening 5. speaking 5.5

之後温足一個月 3.18考多次

r 7 . w 5 . lis 5.5 . s 5 overall得5.5

但我感覺拎5個兩份卷表現都比上一次好
樓主覺得我appeal機會大唔大?
email問過ielts個邊話有一份升0.5就上捨入做6分
覺得再考reading就冇7咁好彩

呢個睇你自己幾有信心啦
有信心就appeal
你唔appeal可能會後悔 係咪?
我自己會寧願再考過
writing 6
writing 咩事

巴打SPEAKING 點練到8.5?
本身外國返定咩?
考咗2次UKVI 都係得L8 R8 W6 S7 O7.5
Writing part one已經背唒sentence patterns,但係part two每次一見到題目就呆唒完全唔識入手 有咩方法練好啲

練多啲part 2 個分double呀
組織大概都係咁
睇多啲academic既文
至少學到點寫得sophisticated啲
Vocab 多唔多 用得啱唔啱

另外 個point會寫得唔太focused
as in points are being too vague
唔係太答到條問題 寫幾多字都無用
我想問下idp同普通IELTS個分別係咩 有冇話邊個難啲

之前講過
Idp 同British council既ielts係一樣
只係舉辦機構唔同
writing 6
writing 咩事

巴打SPEAKING 點練到8.5?
本身外國返定咩?

我係澳洲長大 自問writing 唔差
仲要睇過下卷 估唔到咁慘烈
咩標準
作多8篇文 求個心安理得

巴打是咪因爲想移民先考?
Writing part one 成日捉唔到要寫咩point 應該得5.0
星期六考 希望speaking有6分啦屌
之前考咗兩次都係得5.5 好撚驚考唔到
第一次 7.5 8.5 7 7 =7.5
有8好似威啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞