陪我溫IELTS

1001 回覆
321 Like 12 Dislike
我11號考左GT等result

比兩條link大家參考下,我覺得好有用,如果old news請ignore

http://ieltsliz.com
https://www.ieltsadvantage.com

另外我有比$上ielts8 個course,超有用,我本來大概5.5水平,上左1個月已經考第一次,writing即攞7.0 有興趣自己google

overall 呢

我reading 唔得,得5.5,over all6.5
今次考到第三次,希望過關

Ielts 8個course 有無詳細d
我差writing 同speaking

Google ielts success 8
申利:我是學生,非打手

比兩條link大家參考下,我覺得好有用,如果old news請ignore

https://www.ieltsadvantage.com

另外我有比$上ielts8 個course,超有用,我本來大概5.5水平,上左1個月已經考第一次,writing即攞7.0 有興趣自己google

overall 呢

咩ielts 8 course, google 唔到

有冇爸打講下writing
後日考

overall 呢

巴打有無writing skills過兩招
i got reading listening 8 speaking , writing 6 last time, aim at straight 7 this time.

any tips?
I registered the general one
Lm

overall 呢

how much is it ?
好有心
留名

overall 呢

如果巴絲打有興趣,我就forward 我上果個course d simple essay 比你地參考下。
連登好似冇pm? 我create 左個 yahoo temp email ,你email 我forward d simple 比你。

overall 呢

如果巴絲打有興趣,我就forward 我上果個course d simple essay 比你地參考下。
連登好似冇pm? 我create 左個 yahoo temp email ,你email 我forward d simple 比你。

唔記得比個email
online1117-7days@yahoo.com.hk

overall 呢

唔記得比個email
online1117-7days@yahoo.com.hk

Sent了
Speaking

講咗計分方式先

計分有四個標準
1. 流暢度同連貫性
2. 詞彙
3. 文法廣度同準確度
4. 發音

1. 流暢度同連貫性
•流暢
流唔流暢?
會唔會講得好慢?
會唔會重複講 講過既野?
可唔可以自然用到話語標記?(well, I mean, so, to begin with)

•連貫
有無答到條問題?
係咪言之有理?
有無離題?

9分:
流利地講到 好少重覆或改正
停頓 唔係諗字或者諗文法
連貫地講到 用連接詞去連貫令到通順
充分同適當咁發展個話題

7分:
基本上無明顯既唔連貫
會因為詞彙停頓、有重複同自我改正
有用連接詞同話語標記

5分:
基本上可以保持到個flow 但會重複、自我更正同講得慢
濫用一啲連接詞同話語標記
可以流利地使用簡單句子 但用複雜啲既句子會影響流暢度

2. 詞彙
用既多數係咪基本既詞彙?
有無夾雜一啲唔常用既詞彙?
用得正唔正確?
有無唔同詞彙去表達唔同意思?

9分:
係所有話題上
精確、靈活使用詞彙
自然、準確運用成語

7分:
係大部分話題上
可以靈活地使用詞彙
用到一啲唔常見既成語/詞彙
明白唔同既說話風格同配搭 但有用錯既時候
有效地paraphrase

5:
能夠係熟悉同唔熟悉既話題上講到 但詞彙上會有限
唔太靈活
嘗試paraphrase 但有時得 有時唔得

3. 文法廣度同準確度
•語法廣度
識唔識用簡單句子同複合句?
有無用唔同既時態?

•準確度
語法啱唔啱?
(Plural, subject-verb agreement, tense, pronouns)

9分:
靈活、自然地使用a full range of structures
正確使用(有犯到英語為母語都會犯既錯)

7分:
用到複雜既structures 但唔算太靈活
雖然有語法既錯誤 但可以流利地講到無錯既句子

5分:
有簡單句子 合理既準確度
有限既複雜句子 但通常都有錯 而且難理解

4. 發音
•語音
係咪容易聽得明?

•節奏
語調係咪自然?
重音位啱唔啱?
停頓位啱唔啱?

9分:
Full range of pronunciation features
(Individual sounds, word stress, sentence stress, weak sounds, intonation)
精確
靈活運用
輕鬆地聽得明你講咩

8分:
Wide range of pronunciation features
偶有失誤
容易聽得明,但母語有少少影響

6分:
A range of pronunciation features
有時候有效運用 但唔係好保持到
基本上聽得明 但有時發錯音/讀錯字 所以會唔清晰
大家覺得IELTS定TOEFL難啲?
我見好多人都係傾IELTS
是咪TOEFL太易?

利申:中五考咗TOEFL,百零分嘅廢J
陣間祼考等死
其實idp 份卷同british council 有冇分別
今日考完idp
其實idp 份卷同british council 有冇分別
今日考完idp

睇咗幾個網都話無分別
Ielts係由university of Cambridge, British council 同idp共同擁有
只係邊個監考 因為份卷係一樣
考官都係用同一個方法訓練出黎
不過 唔排除有考官會鬆手啲或者嚴啲
Speaking

1. Interview
2. Talk
3. Discussion

1. Interview
考官會先自我介紹 再確認你既身分
之後就會開始問基本既問題
例如: 屋企、屋企人、工作、學業、興趣

呢part可以叫考官重複條問題 但考官唔可以解釋條問題

2. Talk
考官會俾張task card你
你有一分鐘去諗同寫低notes
跟住就要講一至二分鐘
講完 考官就會問一、兩條問題

考官會嚴格地控制時間

3. Discussion
考官會問一啲同第二part有關既抽象問題同概念

呢part如果唔明,可以叫考官解釋條問題

貼士:
1. 流暢度勝過一切 (講得流暢好過浪費時間去諗一個最好既字),雖然講得越多越好,但切忌重複。
2. 唔好背答案(考官好容易會發現你背答案)
3. 爭取時間 (其實考試好少會明哂所有野,就算明哂,你都可能需要時間去組織下) 最初級既就係重複條問題,不過最好既方法係讚美下條問題
例: I've never considered that before but it is an interesting question
4. 如果有唔明既,唔好緊張,誠實地問/要求解釋。呢個可以表現到你既能力去溝通。
例: I'm sorry, could you please explain?
Would you mind clarifying?
5. 講幾多?
有幾多講幾多,最重要係生動、有趣。唔係係咁重複

6. 講錯點算?
如果你可以好快、好流利地更正自己既,就改 (表現到你有意識同控制到)
如果唔係好識點自如咁更正既,就算。

7. 諗法
你自己既諗法其實幾重要,至少對你有印象
學下一啲片語/字去表達自己
唔好句句都 "I think, I think"
例: I feel, I like, I prefer
(之後再講解)

8. 文法
問題同答案個時態係咪match?
例: What was it like?
It was...

9. 第一印象
雖然呢個唔係計分準則之一,但網上面話你乾乾淨淨好過又油又臭咁去考。
眼神接觸
輕鬆、自然、有活力
始終係個考官俾分你,留低一個好印象

之後再詳細講下個啲discourse markers, time fillers之類個啲
如果其他有咩想詳細講既,講低一齊諗下
開始有啲唔知點溫好
Sentence structure

1. Simple sentence
•1 clause
•Subject + Verb (主語+動詞)
•1個main verb
•用作 表達一個理念

例:
1. I love John.
2. She sings.
3. They are playing games.
4. The train was late.

Main verb
•係指表達時態個個動詞
•underline咗個個就係
2. Compound sentence
•2or more clauses
•2 simple sentences
•兩個主意係平等
如果拎走咗其中一句,另一句句子係可以獨立表達到意思。
•由連接詞串連
例: and, but, so, nor, for, or, yet

例:
句1) I like bananas.
句2) I like grapes.
結合) I like bananas and grapes.

句1) I ate breakfast.
句2) My brother did not eat breakfast.
結合) I ate breakfast but my brother did not.

註:
1)通常被濫用
2)通常顯示唔到幾多呢兩句既關係
例如and將兩個句子串連,但顯示唔到呢兩句有咩邏輯上既關係
3)如果寫作上出現太多呢類型既句子,應該要檢查下係咪可以用到complex sentences.
依排去左邊呀
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞