陪我溫IELTS

1001 回覆
321 Like 12 Dislike
準備三月中考IELTS 順便分享下心得
目標係listening, reading 9.0
Writing & speaking 8.0

今日研究下 傾下listening
之後會再每part慢慢討論
有問題 一齊討論下
Listening
今日講下最簡單既listening先
綜合咗好多網上既貼士同攻略
知己知彼 百戰百勝

首先了解咗考試形式先
30分鐘播碟 + 10分鐘抄答案落答題紙
有4個部份,總共40題
錄音只播一次

播每一個部份之前都會有講解一下個狀況,例如: 你將會聽到一個係語言學校既對話。 You are now going to listen to a conversation in a language school. Peter is registering for a course and talking to a lady at the student services counter.

之後會叫你睇題目,read question 1-6
有時,第1至5題係第1,2頁
而第6題係第三頁 要揭去第3頁
所以要留意清楚播呢段錄音要答幾多條

播錄音之前會有20-30秒俾你睇題目
呢個時候 有標題睇標題
大概係關於咩 會有咩人講野
之後睇問題 間低重點
再睇下有咩答案簡 全部睇哂
無答案簡就睇下要答咩 大概估下

常見題材 (Common topics)
第一部份
兩個人既日常對話
例如: 電話對談,租車,餐廳訂位,酒店預訂,報讀課程,約人見面,討論電視節目,旅行計劃,投訴

第二部份
一人獨白 (日常生活)
例如: 導遊介紹地方,介紹慈善機構/公司,廣告,節目/電台主持清談,餐廳介紹,講解規則

第三部份
三至四人對話 (學術性)
例如: 學術討論,討論功課,事業選擇

第四部分
一人獨白 (學術)
例如: 演講,講座

問題種類 (Question types)
1. Short answer question/ sentence completion/ summary completion
2. Form/ table/ note completion
3. Diagram/ map/ flow chart
4. Matching

注意事項
1. MC要幾多個答案
A)一個
B)幾個 (幾個1分)
C)幾個 (1個答案1分)

MC既答案就咁寫a/b/c/d就得
例如 a) summer
就咁寫a 就得 唔洗寫a)summer

2. 字數限制
No more than 3 words
咁就最多只可以寫三個字

No more than 2 words and/or a number
最多兩個字同一個號碼
例如: 60 black bags

3. 大楷 細楷
簡好用大楷,成份卷都要大楷
如果用細楷,小心人名同地方名。
例如: Mr. Brown/ Hong Kong

4. 數字
可以寫 five 或者 5
如果寫五百萬,可以寫 5 million

16/60
好多人都聽唔清楚係sixteen定sixty
其他 13/30, 14/40, 15/50, 17/70, 18/80,19/90都係

5. 唔可以用縮寫
例如 they are (x they're)

6. Spelling
有無串錯? 有無s?

7. 時間
同一個時間通常有兩個講法
例如: 1:50
One fifty
Ten to two = ten minutes to two o'clock

8. Grammar
如果係short answer/填充既,大概可以check下grammar有無錯

Subject verb agreement
例如: .... are playing.
咁個答案一定係眾數
如果個答案係The girl 咁一定有s 即係the girls

To infinitive / +ing
例如: I want to ... English.
通常to之後都係跟個base form
咁個答案係learn 唔會係learning

另外,Short answer/fill in the gap都大概可以9估下個答案既
例如: He would like to meet ...
A) 跟at
He would like to meet at ...
答案可能係
i) 時間: 5pm
ii) part of the day/week: noon/ weekend
iii) 地方: the station

B) 跟in
He would like to meet in ...
i) 時間: 2 hours/ 2minutes
ii) 月份: May
iii) 年: 2018
iv) 季節: summer

C) 跟on
He would like to meet on ...
i) 星期: Monday
ii) 日期: 1st May

D) 無
He would like to meet ...
i) now/ immediately
ii) 人名: Mary / (with) Mary

另外,例如個答案係hospital
如果係短答,個答案就咁hospital就得
但填充就要留意grammar
例如: The best place to meet is at the hospital.

陷阱
1. 五時花 六時變
明明講好咗7點係地鐵站見,之後會同你講不如七點半見啦
通常都會講哂所有選擇出黎,跟住到最後先話你知想點

最後既小貼士
1. IELTS listening無得懶 多聽
主要口音係英國口音
可以去聽多啲BBC news/ 英劇
其次可以聽下TED talk

其他口音係 澳洲/美國/加拿大/新西蘭/愛爾蘭同歐洲國家

2. 唔好留空任何一格 因為答錯唔會扣分

3. 答案係順住問題出現
2月18考 好迷惘
會操幾多卷?
留名
留名 得3
2月18考 好迷惘
會操幾多卷?

咁快
諗住writing先操下咋 其他無咩問題
你之前考過未?
聽日講下reading
研究完listening好攰
但listening其實係最易
英文高手 仲洗咩人教
就尼考無温過
aim 7.0 only
對writing無乜信心
可以點臨急抱佛腳?
2月18考 好迷惘
會操幾多卷?

咁快
你之前考過未?

未考過 而家都係集中溫Writing同Speaking
其他兩份卷應該都ok
分析多d卷啦
英文高手 仲洗咩人教

我都好驚writing唔夠分
強帖留名
就尼考無温過
aim 7.0 only
對writing無乜信心
可以點臨急抱佛腳?

你幾時考呀? 我未有咁快講writing
睇多啲sample answers
大概知道要寫d咩會高分
自己再試下寫 再對比下差啲咩
我上次剩係睇咗samples 無練過 有啲低分
所以最重要 真係要寫!!
有冇咁勁
我都係listening同reading 8.5 and 8 respectively
2月18考 好迷惘
會操幾多卷?

咁快
你之前考過未?

未考過 而家都係集中溫Writing同Speaking
其他兩份卷應該都ok
分析多d卷啦

其實正路 speaking同writing都係productive skills
一定係講多 寫多先會進步
好呀 之後會分析下
之前考過但已經過左期,都想係今年內考番
強帖留名

thanks
考過一次7.5 aim8留名
有冇咁勁
我都係listening同reading 8.5 and 8 respectively

無呀 我個目標黎架咋
希望做到啦
Listening朝早考 好易會突然發夢
試過因爲咁miss咗個答案
今次要早啲瞓
之前考過但已經過左期,都想係今年內考番

諗住幾時考?
而家好貴
考過一次7.5 aim8留名

加油
支持
要小心writing 有特定format 唔跟住就會得返5.5
利申writing5.5
支持

一齊考
要小心writing 有特定format 唔跟住就會得返5.5
利申writing5.5

有個大概要寫啲咩
不過 跟guideline寫就無問題 之後講下
利申好擔心writing會低分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞