陪我溫IELTS

1001 回覆
321 Like 12 Dislike
裸跑
Listening :9.0
Reading: 8.5
Writing: 6.0
Speaking: 5.5

點搞
same 澳洲撚,需要4條7

技術移民?

咩職業

除咗4條7外,可以用工作經驗搭夠喎

嗰行注冊要求嚟,唔再講啦
巴打係邊個state?

將會去NSW, 而家係香港儲多年零 工作經驗 同 考ielts先夠分

加油啦你
有冇speaking 7心得?
留名
想問下academic writing part 1 描述data 洗唔洗分開逐個描述?定就咁summarise data 就得?
睇坊間啲ielts話要分開描述,但有啲就話唔洗
求指教
讀U果時考overall 7, 點知grad左幾年後早排考返結果得返6.5
Writing完全無晒手感 organize唔到
想問下巴絲點樣improve writing?
同埋邊個網有最新pp可以download 來練下?
留名學野
留名
樓主是咪畀上面個痴線佬嚇走左啦

Sorry 呻少少 希望之後唔洗再呻
我開呢個po 其實純粹想分享下溫書既成果
唔係想刷存在感或者要show off自己英文
無意引起無謂既鬧戰

過去十年大部分時間係外國生活
其實都仲有好野唔識 要學習既野仲有好多
係學習路上都不斷有唔同既人幫手
所以而家有少少時間想試幫下其他人
係網上面用文字教 其實都唔容易

每個人要考ielts既原因唔同
原本諗住考黎做技術移民 而家計劃趕不上變化
我個目標9up下 總之至少要8877
咁無理由明知滿分係100分 target 拎90分架嘛
希望大家一齊努力 拎到自己想要既成績

原本諗住可以一日一篇 但唔想為求其po出黎就算
因為我都係上網睇下 (至少十頁google search)
用好多時間 抄完重點 整理完 再翻譯返中文
(打中文好慢 又用咗好多時間)
所以有時可能譯得有啲怪
如果有唔明 可以問下 等我解釋返
咁我覺得有用既 你可能覺得無用
每個人學習方法唔同 所以我個套未必一定啱你
希望無誤人子弟啦

原本諗住呻少少 點知打多咗
Sorry for 1999
多謝你地留名同正皮
Reading

時間: 60mins
問題: 40條
文章來源: 書籍、刊物、雜誌同報紙
因為文章無特定讀者,所以術語一定會有簡單淺白既解釋。

呢個分兩個部分講
1. General strategy
2. Question types and examples

今日講part 1 先

基本要注意既事項 (其實同listening有啲似)
•睇題目
•字數限制 (No more than 3 words and/or a number from the passage, one word only, no more than 2 words)
•唔會出縮寫(例如: they've)
•連字計一個字 (例如: ice-cream)
•串字
•文法 (眾數, subject verb agreement,etc)
•無扣分 (唔好留空)
•答案通常搬字過紙 (may use your own word)

咁reading其實要考你既係...
•識唔識搵主旨、重點同細節
•明唔明邏輯論述
•睇唔睇到作者既意見、態度同目的

最常用到既閱讀技巧有
a) Skimming略讀
b) Scanning細看

a) Skimming 略讀
呢個係好快咁睇篇文去了解篇文既主題/概念
重點係 快!
有幾種方法
1. 好快咁睇哂成篇文 唔係慢慢讀 唔洗好仔細咁讀
2. 睇第一段同最後一段
3. 睇每一段既第一句同最後一句
4. 睇標題、副標題同圖解

練習方法 (特別係slow readers)
練習! 練習! 練習!
睇咗好多建議都係叫練習 讀多啲 無捷徑
開始既時候可以隨便簡任何既英文文章讀
重點係你要對篇文講既野興趣 去培養閱讀既習慣
接近考試既日子就開始睇英文雜誌、報紙、刊物同書 (基上係考試文章既類型)
睇下past paper 熟習考試題目同問題
(臨急抱佛腳既朋友就係咁煲past paper啦)
睇文每日30分鐘就夠 持之以恆
你就會開始讀得快!

b) Scanning 細看
呢個係搵指定既資料 (specific information)
原理就好似你查字典咁
例如要查persistence
你大概知佢係邊 唔會花時間由A開始睇

做法係睇完題目 知道去搵咩keywords/ideas
例如: how much is an apple?
咁你大概都知要搵數字同埋有可能有貨幣符號

注意: 問題既keyword 同 文章既keyword通常會係同義詞 唔會用同一個字
例如: misconception => mistaken views
International standards => worldwide regulations

貼士:
1. 當你略讀既時候,可以間低指定資訊
例如: 人名、地方名同機構
當你之後要搵 就可以快啲搵到

2. 唔好因爲副標題個keyword同問題既keyword一樣而被誤導。要知道個段既意思,咁可以用skimming略讀第三點。睇個段既第一句同最後一句,因為普遍都會係好似咁 ...

Let's start with the main point of this paragraph. Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla so my main point again.

中文版:
我好鍾意屌人老母。啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦。
所以我屌你老母!

大概我自己既做法係
1. 睇問題
2. 略讀成篇文、 間低重點、圈數字
3. 再睇問題
4. 搵答案

聽日打得哂就講問題種類同例子
Happy revision!
想問下academic writing part 1 描述data 洗唔洗分開逐個描述?定就咁summarise data 就得?
求指教

而家簡單答下
我睇過既建議係唔洗逐個描述
其實好on9 如果要每一細項都好仔細講
提議係:Trend係咩 最多 最少 同extreme case

返黎啦

返黎啦

Support
留名
應該下個月都報考
樓主加油

我18號考瘋狂做緊
樓主真係感激萬分
小弟係個19asso仔
見gpa ok 就自我感覺良好
到而家要報non jupas先醒起自己dse得2
連minimum requirement 都唔夠
局住報ielts
先再醒起自己係英文文盲...
家下應該會報下個月的試
所以真係好多謝樓主出po分享心得
有冇計可以一個月操到上6.5?
點解你地個個英文咁好....

唉明明想要搞好英文...但結果得個想字如今已與dse事隔3年都仲係癈柴...明明當年仲發誓神劈願話要學好英文...

家下個人好慌所以9up左咁多
離題甚遠 sorry..

返黎啦

Support

多謝你 同埋你上一個留言
留名
應該下個月都報考

一齊三月中考
樓主加油
我18號考瘋狂做緊

你都加油
樓主真係感激萬分
小弟係個19asso仔
見gpa ok 就自我感覺良好
到而家要報non jupas先醒起自己dse得2
連minimum requirement 都唔夠
局住報ielts
先再醒起自己係英文文盲...
家下應該會報下個月的試
所以真係好多謝樓主出po分享心得
有冇計可以一個月操到上6.5?
點解你地個個英文咁好....

唉明明想要搞好英文...但結果得個想字如今已與dse事隔3年都仲係癈柴...明明當年仲發誓神劈願話要學好英文...

家下個人好慌所以9up左咁多
離題甚遠 sorry..

唔係想打沉你
今日睇過有篇野係話 無可能一個月內特飛猛進
不過 我覺得無野係無可能
如果你每日都花啲時間同心機 一定有可能!
每日搵篇文讀下 聽下TED talk
講同寫 暫時未諗到
不過做住先 練習多啲 做下past paper
You can do it
求指教

而家簡單答下
我睇過既建議係唔洗逐個描述
其實好on9 如果要每一細項都好仔細講
提議係:Trend係咩 最多 最少 同extreme case

感謝樓主
可唔可以講下
Writing part2
議論題&討論題
個寫作框架應該要點
11號就考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞