陪我溫IELTS

1001 回覆
321 Like 12 Dislike
想請問speaking 可以點温?

我四年前考過
8.5 ,7 ,6.5, 6 overall7

嚟緊4月8號要考多次
太耐冇操好擔心
澳洲撚,上個月考咗兩次,L8.5 R8.5 W6.5 S7.5
目標aim全7, 灰到爆

我四年前考過

嚟緊4月8號要考多次
太耐冇操好擔心

Down 個APP 叫雅思哥

入面有蝗錄下音咁....又會有model answer / 題目
命中率都幾高

我四年前考過

嚟緊4月8號要考多次
太耐冇操好擔心

入面有蝗錄下音咁....又會有model answer / 題目
命中率都幾高

Speaking 好擔心

我四年前考過

嚟緊4月8號要考多次
太耐冇操好擔心

命中率都幾高

Speaking 好擔心

speaking盡量lead住個examiner
或者引導佢問你prep咗想講既嘢

首先
一分鐘內介紹自己 臨尾加一啲日常既嘢

例如
i like reading books in my spare time - 你睇過一本好睇既書
i like travelling around the world - 你去過最鍾意既一個地方
i like xxx in my spare time - 興趣
i would like to be a 7head in the future - 志願
+
一個影響倒你既人 (真係出名個個都識先好講;亦唔好講講下講政治嘢)

諗下點樣介紹同有咩可以講仔細啲

例如佢問你讀書番學有咩趣事 有咩活動參加過
你可以話 nothing really special, BUT 講番上面個堆嘢
i recently read a book about xxxxx,
i just went to xxxx, a really nice place
i do like xxxx
+
maybe i can share something about that
8月再戰ielts
想請問樓主

如果唔急住考 ielts,甚至唔考都得

又想操好英文寫作能力

最重要想提升個份sense同埋文章結構,

有無咩建議
Writing 練極都係6-6.5
想請問樓主

又想操好英文寫作能力

有無咩建議

見你都大學畢業
睇多啲書/文章先 增加詞彙庫既詞彙
睇你自己對咩有興趣
我自己鍾意心理學 會睇啲心理學既書
同埋一開始簡啲易啲既睇
一開始就睇啲好難 下下要查字典會好快無動力
睇多啲唔同style既會更好 學到點用字
Informal既 可以去外國forum e.g. reddit

Grammar對寫作好重要
傳統學grammar方法 通常都係操exercises
自學用呢個方法最穩陣
會知個正確答案 同埋要睇返 要明點解錯
買本exercise 好過上網搵
我個friend就係咁學 仲po埋上Facebook
但連個問題都錯grammar

最後就緊係寫多啲
以前會寫日記

暫時諗到呢啲
想請問樓主

又想操好英文寫作能力

有無咩建議

見你都大學畢業
睇你自己對咩有興趣
同埋一開始簡啲易啲既睇
Informal既 可以去外國forum e.g. reddit

自學用呢個方法最穩陣

最後就緊係寫多啲
以前會寫日記

暫時諗到呢啲

唔該巴打
四月尾考路過 目標全7
Form5考ielts大家點睇
我派左成績啦overall拎6
不過我去外國讀書拎6就夠
前一晚先跟住呢個po啲野做
2年前考我5今年有6已經滿足
我知我冇出色
今年一月第一次裸考得5

reading 5 . writing 5 . listening 5. speaking 5.5

之後温足一個月 3.18考多次

r 7 . w 5 . lis 5.5 . s 5 overall得5.5

但我感覺拎5個兩份卷表現都比上一次好
樓主覺得我appeal機會大唔大?
email問過ielts個邊話有一份升0.5就上捨入做6分
覺得再考reading就冇7咁好彩
考咗2次UKVI 都係得L8 R8 W6 S7 O7.5
Writing part one已經背唒sentence patterns,但係part two每次一見到題目就呆唒完全唔識入手 有咩方法練好啲
想請問樓主

又想操好英文寫作能力

有無咩建議

見你都大學畢業
睇你自己對咩有興趣
同埋一開始簡啲易啲既睇

自學用呢個方法最穩陣

最後就緊係寫多啲
以前會寫日記

暫時諗到呢啲

唔該巴打

唔該巴打
四月尾考路過 目標全7

五月頭考路過 目標起碼7.5
四月尾考路過 目標全7

overall 7.5 唔難
全7 難好撚多

個frd話好易
有時覺得佢fake我。。。因為佢本身就係人肉字典
就考啦
四月尾考路過 目標全7

overall 7.5 唔難
全7 難好撚多

全7好難呀
留名,因想個報degree 讀要考IELTS
我想問下idp同普通IELTS個分別係咩 有冇話邊個難啲
有冇巴絲報左ielts prize Asia?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞