Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
其實RP夠用 真係介意就R囉
認同 高反差有時iphone 開hdr仲靚過大機 唔知點解自然d 同唔會好似大機咁好慢連拍三張
都係等R 二代.CANON 依係要擠牙膏
m50 用支50mm 覺得太近
買個d speed booster 減焦環好唔好
利申 新手白痴
首先 你用來做乜先? 如果室內拍片,用枝kit lens擰去35mm睇下就唔就到你拍攝環境就知
如果只係一般生活旅行影相無特別要求,其實用返kit lens / 買枝EF-M 22mm f2最實際

speed booster減左都係35mm, 係會wide左, 但係唔會話完全改變左佢既用法,佢都係一枝人像鏡, 你預左影相同主體最少要有3,4m距離。(另外都可以當係一枝"電影鏡"用)

我係另一個post講過呢個問題
-----------
新手買機買鏡發問區(6) #753
https://lih.kg/gpxkfiX

延伸閱讀: 睇下人地點用一枝50mm+入門Canon DSLR拍出 "電影感"
https://www.youtube.com/watch?v=g2qHJCxyMho
https://www.youtube.com/watch?v=uGsyNQBHck8
想出EOS 77D
+EF 50mm f1. 8
+EF-S 55-250mm stm
主要遠景加夜景 仲有隻貓
廣角鏡都想買 不過budget有限
諗住去四寶碌卡出機
想問下巴打用原裝電定代用電
我有個55-250 is ii and tt685 and x1c,有冇興趣
其實而家既單反無反質素已經好好,只要對焦ok,基本部部機影咩都得,只有方便同就手既問題
有時間玩相機,可以了解一下nd鏡/搖黑卡/ps合相⋯⋯

N年前既5d同6d
暫時唔考慮二手住 sor巴打

上網睇多兩睇 宜家想直接買80d

放假踩單車影相 有冇咩平靚正既袋岩
我前幾日先放左80d唔考慮eosm?
本身買黎學影相 唔想成日升級換機
諗係直接買80d全面少少
定係買 50.4?請問呢支鏡頭嘅質素
下面個張咩鏡
2支都用過
1.8 因為新啲 整體係sharp啲 但1.4 淺景深靚啲
上面果張HDR?定就咁推暗位
16-35mm
影左太耐,5d1果時影落,印象中係搖黑咭加少推光
sorry, 手殘click錯負皮
師兄好野
真係,N年前D人已經係咁影,用ISO 1600就好勁noise既機一樣係咁影,其實影相來講今時今日部部都好先進
多謝師兄解答,如果玩街拍,已有32mm1.4,入唔入50.8好?
你覺得支鏡夠唔夠遠?你攝影習慣?

唔夠就可以 你M系 我推介22mm f/2
我都有枝s 18 35 1.8 平時就算夠光影嘅話啲對焦點會好似成日偏埋一邊 成日中間都好似對焦唔到咁 其實係咪要拎去calibrate下 利申用緊200d
之前已有22mm f/2賣左,有時32mm唔夠遠
買喇 50.8 係等效80
心大心細
s1835定1635LII好
驚sigma買完好易走焦
1835好重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞