Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
長知識了
不過都應該換入s1835,唔想成日換鏡同50太近
希望入手後冇後悔
本身有T116 二代影景,冇得彈
但影人影街景好似要支1835去應付
唔知有冇諗錯
18-35 超重 有冇考慮24/2.8 餅鏡
理論上冇錯 1.8光圈 可以淺啲景深又得 又有28mm Iphone 視角去到 50標準

但真係好重
因為想玩埋淺景深
F2.8未必滿足到我
試完50.4影人街拍係更加返唔到轉頭
1835又有少少靈活性
但都知支鏡係幾重
真係好難取捨
用緊枝二手Sigma 1835, 對焦完全唔準,無論用VF定LV
試左DSLR同M50都係咁
淘緊個調焦器, 睇下有無幫助...
枝鏡如果本身走,你用調焦器都完全無用,一變焦又到第二個數值走
試過85. 2 未
咁大獲
我都試左先...
再唔得就當手動鏡用 (其實我已經係手動用)
屌,死馬拍canon 一向仆街

我之前用canon 機都係調唔返

不過canon 可調wide 同tele 兩個值已經好好。。
R 更新左firmware,

邊度開靜音快門? 搵暈成個setting唔見既
搵到了
M50 唔應該會走wo, 舊既dslr 行番phase detect 果套可能唔準,但行contrast 既都已經唔會走

m50 會走似支鏡有focus shift 問題,收光圈果下對焦點會改變
琴晚再試S 18-35,用DSLR中心點對焦都尚算準,其他幾點就唔太準
同埋要用servo對焦,因為發覺f1.8個焦平面太淺,個人搖一搖就out foc (影近野)

配M50反而係會走,似乎永遠都foc後左,今晚試下upgrade firmware,上手應該無up過
本身收工想入RF 35mm, 做咩突然咁多地方今日賣晒
200d有新機
落腳架加用對焦尺去check,合焦後放大十倍睇下有冇走先

無反係行contrast 對焦,理論上係唔會走,因為係對到個畫面sharp 先停

單反靠phase detect 就有準繩度限制
回報番,用個sigma USB dock升級左firmware做2.02
枝18-35對焦即刻準番

p.s.
之前就係用點對焦,punch in之後發覺個focus永速係個點後面
Canon無反行DPAF, 4K拍攝先係用contrast,唔係對到sharp先停架,所以唔知咩原理,可能枝鏡同部機構通上出錯左
機或鏡再更新可能又走過或者無得Af

我之前枝死馬85.4更新左機身firmware, 鏡就無左af
無反梗係會走焦啦
你岩,好似係要夾機
暫時用呢部無反就夾,岩岩試落DSLR變左前左少少
將來換第二部可能又要微調, 暫時用到就算...
冒昧問一下如果影日出/日落/景 eos rp 效果好嗎、thanks
唔好 影呢d 講dr 同pixel
rp low iso dr 低過apsc 同得24mp 唔高
坦白講,magic hour用咩機都靚 技術係好重要
好多時要後製, 考慮將前景推高定係做剪影效果,個天會唔會爆哂要修復細節
咁dynamic range (RAW) 就重要喇
EOS RP的DR就係經常比人插,雖然都係有一定空間,可能你已經夠用。但係數字上EOS R會好d, 甚至係6DII都好過RP少少

Smartphone既HDR直出, 好多時仲靚過大機...
附上小弟iphone 7劣作
有pomo跟機買平啲

旺角肥花番左貨 見到有人買
咁巴打有無推薦
預算5-10k都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞