Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
6D MarkII VS RF
點揀好????
呢一刻當然RF 投資落新系統 Canon 依加發力力追
Rf 果支35mm係好野來,畫質拍得住L鏡,又平,良心系列來好似話遲下出Rf 28mm, 50mm既f1.8, 應該都有d料到,等到就等啦
鏡頭果個環真心好用,用來較iso,又快又方便
靚同平之外 仲要得300g 有marco 有防震 大光圈
如果唔係有支 35.4 art 都想入手
新手而家用緊77D咗包支18-135mm,如果想拍片既應該買邊支鏡好啲udget大概4,5000左右
影人多50好過35?
拍片既時候光圈會變有啲麻煩 但你用落18-135 有冇預到咩問題?
50 淺啲景深 但建議35 玩住先 Wide啲
用35 構圖可以多啲變化 但埋呢支鏡頭係RF系統好值得玩 上面都有位師兄提到

兩支焦距本身冇衝突 但2揀1 會係35果支 起碼用途多啲 影人都靚
APSC 上FF 揀左RP買 係咪勇者中伏
50.8 咁平咪二手入二手出試下 兩枝入哂
好 就試下35先
btw之前用過部700d 點解成個機個質素可以咁差 當年仲要成4千幾買返黎
呢部機俾左好大陰影俾我
可能支鏡唔係for拍片 拍完野之後睇返會覺得條片好生硬 冇其他自動變焦既鏡頭咁Smooth
生硬係指sharpness唔夠定點?

想smooth 啲 可以拍60fps 同埋慢快門

慢啲快門每格movement 都會順啲
鏡頭都影響好大
支50.8先幾百蚊 買哂2支都唔怕啦
幾百蚊咁抵
RP = 無反6D2
買左就唔好諗
有幾差呀? 我都仲用緊600D
一定要搭靚鏡呀, 最簡單50mm f1.8
日頭收到2.8以上,sharp到介手呀
怕手震震,信唔過部機個Av mode,就快門先決(Tv) 1/160以上
或者M mode + Auto ISO
但當然有極限,ISO 3200以上基本上唔用得
買左就算
用得返16-35

諗緊買唔買埋RF 35
對焦慢同埋唔中 同埋我有用部機拍片
睇返啲片 衰過我用ip5拍
當然部機有個好處 就係配50.8. 影岀黎唔錯既
你用Live view既話,AF quick會快d (新機就唔使,有DPAF快到傻)
其實相機影相高難度過手機架,要技術亦要識執相,手機自動執相
新既Canon無反機好用好多,方便度都近似手機
但有時我都手機相機交替用, 手機影高光反差HDR好出色

拍片的確係唔掂呀,80D/200D打後既機先用得落
想好少少就用Flat少少既picture style
但係呢d舊機無IS, 對焦慢,一般人拍d片會地震鬆郁蒙,今日既標準來講拎部手機拍好過呀
(其實呢d舊機一定要用腳架/穩定器, 外國就有d film school學生用呢d入門單反拍戲,係可以拍得好好既)
你用Live view既話,AF quick會快d (新機就唔使,有DPAF快到傻)
其實相機影相高難度過手機架,要技術亦要識執相,手機自動執相
新既Canon無反機好用好多,方便度都近似手機
但有時我都手機相機交替用, 手機影高光反差HDR好出色

拍片的確係唔掂呀,80D/200D打後既機先用得落
想好少少就用Flat少少既picture style
但係呢d舊機無IS, 對焦慢,一般人拍d片會地震鬆郁蒙,今日既標準來講拎部手機拍好過呀
(其實呢d舊機一定要用腳架/穩定器, 外國就有d film school學生用呢d入門單反拍戲,係可以拍得好好既)
想買副廠電 係咪price.com 求其睇一間都得
百幾蚊唔洗要求咁高?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞