Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
頂級apac同入門ff唔駛揀啦下話
想知而家入部rp抵唔抵玩
見而家跌到9000都唔洗
利申 本身用緊200D
真係好吸引。本身用緊富士,想upgrade入X-T3,依家都要hold住睇定D先。
頂級apsc同入門ff唔駛揀啦下話
支16-35 f/2.8L ii 有冇巴打知 係咪都有機身既鏡頭變形校正
5D4 官網特價 推到街貨都平晒
$9000唔駛?
邊度?

Price.com
巴打們有冇用IPAD嘅DPPE執過相
過相比較麻煩之外
執相每一個步驟都LOAD3-5秒
我用IPAD air 2018
有冇人用IPAD Pro 試過會唔會快啲
我問完之後先醒起price.com
百記呢d大鋪減到去9600 9700送多粒電
細鋪焗減啦
騰龍正式出 EF Mount 35mm f/1.4

http://www.tamron.com.hk/f045.html
太遲啦....

平既有死馬 5000蚊到
貴既原廠 10000蚊到 無敵
又要原廠 又要平有2手 35L
要防震有 35F2 IS
唔走焦又同sigma art差唔多價嘅話可以考慮
但係成8百幾g
咁不了
玩35 就係想輕 同方便 做到咁重
想街拍都難
新手想入坑
睇中200d mark 2 同 rp
主要隨心影相,去旅行輕便啲
有時拍下片,見兩部都可以4k所以先有興趣
應該揀邊部好?

求指教
佢自家仲有支 35/1.8 VC
不過佢聲稱落重料 光學質素最好既一支

睇佢啲coating 同 鏡片 應該真係唔錯 佢定位應該係追求畫質果堆 騰龍鏡不嬲唔差

最後都要睇定價 如果太高應該真係冇人揀
2部budget 可以爭好遠

後者FF鏡 較貴+重 (雖然機身輕)

前者係輕啲 新手幾岩買黎用下 想再輕啲可以揀m50

拍片Canon 就真係唔夠其他brand黎 4K 有crop 但岩新手用 操控相對比較容易
如果6000 左右都有可能有人埋單 但7000-9000 就難講

當8000 蚊 我sigma 又輕 質素可能差唔多先5000 蚊到

自己1.8 果枝都唔貴
真係玩死自己
哩枝拎黎打 35mm is f2 果枝
但一收到f2.8 原廠已經完勝
有人會買嫁咩
同意 應該一開 6000-7000左右 先會有人買
有無人用過 sport 果枝70200 同小白二比 ?邊枝好
我會揀前者 輕細同埋唔洗用轉接環
cls RP $8300 6D2 $8680
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞