Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
18-135kit咋
可能係唔夠光
咁ff係呢d情況下會捉得好d?
可能唔係唔中焦
Kit lens光圈3.5, 可能zoom少少35mm都已經去到f4, 5
你需要用大光圈少少既鏡, e.g. 24 f2.8, 50 f1.8 (用f2.8), 35 f2 etc
老實講,練下技術先
街拍用M mode 最少1/200, 光圈2.8或更大, ISO可以自動
因為你隻手郁緊,你影既野可能郁緊,但係相機Av mode有時只會識得用安全快門1/60,根本就唔夠快

FF機會有幫助,但唔係萬能
當你用77D影到相,但想要更好既ISO表現 / 用唔到你想要既FF鏡,咁你就係時候上FF
少少評論
業餘玩家黎講,rp加35.8其實做去旅行隨身拍攝真係好夠,35影景又得,影人又得,1.8大光圈又夠sharp
最緊要係輕,輕先有心情拎黎用
萬幾蚊又唔使真係好錫住咁用
影人開盡1.8散景表現如何?成日覺得35打直影半身會拉長左個人,影全身好似又唔係好Blur咁

人我就唔擺上黎

半身我好少打直,打橫效果好好

打直全身都有,唔係好blur,但絕對夠用
其實日常用街拍之類用m mode係最好, 你會了解部機多d, av mode, tv mode就特別場合影運動咁就岩用
部相機放左係條女到一個禮拜
枝sigma 18-35 發撚左霉
鏡面個啲自己抹左 但入面都有
拎上cs抹定醫返都哂藥費
有冇巴打試過
抹完再cal 過
最驚抹唔淨又生過
呢枝都發毛
我以為呢枝野內變焦,應該都幾密封...
睇來我都要小心d
想知而家入部rp抵唔抵玩
見而家跌到9000都唔洗
利申 本身用緊200D
點都好過200D先
咁快跌破9000
各位,新手想入坑,睇中左部77d 跟18-135kit

大家覺得洗唔洗跟支短鏡?另外我下年諗住去影北極光,有冇需要買多支鏡用?

感謝
影北極光80D會好啲 有防滴防塵

影北極光最好Wide啲+大光圈

EF-S 有支Samsung 10mm f/2.8 手動 因為比較少鏡

但如果唔考慮80D 咁不如買M50仲好 輕啲 反正都冇WR

M50 有18-150 又可以加支Laowa 9mm f/2.8 影極光
一個禮拜就發毛..
Samyang 10mm f/2.8

Auto Correct 左 Samsung
求救 EF 16-35 filter 通常幾錢? 驚比人水 唔知價
同埋邊到有得買?係咪都係星際 thanks
真係好吸引。本身用緊富士,想upgrade入X-T3,依家都要hold住睇定D先。
用左sx50hs好多年,而家都仲用緊
想問下依家買小白II 定小白III抵D?
小白III好似淨係多咗個ASC塗層
個防震仲係得3.5級...
小白2停產左 應該都難搵
定巴打諗住買二手
小白II 二手,見到大約$9000內
小白III 一手萬三左右。
唔知值唔值得買小白III 。
差好小

搵食就小白3 唔係就小白2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞