Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
各位ching 如果比你地揀 應該買EOS R定5D4好
利申 手頭全部都係EF鏡
我都係全部ef鏡 最後揀咗R
Eos R就投資未來
5d4就方便自己 其實好睇自己需要
問下自己介唔介意用接環 evf
又想唔想部機輕啲
一般影相好不智, 買枝恆定f2.8就夠
問下自己係咪有需要個 1 1/3級光圈 (e.g. 室內,細環境拍野)

p.s. 好多時 22 f/2餅已經夠殺哂
對焦上好似真係R快少少
但插番mount落去又好似冇乜分別
So far 5D4好用d定係R
重量我唔太介意
你想showroom試下個touch bar啦
好多人都屌但我覺得其實還好
始終兩部機spec好似 我覺得最重要係睇你慣唔慣用無反同埋條bar反芒個啲
明白了,
好 唔該ching
touch bar反而冇試到
本身係打算買5D4
R 幾時會又有新更新???

幾時先出RF 100MM MACRO
RF 35MM 正好多

以前用過支EFS 35mm macro 完全唔利
我無eos r講撚咩
5d4同R最大掙扎係支kit,個個都話rf sharp爆但偏偏好想玩單反
好難揀
大家部EOS R 個touch bar set左咩function?
Hello巴打們
之前部fujifilm俾人偷咗 想買部新相機 但朋友都叫我唔好買翻Fuji 買部canon 但睇咗好多文都無心水
通常影人多 想要景深 但筆直得7000到8000
有無推介 唔該哂
白平衡,幾順手
如果eos 50配35mm 1.8鏡
各位巴打點睇
R啦 我等R pro出都會賣5D4
想要景深 FF機會好啲 但你budget唔夠

只可以買部6D1

唔介意可以二手可以買部二手6D2 配支 50 f/1.8 stm玩住先

真係爆budget 就買 m50 加支22/2 同 32/1.4
如果想要景深係指淺景深既話
巴打32mm定35mm 1.8好 我係荷蘭買差100
32mm 1.4係EF-M原生鏡,細枝好多
如果用M50就當然係32 f1.4

35mm f1.8係RF鏡wor朋友,要買EOS R成者EOS RP先用得
另一枝窮人必買50mm f1.8 STM係EF鏡,加adpater都可以用,但係一定會大枝過32mm
如果預算多啲
RP/6D 加 EF 50 1.8 1萬蚊
應該係最好景深又平
想平可以睇下二手 RP咁新 中伏機會小啲
6D就唔好二手
正解
M50 可以考慮22mm+32mm兩枝
22mm平 32mm正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞