Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
Rp個價仲有冇得跌
咁FV Mode都好方便,我多用Auto iso,快門通常都係1/100,所以淨係轉下光圈/iso
EOS R插燈用Auto Iso終於唔係hold左最高係400,用燈配Auto Iso都算準
咁我依家有加多少少budget ,沒有鏡頭包袱。

我心目中的選擇有2 個:

1. Canon 5D Mark IV + 24-70 f2.8II L
2. Canon EOS R + RF 24-105 f4L

請問大家會點揀?
長遠嚟講 又唔係好著重拍片 R
嗯,我唔多拍片......
咁就R唔洗諗 5dmark4同一粒sensor rf鏡又sharp過ef
可惜要年底先有RF 24-70 f2.8,依家d 二手EF 鏡平左好多
用住 Adaptor先 之後再放
同埋我想問EOS R function bar 會否好難用?

我係showroom 試過唔係咁得心應手。
仲要輕啲

Btw評測 EOS R ISO好過5D4少少
唔覺難用bor 不過人人習慣唔同
係,有d 話幾好用幾就手,有d 就話反人類設計。
個人認為完全係多舊魚
試咗幾日之後就disable咗
比多粒dial, thumb stick/好似griii adj咁嘅制重好
6D mark ii
M50
想問下 M50 1545 kit 係咪唔夠sharp?
Kit set相對冇咁sharp 但收光圈去影景會幫助好多

其實其他廠既kit都比起佢地其他正常鏡都係冇咁Sharp

但新手可以用住先 平平地學住先
流出支 RF 24-240 899美金 可能 香港唔洗7000
我想知支RF 70-200 f/2.8幾錢幾重多D
Rumor收到風 大三元 7月尾 唔知趕唔趕到

我等緊支15-35
想知RF 1635 2.8多啲
發佈定賣街先,不過暫時淨係想佢快D出返部Pro既R,可以比我換走埋部1DX
發佈 出貨應該一個月到
想問點解相機d相send到去手機個色會唔同左?係手機度睇d相明顯黃左
用緊canon M系列
用I phone睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞