Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
單反同無反 分別大唔大呢?
apsc計
唔拍片既話係咪差唔多
m50屬於中高階,200d只係入門。
iso表現,4k,digic8,連拍都比200d好,除非執著觀景器或續航力,否則都會揀m50,插支22mm + 18-150就爽丫丫
竟然喺呢度見到你
主要係Size, 鏡, 電子/光學觀景器 既分別
畫質係無影響

諗下自己需要,會用咩鏡,一部點樣size既機會令你想影相

單反就唔使講,最入門到最專業既鏡都插得
學影相就最好,遲d升級都keep住d鏡繼續用

EF-M得好少鏡, 但其實都幾齊,如果夠你用係絕對ok, 因為好多人都唔多過三枝鏡 (22mm日常用, 32mm人像, 11-22mm vlogging, 18-150mm一鏡走天涯, 15-45mm kit方便泛用)
加adapter唔係唔得,不過長好多,手感其實唔好

一般日常會用,唔知有無興趣學影相既話,其實無反M機最岩
細細部拎出街無負擔, 最緊要係拎出來影相
我知咁樣好伸手, 但係都想問下有冇方法入手到最平又有保養 m50 + 18-150mm唔該咁多位大佬
毒氣室好似有,巴打得閒去睇下
知唔知直角觀景器有咩用?
我見上網做緊 $1280,差唔多75折
Thx 巴打
即係影微距用環閃先有用
係手持影d好低既野時候用呀
無可能個人都趴係到睇view finder
而家d單反 有反mon,就已經唔使用呢個啦
m50真係對焦慢?
唔係好覺,我用22mm f2
唔會wo,好爽
有dual pixel 已經屌打晒其他同位機 呢個價位應該冇邊部可以快過佢
帶翻頭盔 係同價位 3000零蚊

其實dual pixel autofocus 呢個系統 係Canon既看家賣點之一 係高階機下放落黎 所以正常用一定夠 唔洗擔心

雖然其他廠既Apsc機已經快得過dual pixel 但用3000零蚊既機來說 諗唔到邊部會快過佢
https://youtu.be/hugo4x0z8IY

參考下 具體速度
復活節快閃購物週 點睇
M50 同 m100 果set幾抵 其他唔係特別平
邊到有得睇呀
Canon store 網
m50 1122 成7k 唔係貴過街買咩
6k8

官價不嬲貴啲 但m50+1122 加粒電同記憶卡 街價都過6k

有啲人唔太中意去細舖買 咁今次都算係個機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞