Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
想買RF支35,又考慮緊好唔好買埋支50.8 STM,兩支好似都有少少接近
睇你用開35 定50

但我個人真係好鐘意24...
佢RF 又死都唔出24MM出黎....
冇用開架,35就一機一鏡輕便,又大光圈又IS又微距,但35就算開到1.8影人散景好似都唔算好blur,所以先諗下好唔好加返支50.8,咁又唔會重幾多但影人散景又靚少少
室內定外先

blur 唔blur 好個人.....

比我揀我自己用開85Art 同 24L II

50半身 / 影下野食都OK既.....
35就街拍 / 去旅行用多

雖然比我都係會揀24
最近諗緊入唔入枝28ART 好

想搵枝24 同35中間既用但CANON 又未有好既
出去問過肥花做緊8250. 定等佢趺到7000先買
支35基本上都可以影哂人景野食
50影人應該就室外多既,85art咁大支,用R就係想輕便D
龍仔85 F1.8 VC 果枝 / 原廠有枝
我都好中意28呢個焦段 Art呢支仲要f/1.4
之前入過 膠能知28 1.8 光圈
用左幾次就放返出去
果支以前年代野黎 好似超過30年
85比我我會揀85.4L IS而家考慮係平同輕便
有無人有入老娃支百微?
無防震.... 2:1 真係有需要?
我用開 百微無投訴
Canon 100L?
對 你二手入 玩下先 唔岩咪二手放返出去

老蛙枝鏡好難放返出靚價如果你唔岩玩
呢套野邊到有得買
btw eos r 用mon/evf睇翻啲相係咪冇得set auto rotate
睇翻Canon post (10) #931 睇下幫唔幫到你
本身用緊77d差唔多一年
最近影街拍成日覺得捉唔到焦好煩
轉eos r會唔會易d追焦?
你用OVF 定 Liveview??? 追唔到係張相唔sharp 定直情唔中焦?
有冇用AI Servo?
有啊
ovf

應該係直情唔中焦
其實77D + Dual Pixel / OVF 去追 應該好追得下

不過鏡頭同光圈都有影響 EOS R的確會快啲

用新啲處理器
用咩鏡? 用大光圈街拍? 光圈細d無咁易out fo
又可以試下Live view會唔會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞