Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
未用過 上網睇評測 除左對焦唔夠原廠黎 同埋overall sharpness 爭少少 基本上都抵玩 但有budget 就等原廠RF啦

轉玩R都係想輕啲同玩新光學設計既鏡頭 支T24-70 G2 都佢900g 加埋轉接環就過1kg
2470出左原廠,但有啲貴,都係下次先
去試多次再決定出R定RP
加枝35.8就算,去旅行玩住先
之後再加
開工用定自己玩? 我爭支35 但要儲下錢先
自己玩
人生第一支L鏡
勁sharp,bokeh又正!
Af仲超靜
一分錢 一分貨,無買錯
Samyang嗰兩枝rf好似好正咁,又輕
多個選擇 但手動對焦
85mm無電子接點會唔好難用呢?
EOS R 有峰值對焦 用Mon 用 EVF都對到

有電子接點手動中焦會有提示聲同logo 其實之前用Live view睇Mon對都易中 (放大) 冇電子接點都ok
我主要是拎黎影大景,慢慢對慢慢玩都ok
其實係其他太貴同重
電子接點係用黎自動對焦同收光圈,加埋比光圈之類既data 部相機。

冇電接既鏡,就算插落單反,keep 住半接,對到一樣會著燈同beep的。

Samyang 支野同菲林鏡一樣,最大問題係光圈控制係喺支鏡到,除非好熟支鏡,如果唔係下下要拎開黎較果下會好唔就手

同埋呢啲鏡,較細光圈係真係收左光圈葉,會減少入光量令到難左對焦,不過無反就無呢個問題。
多謝巴打補充更正翻

因為我之前用過支 Samyang 14mm f/2.8 有接點同冇接點 (借翻黎)前者有提示聲

可能我記錯左 果個係AE chips 因為我用 冇AE chips 果支Samyang 14/2.8 冇提示聲

唔敢講RF果支 未用過

Special chip allows the use of camera's focus confirm, auto exposure, auto metering, auto white balance

呢塊野
月中都仲未update部R
新firmware?
Canon話4月18號呀(加拿大時間)
咁即係香港時間幾時
我用m42 果啲都有提示
19號啦
新update 有冇 internal intervalometer?
無提過話有
佢淨係寫下面兩項新功能

Eye-detection AF
Supports Servo AF when shooting still images.
Now available when shooting movies regardless of “Movie Servo AF” setting.

Small AF Frame Size
Supports Servo AF when shooting still images.
Now available when shooting movies regardless of “Movie Servo AF” setting.

同埋bug fix
正!!
R好似如果冇電子接點,佢會當你冇鏡頭係到,冇鏡頭佢就唔比你影架啦我有支手動鏡就係咁廢左
Sorry,柒左Menu有得較冇鏡都可以影
肥花
最後決定買埋枝24105 kit鏡
窮撚玩唔起大三元
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞