Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
e6應該唔啱rp用?
應該唔岩,我都係就咁打eos r 叉機咁搵見到呢個
我原廠電唔敢插副廠叉機 叉死無得賠
200D 行有保到7月
10-18 3.5-4.6 水
50 1.8 水
全部新淨有單

有冇師兄知二手大概咩價位
想滅門轉會去fuji
去Dcfever 同 Carousell 格下價
枝新85 1.2 咁撚重,係咪人用?

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=25037
咁撚貴買唔起
變咗頭好撚重
支85 1.2同支28-70f2 都係拎來show off用平民都係等85 f1.8只求佢做得細支d
吊佢,幾時先出24-70f4
佢咁枝1535 f2.8都唔係人用價錢
24/35/50/85/14/1224/2470/70200
枝枝二萬2上 都幾甘.....
可憐我EF 鏡太多轉唔到R 鏡

枝85.2 可能要黎打 85art
如果唔係用黎搵食, 好難想像有人會比多3倍價錢而唔買85art
同時擁有 105 ART 同 200L 表示 有左 105ART 之後 去玩空氣切割機都好玩左 又輕左
Btw. 真係要睇到手之後 實戰係點
85 art 都有佢缺點既 太大碌又重 平衡感放單反都ok
無反仲要加 adapter 又難平衡左
如果 85L 做到好似上枝428/684 咁重左但平衡感好d 我會埋單喎

畢竟有落 BR 鏡又有 AWC鍍膜
35 2代 D 色邊真係好少
24 2代落左AWC 鬼形 眩光又係 控制得好好

如果有埋 小白兔既瑩石就完美

不過有埋瑩石可能直逼4萬
85 1.2L 一向都係Canon 鏡王,唔係普通用家用,想買都要訂貨,
專玩夜拍淺境深,小學雞即刻變大師.
我地平民用返小白好啦
RF 呢支85 如果唔係擠牙膏同埋用返EF MOUNT 應該大把人都會換

canon 瑩石鏡片要200mm 以上先會用
85咁短唔會有
本身自己用緊70D, 考慮緊換R系列機,但心大心細唔知買R 定 RP 好....有無巴打推介下🙏🏼

本身自己有 ef 50/1.8, Ef 24-70/4, efs 10-18,
如果換機就打算買埋rf 35/1.8

影開風景同人像多,有時會借機俾女友影event(e.g.演唱會)

搭單問多句,想試下學用閃燈,如果買RP,就應該買埋閃燈,speedlite 470ex-ai 想否明智選擇?
平平地就神牛
原廠就上600 唔係嘅話驚你唔夠力
今年初在日本舉行的 CP+ 相機展上,Canon 一口氣發表 6 支開發中的 RF 系列全片幅無反鏡頭,其中就包括 85mm f/1.2 的經典人像大瞳。在僅僅只有 3 個月的今日,Canon 終於發佈 RF 85mm F1.2L USM「紅圈鏡」,並鐵定在 6 月上市,香港方面之建議售價為 HK$21,380,價位較現時單反機適用的 EF 85mm F1.2L II USM(建議售價:HK$16,280)和 EF 85mm F1.4L IS USM(建議售價:HK$11,680)分別貴 31% 及 83%!不知道 EOS R 系統的用家準備「出血」未?

21000街價應該萬8左右
Defocus Smoothing官方解説,大家點睇?
------

【Canon教室:RF 85mm 有兩支,有無 DS 有咩分別?】

相信好多 Fans 都想知尋日發佈嘅 RF 85mm f/1.2L USM 同另一支正在開發嘅 RF 85mm f/1.2L USM DS 鏡頭嘅分別,等我哋話畀大家知啦!

DS 版本加入咗佳能全新 Defocus Smoothing(DS)塗膜,係一種能夠逐漸改變鏡片由中央至邊緣透光率嘅全新技術。將 DS 塗膜應用喺鏡片上可以控制鏡頭嘅進光量,從而令焦外散景的邊緣更平滑柔和。

但留意返,RF 85mm f/1.2L USM DS 喺最大光圈時,透光率會比 RF 85mm f/1.2L USM 少約 1.5 級,而 DS 效果喺最大光圈時最為明顯,並會隨著收細光圈而減少。
https://www.facebook.com/canon.hk/photos/a.170923458137/10156605740888138/?type=3&permPage=1
用緊77D,剩係得當初買嗰個18-135 kit鏡

因為之後去旅行,所以諗住買個新鏡用,主要都係隨心影吓相咁,想要輕便啲,又唔太貴嘅鏡(budget $2000)

暫時覺得canon 50/1.8嗰隻唔錯 記得之前睇過一個post有人推介過sigma鏡,不過搵唔返個post

想問有冇咩鏡推介?
隨心影下 你有支zoom 應該加翻支輕定焦

24mm f/2.8 都係唔錯選擇 你講既50 f/1.8都唔錯
前者EF-S Mount 餅鏡 但等效35左右 會wide啲

50 用落77D 變80mm
用開kit鏡,下一步就係大光圈定焦鏡
50 1.8基本上必買,平,大光圈,用左你會發現,平時太黑 鬆郁蒙既情況,而家都影到相,而且影人散景好靚
不過用係77D (~80mm)係影特寫/人像, 唔夠wide, 旅行唔太實用

24mm f2.8都好實用,夠wide又夠輕,成像sharp,$1k左右
35mm f2標準鏡,唔太wide又唔太窄,人像又得,景又得,但唔平

Sigma就係Sigma 17-50mm F2.8,恆定f2.8,唔會zoom左就變暗
另有一枝18-35 f1.8 ART,非常sharp,但唔建議用,太重
可以諗下死馬18-35MM ART
Canon discount 果兩枝鏡抵唔抵入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞