Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
同g2 有得比
金圈個枝正正常常冇特別
最近想入手多部細機,想平時唔帶袋都可以有部機旁吓身,始終Eos R + 2470 2.8都幾大部

考慮緊Gr iii/是但一部eos m+22f2/Rf 35f2.8
(其實屋企仲有部80d, efs24f2.8+堆efs鏡,依家主要用黎做後備機,影吓timelaspe)

GRiii真係好吸引, Apsc但又輕又細,放落褲袋都仲得 但比起其他2個options都幾貴

大家會點揀?
最近想入手多部細機,想平時唔帶袋都可以有部機旁吓身,始終Eos R + 2470 2.8都幾大部

考慮緊Gr iii/是但一部eos m+22f2/Rf 35f1.8
(其實屋企仲有部80d, efs24f2.8+堆efs鏡,依家主要用黎做後備機,影吓timelaspe)

GRiii真係好吸引, Apsc但又輕又細,放落褲袋都仲得 但比起其他2個options都幾貴

大家會點揀?
睇巴打用黎影咩多
本身有 5Diii 同A7ii
今日上完玩咗陣eos r勁想trade走A7ii
M+22mm 都唔夠 GRIII輕巧
我會要GR
啱啱上網睇咗對比圖,原來真係差好遠m50細eos r勁多,Gr又細m50勁多
影景
其實本身去旅行都會帶一機幾鏡加腳
只不過有時只係想出去行吓袋都唔想帶,但又想有部機旁身
睇完size comparison我諗應該會揀Gr
心思思想入部RP
但係又想配支輕身50嚟用
如果揀EF50.4 好唔好
GR
巴打 分享下點解
canon 起碼有二手ef鏡可以做過渡 同埋ef轉接效果好係最吸引我既地方
加上canon隨隨便便都可以借到鏡用
本身都打算想用返同一間廠 雙修真係好麻煩

有sony都係有時候要拍片

但用落一直都係覺得canon順手啲

同埋始終都係鐘意canon 色多啲(c-log真係好過s-log)

拎上手又好拎啲、工作需要一定要用靜音快門

而家eos r拍片spec滿足到我需要所以其實都好大機會換
有問題想問下.我買左個神牛X1T-C
插落7D2/5D4/5D3/5D2 都唔比後簾同步淨係比我前簾 係唔係有問題
試過長按OK制入去 X1T-C Function 到開左後簾同步 都係唔得.

有無CHING 可以分享下點搞.
如果唔係一定要APSC, Sony RX100好似多功能d (再貴d)
不過好多人都好評GR,應該有原因
最緊要自己喜歡
都有諗過,雖然1" sensor同細光圈,但mark6 有24-200mm range係幾吸引
如果係影event 同sport
各位ching覺得r 個evf delay算唔算可以接受
表示玩過上手自我感覺良好
但客觀上就唔知
唔係呀
係ovf呀
搞清楚無反兩隻字點解啦
你真係搞清楚先EOS R係EVF黎
啱呀
無反光鏡所以係evf
其實我個個係梗
無反都有ovf
成件事好矛盾
各位師兄如果係格價網買相機
四寶定永灝信得過?
Price就算啦
今日買左部新機
到屋企駁電腦睇到Shutter Count 係50(我試機時用大概數)
但Shutter Count with Live View就有4000
想問下係咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞