Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
正係定焦已經贏紅圈ZOOM鏡
加埋紅圈已經兩回事冇可能輸,去旅行一支玩哂
加埋支85L 亂映都變大師
EOS R 1.2.0 FW已出
有時想買 個支35旋轉散鏡
鏡update係咪都係sd卡到搞?
有冇bug 去緊旅行唔敢up住
今日先出有bug都未發現到啦
如果影人既真係up左好D囉,AFC有眼控正好多
雖然都係冇Sony咁快
臨復活前出update 有bug 實比人屌到仆街
岩岩up左
追焦有得用細點對焦
個人面遠左 好用畫咁
我想要EFS鏡拍60格
其實係咪用靜音快門就唔會影到D光管既閃閃下?
點解開左防閃爍就唔可以用靜音快門
係唔用靜音先影唔到
其實個防閃係廢 因為防閃一定要用機械快門 用左機械就一定沒閃閃下 開唔開防閃都一樣
機械唔係太快都會影到咩?
EOS R 接EFS鏡係咪冇Dual pixel 得翻對比
應該係電子快門先有問題
機械應該只會影到暗d同光d
拍片既話,快門係電頻率既倍數應該就唔會出事(50Hz -> 1/50/100/200)
60Hz -> 1/60/120/240

唔識計既話
其實香港電50Hz, set做PAL就唔會閃,去台灣美國日本就set NTSC
應該係 如果燈既頻率係100hz 你set 100fps / 50fps / 25 ... 先冇事
>100fps 既一事出事 因為capture 唔哂一個cycle?
*一定
FPS同shutter speed有分別啊, 24,25fps可以用1/50

至於點解拍到係閃,因為光源本身就在以50hz在閃,當快門唔同步,就有機會一個frame拍到它暗的一個frame拍到光。至於有時會成個畫面有水波紋,我就唔識解。

另外,有好多光管,燈膽,LED已經係唔會閃。就點影都無事
LED會引起banding 問題
碌卡就百記/瘋宅,現金就dcfxver 果d?
肥花
唔怕貴又貪贈品就豐澤個堆
四寶就小心d 上次四寶出機 想試機, sales 話要比左錢先可以開機試
比完錢就即刻話粒電完全沒電 想試就一係等佢有排叉 一係買佢粒代用電 一係唔好試
老闆咁岩係度 同佢講先摷粒電比我試機
四寶個弱瘦mk sales
咁都唔錯 不過冇60格
ef-s 55-250mm is stm 和 EF-M 55-200mm F4.5-6.3 IS STM 大家會點揀?對焦邊個會快啲, thanks
兩支唔同Mount喎
你用邊部機先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞