Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
就係用緊ef鏡
(唔知你係咪撈亂咗ef同rf)

本身有用開嘅ef鏡,所以升咗eos r之後繼續用翻ef + adaptor,舊機都用得翻當後備機

但係rf鏡先係native, 唔洗用adaptor一定細支啲,又有control ring,有得揀緊係揀rf啦

等rf出咗 1535 2.8, 2470 2.8 同 70200f4就應該會慢慢儲錢將手上啲ef轉哂做rf鏡
點解唔揀EF鏡呢??
就係用緊ef鏡
應該咁講,R機有EF鏡同RF鏡揀,點解你會揀RF?唔好意思,問得唔清楚
(唔知你係咪撈亂咗ef同rf)

本身有用開嘅ef鏡,所以升咗eos r之後繼續用翻ef + adaptor,舊機都用得翻當後備機

但係rf鏡先係native, 唔洗用adaptor一定細支啲,又有control ring,有得揀緊係揀rf啦

等rf出咗 1535 2.8, 2470 2.8 同 70200f4就應該會慢慢儲錢將手上啲ef轉哂做rf鏡

Oh really?

你睇下支RF 50 1.2 同RF 85 1.2?
呢兩支同28-70 f2一樣,用來show off 只欠更pro既機身,canon反擊戰仲有14-24 f1.4 同135 f1.4....全部都係怪獸類別
應該都有細支鏡既,排隊等出
支rf50 1.2好靚呀,要草錢買
rf50.2 85.2比起ef高質好多喎
用rf 24105f4為例,(除咗15-35 2.8)我就唔信rf大/小三元會大過ef好多喇 仲要未計adaptor

因為去行山去旅行,輕得200g真係輕200g
上次拎過一次6D1去大東山 自此之後都係拎m3
拎過一次6D上神山,從此佢就無緣上山
放9成新 6d 4800, 有意留言
我用緊m50 + 18-150mm,如果想買多支鏡你地會揀11-22mm or 22mm餅?主要係想自拍方便同掃街用
22自拍有啲難 唔夠wide

可以上show room試下 有11-22 試下個焦距
如果用RF 35.8影星影銀河夠唔夠做

支RF 24105又唔夠大光圈

新鏡1635 2.8應該等唔到
成日影/有心影星嘅話入手sigma 14.8包你滿意
次次行山都起碼6d 1635 f4 501.8 有時會加小小白
光圈夠大 但唔夠wide影得唔爽
啱入手r 用24-105暫時幾滿意 不過仲未試過拍片
新手想買rp 主要影女朋友同風景 影下去沙漠影星空 應該配35mm 定24105mm?
both
筆直只夠買一支
兩支影星都係蚊水,mc11+14.8
both 二手
一係犧牲星,之後有錢先入返35
得一支就24105啦
自己最近入手r搭24105,覺得幾好用
35影人係會好過24105,但得一支鏡就24105啦,無咁易比個焦段侷限左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞