Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
其實efm 係得1122, 22f2, 32.4 叫見得下人
反而其他廠(例如laowa) 出d 鏡仲有驚喜
90D好似8月底?
我用開6D1 > 6D2

儲左舊錢想旅行前升一升級

之前上showroom 用EOS R 覺得成個操控好唔慣

用開OVF其實好爽 你5d4 轉 R 覺得有咩感受

我諗緊升R
留個名先,自從入左5d4,24/70 2.8同 小白兔之後就好少同人討論相機同鏡頭
唔用定焦?
我用開5d4, 反而鐘意部rp 多啲,個grip 細左反而重好渣手,不過用開大機,要細用m 機算
點解 應該一步到位 唔洗再諗
RP我都有諗過 但加埋支16-35 f/4 好唔balance 咁
應該都係大約果啲時間 好似超過3000萬像
其實插邊支大鏡都係唔balance, r 都係,無分別
有S35.4同C85.8
仲有一堆M42古董,我菲林數碼兩邊都有玩
已經買哂想買嘅鏡,最大夢想係想有部哈蘇,不過都係FF下算
所以一步到位有好處 可惜我當時閒錢唔多 始終我業餘
RP 485g 其實好吸引 反正都唔balance
但粒電
我又唔覺有咩唔習慣呀
之前日常用5D4 都係開Av + Auto ISO, 我要操控既只係光圈同EV
去到R 之後我一樣係咁做, 而且鏡有control ring, 實際用起上黎我覺得冇咩分別, 而佢個EVF 反應都可以接受,

我自己覺得R 比5D4好既地方就有:
1. 更強既dpaf (eye af, -6ev, tracking)
2. Silent shutter (雖然有限制)
3. UHSII (有人唔中意單卡, 但我單雙冇所謂, 快就得)
4. MF peaking + guide (方便我用手動鏡)
5. 電量可以接受(而且唔駛再買過)
6. USB-PD 差電
7. 4K 終於唔係mjpeg (crop factor 就......)
8. 用cr3 可以send raw 去iPad DPP 執 (雖然我用LR CC 多...)

畫質黎講5D4 同R基本冇分別, EF 鏡又可以adapt 去RF mount, RF 鏡本身又唔錯(例如35.8)

簡單呢講如果買新機除非真係咁中意雙卡同OVF, 否則R 其實好夠用(仲平D)
Thx好詳細 R依加好吸引 價錢
35mm 於廣角來說一向都是重要焦段,定焦的話,Tamron 其實就早已推出了內置 VC 防震的 SP 35mm F1.8 Di VC USD(Model F012),不過有部份用家就認為,大光圈始終比起防震更加重要,而今次推出的 SP 35mm F/1.4 Di USD 某程度便回應了以上訴求。作為 SP 系列一員,新鏡首先就強調高水準的造工及操控,除了防塵防水滴鏡身,另一方面 AF 對焦亦會以進一步改良的超聲波 USD 馬達帶動(主要改良相關鏡筒設計),提供更穩定及可靠的對焦之餘,亦支援全時手動對焦操作。

除了 f/1.4 的大光圈規格,鏡頭亦主打高質素的光學表現,10 組 14 片的結構中,就分別用了 4 片 LD 低色散及 3 片 GM 玻璃鑄模非球面鏡片,從官方的 MTF 圖表中,可見鏡頭就算的全開光圈亦有優異的解像,甚至是邊緣,解像下降的情況亦只是相當輕微。針對逆光拍攝,SP 35mm F/1.4 Di USD 另一方面亦改用了全新的 BBAR-G2(Broad-BandAnti-Reflection Generation 2)鍍膜,相對上代更有效減少鬼影及光斑的出現,配合 9 片圓形光圈設計,預期鏡頭於散景方面亦會有不錯的表現。Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD 將提供 Canon EF 及 Nikon F接環版本,Nikon 版將於 6 月底有售,而 Canon 版則預計要於 7 月底才賣街,定價 929.99 英鎊(約 HK$9,234)

SIGMA 街價5000蚊
呢個價已經去到35L II
買原廠唔好
咁嘅價位點同Sigma同原廠打
用左canon大概三年 60D>6D2
亦都有用過XT3, 最後我自己都係鐘情返單反 用單反係就係怕暴光唔準 但係都可以開live view睇所以冇乜大問題 單反既穩定性係無反比唔到
個人認為6D2只係差左枝joystick, 如果唔係真係好好用
而家EOS R/RP咩價位?
呢加先出80D 是否不知
本來簡80d,最後出左rp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞