Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
$850放40餅 有盒 99%新 用得幾次 長放防潮
https://t.me/lucifermorningstar321
等緊RF支新百微
Mark ii 值 詳情可以睇#388既回覆
M50/200D
如果本身已經識影相,M50性價比好好,不過好多settings要靠touch screen轉

200D/200D II係操控性就好d,多d掣用
視乎你仲係唔係一定要單反 (光學取景)
如果差1000係決定性,200D就可以啦,影相來講無分別
鏡頭重要性大過機身,千幾蚊你可以買到二手鏡

200D II係比好想要單反,又要4K既人買 (落腳架,加上適合既鏡係可以用)
但係以m50/200D II既4k性能,不如用iPhone/Android拍...
我都係決定轉接支Tamron 17-35 F2.8-4

輕身得多

By Canon Rumors | June 21, 2019 | Canon Lens Rumors

It looks like the next RF lens to hit the market will be the RF 24-240mm f/4-6.3 IS, a lens that will be highly desirable to Canon EOS R shooters.

The RF 24-240mm f/4-6.3 IS will come kitted with the Canon EOS RP body as well, which is a likely pair for a lot of shooters.

Pricing for the lens and EOS RP kit have yet to leak.

Along with the lens and kit, lens hood EW-78F is also coming.

24-240先 (流出)
垃圾鏡
旅行幾方便
就黎奧運幾時出新機呀canon
有無用家講下r同5d4影相分別有幾大(有無咩情況個差別會好大)
想買部r搭佢支24105去旅行用,始終拎住部5d4行全日/行山真係好難搞
拍片我就預左r一定唔夠5d黎架啦
唔該曬
R粒Sensor基本上係5D4果粒

EOSR 比起5D4 多左電子五軸防震

5D4冇記錯得MJPEG 好易打爆張卡

Btw上網睇片 EOS R 既4K 係sharp啲比起5D4

等其他師兄補充
新手入坑
canon 有咩經典手動鏡可用?新入canon 手動坑
ef mount
想問下其實用緊6D值唔值升R /RP ?
除咁輕咗少少之外,有咩地方要考慮

利申:
唔拍片、唔打雀、唔影運動
6D + 24105 + 1740 + Sigma art 50 1.4
用緊6D2
換5D4 / EOS R 會否不智
EOS R / RP 副廠唔會走焦先 對焦系統 ISO 重量 拍片 反Mon 之類 你影咩多
我同你一樣 6D2 左一段時間 想升級
個Mount 都好似120g 你講果3樣野都影響少 因為係原生Mount Canon 落 Canon
R係5D4塊sensor, 而且舊電用得返
用緊r但係一支rf鏡都冇
不過遲啲應該會放咗支35.4 art換rf 35.8
接近無影響
對焦你應該會開心好多添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞