Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
最近忍唔到手入咗eos r但真係好唔慣
以前合埋眼都知道啲制喺邊,依家除左shutter speed aperture之外,轉每個setting都要諗一諗
真係要多啲時間去熟習先得

最唔慣係好多野冇得好似單反咁㩒一個掣就可以直接用main dial改setting, 例如drive mode af area
Eos R有得 customize d 掣但係iso, drive 同af area都要係dual dial入面先有,冇得獨立揀(multi fn bar都有但係太垃圾),變相每次都要多幾個steps先轉到mode

同埋servo 連拍真係好撚慢
iso ,af area ,afs afc 轉換都有得獨立set 出去喎
af area係指single point --> zone??
唔係同iso, drive mode一樣係dusk dial入面先有咩
等我睇真啲先
應該有好多dial, button都可以customize, 你鍾意可以用RF ring去轉
可以customize嘅都set咗
而我係冇rf鏡
搵到af method selection喇 自
但係iso同drive mode都係要share 同一個掣
其實我都無EOS R唔知,我部m50就改到用一粒制開AF個menu
然後用dial轉,已經夠我用
經常轉AI對焦同 點對焦

煩少少就係Q btn -> touch mon -> dial轉 -> 半按快門
menu 尾2 個column 第4 板 有得set 喎
大把制你揀
push 想用canon ef 舊d 既鏡
有冇人有用extender III 2x
想知效果如何 Image quality會唔會降得好犀利
你本身果支係咩鏡先
我都知

但係iso 同drive mode淨係dial func入面先有

冇得喺出面獨立咁揀
小白2
小白兔我用過,絕對可以接受
我YouTube睇過啲比較 100-400 vs 70200 II extender 2x
有時候小白2仲sharp過100-400
同埋對焦都唔慢,識啲影林鳥既,有時唔想拎328, 會揀小白兔加2x
我好鍾意一時影人一時影景 所以如果成像都唔錯嘅話真係會入手(反正等pro R都唔知等到幾時
順帶一提同埋我諗住放三支鏡 Tokina 1120 Sigma 35 nifty fifty去買支1635
想借問聲豐澤做緊匯豐信用卡優惠, $6580買CANON EOS M50 配 EF-M 15-45mm & EF-M 55-200mm 抵唔抵?
最近想入枝16-35,好煩惱,好想等埋枝RF 15-35 f2.8,但16,7k走唔甩,一定out budget ,定係入枝16-35f4算
入1635 先 用一兩年等跌再換
世事都給你看透了
35art? 應該要keep wo.. 1635 就算2.8, 其實無feel
我拍片用依個range多 我都想keep 35但1635又真係好方便
我就係成功的例子, 一出就入埋支1635f4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞