Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
二手又啱價咪唔on居
5DIII 冇Dual pixel
即係最少都要買5D mark IV?
太outdate 7年半前既技術

差太多 你用黎影咩多
影風景多,其次是人像。唔多拍片
冇考慮EOS R?

影景上5D4 會好啲
有考慮過,但操作唔係咁就手(特別係多功能控制條bar)
你本身有無EF鏡?有就接環配1635
無就一支24105啦
重一截不了,一係1DX一係R/RP或者等佢部R Pro
咁直上5D4 最近做緊優惠

5D4 個操控 DR 都好好

Btw 用緊 EOS R條功能bar用黎做白平衡都唔錯
有限budget大多數入二手
新手入坑
買左支50.8 配5d mark 2
唔知點解M mode開唔到去1.8 正係開到3.5
要轉返做AV MODE 先可以去到1.8 求解答
原來都有人同我一樣用條bar黎set wb我set左tap左制就係auto,tap右制就係3300K,掃就係轉K數,配合埋FV Mode操作上已經好順暢
好夠 有兩個輪 加埋鏡頭個control ring

仲有快門制左邊個M-Fn 制 其實用上手真係好順手 個user experience 係唔錯
有冇相睇下? 你M mode果陣部機
岩岩搵到出現呢個問題既可能原因(唔肯定)
係開機個到有3個位 我正係啪到上ON 冇啪到最上
啪到上最上就開到了
幾時出pro
個個都等對方出先
LOCK左 解決左就好
想問下最上個個係指咩
明白 thx ching
我得支RF 35有Ring係好用好多既,如果有ring用返M Mode set個Ring轉iso咁就每個輪都控制一樣野就完美有諗過好唔好買個有Ring既EF轉RF mount,我用ef鏡多,但成$1800都係用返Fv Mode組合算
長期M mode EF鏡賣淨 50mm f/1.4

其實禁一禁mon / set M-Fn 轉光圈都好方便

等緊15-35mm f/2.8 如果冇推遲 應該今個月尾
Here are first leaked specs of upcoming Canon PowerShot G5 X Mark II. This compact camera will be announced along with Canon PowerShot G7 X Mark III and RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM lens on July 9th, 2019.

Canon PowerShot G5 X Mark II Specs:

2010 million pixels 1.0 type stacked CMOS
DIGIC 8
5x optical zoom (converted 24-120 mm f / 1.8-2.8)
30 frames per second RAW continuous shooting mode
4K video
Full HD 120 fps movie
Self-portable tilt liquid crystal
Pop-up EVF
3.5 mm microphone input terminal
Equipped with Wi-Fi and Bluetooth
Size: 110.9 x 60.9 x 46 mm
Weight: 340g

G5X mark ii 流出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞