Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
係 好尷尬

不過660g 就用到5D4粒sensor (body)
我鐘意 5D4 個手感
EOSR 輕左BODY有鬼用 加個 adapter 同舊鏡咪一Q樣咁重
5D4 同 6D2 既操控手感係一流 我儲左錢都未捨得換住
最近都覺得好重 5d4 + 50.8 算數
雖然有50.2 果枝
出哂d靚鏡先,咁緊係支支都大轆
以canon能力,細三元鏡應該可以造細細支掛,又或者出ef-m 11-22mm果支full frame版都好呀,不過唔知等到幾時先出
Canon本身都無乜出ff非紅圈ultra wide zoom,都可以死心
支rf35周圍都冇貨
上個禮拜係蘇寧買到
唔好意思,阻你地少少時間

反對逃犯條例白宮聯署
6月14日前,儲齊10萬簽名 (尚欠37,761個簽名) 就會得到白宮回應
https://petitions.whitehouse.gov/petition/extradition-law-amendment-hong-kong-threat-personal-safety-and-freedom

簽完記得確認返電郵
買R + 24105 啦
我本來淨買body , 後尾都加返支24105...
新手想買m50+1545去旅行影景用,係咪加多支22 f2會好啲?

利申:真係第一次玩相機既新手
旅行影景好似11-22好d
但如果想影埋星11-22會唔會難啲?定本身M50影星空都炆水?
我自己用緊m5 +1122,想影銀河,上網睇samyang 12mm f2好似唔錯?
首先,其實而家d機已經好唔錯,新手應注重技術多d

M50 kit鏡f3.5起跳,夠光既時候係唔錯,環境黑少少的確會唔係好夠,室內/夜景建議用Tv mode 1/60以上 / 用電話補拍
Kit鏡好處係有得zoom,構圖有彈性,又有IS其實拍片都可以
22 f2係會補足到低光,而且成像會sharp過kit鏡唔少,其實如果焦距岩用既話,可以長插,影景,影人,影食物都好用
多謝巴打解答
Lakes 9mm f/2.8仲好
Laowa auto correct sor
有心學影相 想入80D kit set
同價位有冇更好選擇 求賜教
睇你想唔想要無反
都係想單反 主影運動同景
二手7dII
有心就rp啦
80d 就各方面功能平衡啲

WiFi 反Mon(touch mon) 2400萬像素 輕啲 remote 之類...etc

7DII 係追焦連果方面勁啲 你主力影運動 如果想單反Canon APSC 都係7DII

如果都係想全方位都緊貼翻少少呢個年代 都應該揀80D

Btw 90D就出
其實點解一定要單反?
除左快門聲同有ovf 用之外(但連拍會有black out)我都諗唔到有咩好

早幾個月canon 搞trade in 我第一時間trade 左部5d4 換R實際用落好用過5d4 好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞