Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
覺得都係要犧牲星架啦,遲d儲夠錢再入返啦
24105啦
影星空腳架重要過光圈
RF Mount 有支Samyang 14mm f/2.8

大約$3000 光學質素幾好 手動
都係入住samyang 2手鏡玩住先
14 2.8幾正 又平
係諗緊sigma 20 1.4定samyang 14 2.8邊支好
收到哂 唔該各位大佬
新手想買腳架,本身用緊6dmark ii 配
24-105mm kit lens,睇中Canon官網2款腳架本身想預千靚蚊,但係官網由800幾一上就2千幾,想問下常配24-105mm既話,需唔需要買2000幾果枝定係800幾都ok? 求指導

岩岩見到官網有呢枝,負重有4kg,適合6d mark ii配合24-105mm使用嗎?
去星際睇下先
唔使喺官網買架特別貴㗎
新手岩岩入左手部77d配長kit

影景為主,想問下配呢支各位點睇?

https://www.price.com.hk/product.php?p=171941&sh_ref=cl_aa0bc84920fa4bfcbff0fd8241b184d0
呢支性價比高 夠wide 有防震
其實我有啲cash coupon係官網就夠期,所以先想係官網買,想問下腳架承重量果個數值係咪多於我用緊既相機同鏡頭加埋既重量就ok, 定係有其他方法做準則?
Ok㗎啦
即係點?即係承重量重過部機同鏡頭就ok?
一般嚟講求其買都ok 只要唔係爛鬼百老滙parco 承重你唔係mount好重好重嘅機鏡 例如1dx I 小白 或者400 600 基本上都夠 不過你嗰兩枝我就建議befree 但星際賣緊1000上下 睇你點睇
百老滙果支負重4k仲以為唔錯tim
我用果set野夾埋都係大約1.5kg, 絕對唔係1dx果啲,befree承重有4kg,我估應該都夠?
係呀長氣
咁當然計埋波頭同你掛個背囊上去穩定時你夠唔夠用啦
伸手黨 唔好意思🙏🏻
budget 4-6k
新手主要影幫屋企人
影旅行相 景咁
求推介一部 性價比高相機
同想問應該去邊到買?
同係咪跟佢送支鏡?
定要再另買
我之前朋友借左呢部俾我
但唔太識用🙏🏻 呢部係咪都ok? 性能上
sx70 hs
巴打推介呢部? 想問問去開邊到買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞