Canon用戶討論區(11)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
有新買新Ef-m 係2014年鏡 同埋光學設計專for EOS M body

我寧願要EF-M
色盲嗰支而家九千頭好抵屌
完全新手 窮書生
2星期後去歐洲旅行 幾個月
影景+人多

想問入手EOS M50 會唔會難上手? (從來無用過相機影相)
如果想加個鏡, 有無咩鏡推薦(較為全面嘅)
謝各位

筆直 4.5k
4.5k

我見淨機3.7k
咪想知道 如果想加多支lens
應該有咩推薦
其實一部g1x m3
已經滿足哂你
shit 睇錯g1x 貴左咁多。。。之前見二手有保四千頭。。
EOS M50 + Kit = $3900

答多支22mm f/2 水貨淺景深大光圈影人 大約4900左右

如果有多啲錢想影wide啲可以11-22mm 廣角影歐洲 但好貴爆budget
更正 total 5200左右 但已經影到好多一般用途既野

真係爆budget 就只可以m50 + kit (15-45)
M6 KIT +22MM 好過啦
無反相機已成未來趨勢,單反相機除了旗艦級型號之外,相信都必須讓位。來自 Canon Rumors 的消息,繼 5DS 和 5DS R 傳出不會有後續之作,日前也傳出品牌極有可能不會推出 7D Mark II 的後繼機。原因顯然是廠商打算集中資源,發展無反相機系統。

定位為半專業級的 7D(2009 年推出)和 7D Mark II(2014 年推出),是品牌旗下 APS-C 片幅系列的最高階單反相機,主打高速連拍。假若 Canon 計劃以現有的 EOS R 全片幅無反系統來取代 7D 系列,將來 Canon 會否推出 APS-C 片幅的無反相機,成為影友的關注焦點。

有經銷商向 Canon Rumors 透露,它們曾向 Canon 查問,將以甚麼機種替代受歡迎的 7D Mark II?經銷商發現,相對於 EOS 80D 買家,7D Mark II 買家除了買機之外,也會購買更多的鏡頭。Canon 沒有直接回答提問,只說經銷商的擔憂將在 2019 年較後時間得到解答。

另一方面,Canon Rumors 也說,Canon 可能在今年內發布 80D 的後繼機。這款定位較 7D Mark II 為低的中階機,或可獲得更多的高階功能,以便填補 7D 系列終止後所留下的空白部分。

再見了....7D Mark III

7DII嘅操作最就手,對焦撥桿好用過5D4粒掣。 FF 65點對焦用係APSC機上真係無敵。只係差個反芒,有時高低炒影相要估估下。

利申:7DII用家
將勁果堆APS-C DSLR集中做90D咪幾好 太多戰線唔好 邊夠人爭

依加佢一口氣谷到3支大三元IS算係咁 交足算
交足貨*

仲要係啲光學質素都提升唔少

eg 35/1.8 同支 24-105 已經靚左好多
比我揀會 出 旗艦款 7D3

中低階款 轉落 R mount APSC 仲好
一黎你要吸Market 落 d user 到 用 無反
用得中低階款都會想輕想平 輕便
一黎可以打 Sony a6xxx 系列 二黎 可以好似當年 EOS xxx 系列咁 吸引人轉左你canon 無反先 之後入鏡 再升ff
但24105 好似同 2代 24105 差唔多我無用過唔知
用開2470 2代 同 24L II
如果 EOS R 出24mm R 版 會即轉
而家用 EOS R. 最唔慣係個快門聲 唔好聽 所以無用過咁濟
幾時先有rftz, rfte
繼續做第一大副鏡廠吧
點解7D 唔可以換 processor 同 cmos 就出新
料已經齊 根本好少特別為7D 研發既需要
講到好似整火箭咁要研發幾年
支24105差好遠喎
完全係跳升一個級數咁
其實出一部相機的確唔易
雖然睇spec好似部部都係用個塊24mp cmos, digic processor
但每部機都唔同, 按鈕位置, dial數量, 機身, 用法都有少少唔同 (同埋市場定位不同所做既功能閹割)
又要確保已經出左街既鏡頭, apps可以順利support新機
然後要量產,所以要設計一個工業流程出來,要提供support/維修好幾年
每出一部consumer product都要過好多關
下個月就去旅行,買5D4又好似唔抵
EOS R 支廣角同24-70又出唔切,用轉接環買舊鏡又好似本末倒置咁。
我反而想入嚟玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞